iltasyazilim
FD Üye
Türkiyede Su Ürünleri Ve Balıkçılık,
Ülkemizde Su Ürünleri,
Türkiye'de Su Ürünleri
Ülkemizde Su Ürünleri Ve Balıkçılık
Zengin iç su kaynaklarına ve uzun bir sahil şeridine sahip olan ülkemizde, balıkçılık uzun yıllardır avcılık yoluyla yapılmaktadır Balıkçı teknelerinin sayısının artması ve bilinçsiz yapılan avcılık nedeni ile balık stoklarında azalmalar meydana gelmektedir Nüfus artışına yan olarak büyüyen, hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için, avcılık aracılığıyla elde edilen su ürünleri üretiminin yetkisiz kalması, dünya ülkelerinde kültür balıkçılığı yoluyla elde edilen üretim miktarının arttırılmasına yönelik çalışmaları hızlandırmıştır
Ülkemizde ise, kültür balıkçılığı ile ilgili ilk uygulamalar, iç sularda alabalık üretimi için 1970'li, deniz balıkları üretimi için ise 1985'li yıllarda başlamıştır Türkiye'de kültür balıkçılığı, öteki dünya ülkelerine kadar geç başlamasından, ilk yıllarda bilinçsiz yapılmasından ve teknolojik gelişmelerin takibinde yetersiz kalınmasından nedeniyle geri kalmıştır 1980'li yıllarda ülkemizde su ürünleriyle ilgili akademik eğitimin başlaması ve özel sektör ile üniversitelerin konu ile ilgili çalışmalar yapması, Türkiye'deki kültür balıkçılığının kısa sürede manâlı bir çoğaltma gözlenmesini sağlamıştır Bu gelişmelerin sonucunda 1996 yılında AB üyesi ülkeler aralarında çipura ve levrek üretim miktarı olarak, Türkiye 3 sıradayken, 1997 yılında 2 sıraya yükselmiştir Akdeniz ülkeleri aralarında ise Türkiye balık yetiştiriciliği açısından 4 sıradadır
Türkiye'de yeni gelişmeye başlayan bir sektör olan Su Ürünleri Sektörü, üç tarafı denizlerle cepheli ülkemizde geleceği parlak olan sektörler arasındadır Su Ürünleri Sektörü çok dağıtılmış dallara ayrılmıştır Bunların başında ülkemizde hemen her ilde alabalık çiftlikleri bulunmaktadır Bunun haricinde Ege Denizi sahillerinde (yoğun olarak Muğla ili Bodrum ilçesinde) yer alan Çipura ve Levrek balıkları yetiştiriciliği de çabuk gelişmektedir 2000 yılından daha sonra Avrupa ülkeleri arasında (İspanya, İtalya, Yunanistan) tez gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlayan orkinos balığı yetiştiriciliği için ülkemizde bir çok teşebbüs vardır Bu girişimlerin bir kısmı başarı elde etmiştir ve (İzmir, Bodrum, Antalya, Gazipaşa) birçok yerde tesislerini kurmuş üretime başlamışlardır Bu dek süratli bir gelişime ayak uydurmak için mecut yem fabrikaları, ağ fabrikaları teknolojilerini yenilemiş ve balık yemi ile ağ üretiminde epeyce süratli yol kat etmişlerdir Bunun haricinde kurulan balık kuluçkahaneleri, su ürünleri yetiştiricilik makine ve ekipmanları satan firmalar artmış, danışmanlık şirketleri kurulmuştur Ülkemizi açık bir pazar olarak gören yurtdışındaki firmalar ülkemize yatırım yapmaya başlamıştır
Ülkemizde her yıl bir çok üniversite ve bakanlıklar kadar su ürünleri ile ilgili toplantılar, kongreler, sempozyumlar ve çalıştaylar düzenlenmektedir Her yıl İzmir ili Fuar alanında düzenlenen IFAF (Uluslararası su ürünleri fuarı)'a yurtiçi ve yurtdışından bir fazla firma katılmaktadır
Bu anlamda fakültemizden mezun olan bir öğrenci Su Ürünleri Mühendisi unvanını alarak, lüzum yurtiçinde gerekse yurtdışında su ürünleri ile ilgili bir fazla firmada (alabalık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliği, su ürünleri işleme fabrikaları, yem fabrikaları, ağ fabrikaları, danışmanlık şirketleri vb) çalışabilmektedir Bunların haricinde tüm mezunlarımız gerekli işlemleri yaptıktan daha sonra kaptan edebilmek için kaptanlık sınavlarına girmeye yargı kazanırlar
kaynak: suylacom *
Ülkemizde Su Ürünleri,
Türkiye'de Su Ürünleri
Ülkemizde Su Ürünleri Ve Balıkçılık
Zengin iç su kaynaklarına ve uzun bir sahil şeridine sahip olan ülkemizde, balıkçılık uzun yıllardır avcılık yoluyla yapılmaktadır Balıkçı teknelerinin sayısının artması ve bilinçsiz yapılan avcılık nedeni ile balık stoklarında azalmalar meydana gelmektedir Nüfus artışına yan olarak büyüyen, hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için, avcılık aracılığıyla elde edilen su ürünleri üretiminin yetkisiz kalması, dünya ülkelerinde kültür balıkçılığı yoluyla elde edilen üretim miktarının arttırılmasına yönelik çalışmaları hızlandırmıştır
Ülkemizde ise, kültür balıkçılığı ile ilgili ilk uygulamalar, iç sularda alabalık üretimi için 1970'li, deniz balıkları üretimi için ise 1985'li yıllarda başlamıştır Türkiye'de kültür balıkçılığı, öteki dünya ülkelerine kadar geç başlamasından, ilk yıllarda bilinçsiz yapılmasından ve teknolojik gelişmelerin takibinde yetersiz kalınmasından nedeniyle geri kalmıştır 1980'li yıllarda ülkemizde su ürünleriyle ilgili akademik eğitimin başlaması ve özel sektör ile üniversitelerin konu ile ilgili çalışmalar yapması, Türkiye'deki kültür balıkçılığının kısa sürede manâlı bir çoğaltma gözlenmesini sağlamıştır Bu gelişmelerin sonucunda 1996 yılında AB üyesi ülkeler aralarında çipura ve levrek üretim miktarı olarak, Türkiye 3 sıradayken, 1997 yılında 2 sıraya yükselmiştir Akdeniz ülkeleri aralarında ise Türkiye balık yetiştiriciliği açısından 4 sıradadır
Türkiye'de yeni gelişmeye başlayan bir sektör olan Su Ürünleri Sektörü, üç tarafı denizlerle cepheli ülkemizde geleceği parlak olan sektörler arasındadır Su Ürünleri Sektörü çok dağıtılmış dallara ayrılmıştır Bunların başında ülkemizde hemen her ilde alabalık çiftlikleri bulunmaktadır Bunun haricinde Ege Denizi sahillerinde (yoğun olarak Muğla ili Bodrum ilçesinde) yer alan Çipura ve Levrek balıkları yetiştiriciliği de çabuk gelişmektedir 2000 yılından daha sonra Avrupa ülkeleri arasında (İspanya, İtalya, Yunanistan) tez gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlayan orkinos balığı yetiştiriciliği için ülkemizde bir çok teşebbüs vardır Bu girişimlerin bir kısmı başarı elde etmiştir ve (İzmir, Bodrum, Antalya, Gazipaşa) birçok yerde tesislerini kurmuş üretime başlamışlardır Bu dek süratli bir gelişime ayak uydurmak için mecut yem fabrikaları, ağ fabrikaları teknolojilerini yenilemiş ve balık yemi ile ağ üretiminde epeyce süratli yol kat etmişlerdir Bunun haricinde kurulan balık kuluçkahaneleri, su ürünleri yetiştiricilik makine ve ekipmanları satan firmalar artmış, danışmanlık şirketleri kurulmuştur Ülkemizi açık bir pazar olarak gören yurtdışındaki firmalar ülkemize yatırım yapmaya başlamıştır
Ülkemizde her yıl bir çok üniversite ve bakanlıklar kadar su ürünleri ile ilgili toplantılar, kongreler, sempozyumlar ve çalıştaylar düzenlenmektedir Her yıl İzmir ili Fuar alanında düzenlenen IFAF (Uluslararası su ürünleri fuarı)'a yurtiçi ve yurtdışından bir fazla firma katılmaktadır
Bu anlamda fakültemizden mezun olan bir öğrenci Su Ürünleri Mühendisi unvanını alarak, lüzum yurtiçinde gerekse yurtdışında su ürünleri ile ilgili bir fazla firmada (alabalık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliği, su ürünleri işleme fabrikaları, yem fabrikaları, ağ fabrikaları, danışmanlık şirketleri vb) çalışabilmektedir Bunların haricinde tüm mezunlarımız gerekli işlemleri yaptıktan daha sonra kaptan edebilmek için kaptanlık sınavlarına girmeye yargı kazanırlar
kaynak: suylacom *