Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ülkemizde öğretmen yetiştirme nasıl gerçekleşir

Ülkemizde öğretmen yetiştirme nasıl gerçekleşir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Türkiyede Öğretmen yetiştirme sistemi
ülkemizde hoca yetiştirme nasıl gerçekleşmektedir

1981 yılında çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereği daha önce Millî Eğitim Bakanlığı ve Üniversitelere yan olarak etkinlik bildiren hoca yetiştiren yüksekokul, enstitü, yüksekokul ve fakülteler, 20 Temmuz 1982 ’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında üniversiteler bünyesinde toplanmıştır 19891990 öğretim yılından itibaren öğretmen yetiştiren tüm yükseköğretim kurumlarının öğretim süresi asgari dört yıllık lisans düzeyine çıkarılmıştır

Ülke gereksinimi doğrultusunda Bakanlığımız ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğinde, 19981999 eğitimöğretim yılından itibaren hoca yetiştiren yüksek öğretim kurumlarında her yerde bir yapılanmaya gidilmiştir

1 Bu yapılanma ile;

· İlköğretim alanlarına sınıf ve branş öğretmeni yetiştiren programlar 4 yıllık lisans,

· İlköğretim ve orta öğretime iki taraflı branş öğretmeni yetiştiren programlar (Fotoğrafiş, Müzik, Beden Eğitimi, Yabancı Dil) ile meslekî ve teknik eğitim kurumları iş dersleri öğretmenliği programları dört takvim lisans,

· Eğitim fakülteleri bünyesindeki orta öğretim bölge öğretmenliği ile ilgili programlar 3,5+1,5 5 takvim tezsiz yüksek lisans,

· Orta öğretim kurumlarına alan öğretmeni yetiştiren Edebiyat, Fen, FenEdebiyat Fakülteleri, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakülteleri ile Cisim Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu programları ise 4+1,5 5,5 takvim tezsiz yüksek lisans

düzeyine getirilmiştir

2 kalkınma ile ilköğretim kurumları öğretmenliklerine emrindeki bölge zorunluluğu getirilmiştir

3 Türk Eğitim Sistemine öğretmen yetiştiren kurumların tamamı üniversiter inşa içinde olup; eğitim, meslekî eğitim, teknik eğitim, fen, edebiyat fakülteleri ile beden eğitimi ve spor yüksek okulları adı altında gruplanmıştır

4 Bu kurumlara merkezi sınavla genel ve meslekî teknik orta öğretim kurumları mezunlarından öğrenci alınmaktadır

5 Yeni hoca yetiştirme sisteminin uygulamaya girdiği 19981999 eğitimöğretim yılından itibaren orta öğretim branş öğretmenliğine yönelik Pedagojik Formasyon Programı durdurulmuştur

6 Sınıf Öğretmenliği Bölümü mezunları gereksinimi karşılanması sebebiyle 20012002 eğitimöğretim yılı başından itibaren Derslik Öğretmenliği Sertifika Programı uygulamasına son verilmiştir

7 Üniversitelerin ilgili Enstitülerinde sadece İngilizce Öğretmenliği Sertifika Programı sürdürülmektedir Bu programa İngilizce öğretim yapan tüm lisans mezunları başvurabilmektedir

8 MEB Talim ve Edep Kurulunun 340 sayılı Kararına göre atamada öncelik sırası eğitim fakültesi mezunlarına verilmiştir *

858,476Konular
981,262Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt