Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ülkemize hizmet etmiş ve ünlü olmuş bir sanatçımız

Ülkemize hizmet etmiş ve ünlü olmuş bir sanatçımız
0
152

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Ülkemize hizmet etmiş ve meşhur olmuş bir sanatçımızı belirleyinizOnun çocukluğu ve mesleği

BARIŞ MANÇO:

Devlet konservatuarı alışılmış Türk sanat müziği hocası, sanatçısı ve yazan Rikkat Açıkgöz ve Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğu olan Mehmet Uzlaştırma Manço 2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar Zeynep Kâmil Hastanesi'nde doğdu II Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi Mehmet Barıştırma adını verdi 1957'de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan Manço, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar grubunu kurdu Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock'n roll coverları yaparken, Uzlaştırma Manço'da birincil bestesi Dream Girl'ü bu dönemlerde yaptı ve Ankara'da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu İkinci grubu Harmoniler'de tekrar Galatasaray Lisesi'ndeki arkadaşları vardı 1959'da Galatasaray Lisesi konferans salonunda birincil konserini verdi

Barışma Manço, gerçekleştirmek istediği televizyon programlarını yıllardan beri planladı ve kafasında tasarladı Fakat, dönemin TRT yönetiminden bir türlü olumlu cevap alamıyorduEn sonunda televizyon projesini hayata geçirmek için Ekim 1988'de TRT 1 televizyonuna, o güne dek güya yapılmamış bir program önerdi Çocuk ve aileye yönelik öğretici ve eğlendirici bir dünya belgeseliolan ve yayına girdiği günden beri, milyonlarca izleyicinin ilgisini çeken ve ekran başına toplayan, Barıştırma Manço ile 7'den 77'yeprogramı 1988 yılında doğdu 1988'de Barışma Manço'yu başta çocukların olmak üzere herkesin sevgilisi yapacak 7'den 77'yeprogramı başlar TRT'de yayınlanan bu programda TV ekibi 150'den artı ülkeye gidip, oraları seyircilere tanıtır Adam Olacak Çocukile de çocuklara öğütler vermeyi, onlara yeteneklerini sergileme fırsatı verip dönemin en başarılı televizyon yüzü olur Barıştırma Manço ile 7'den 77'ye, adından da anlaşılabileceği gibi bütün yaş gruplarına hitap ediyor ve kendi içerisinde özel bölümlerden oluşuyorduAdam Olacak Çocukile çocuklara, İkinci Kahvaltıile büyüklerimize ve yaşlılara, Dönenceve Nehir Tepe Türkiyeile yetişkinlere; dolayısıyla herkese hitap ediyordu

NEŞET ERTAŞ:

Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş'tır Annesinin ölümünden daha sonra babası ve kardeşleriyle birlikte köye yerleşmişlerdir ve çocukluğu bu köyde geçmiştir
Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda önce keman, daha sonra da bağlama çalmayı öğrendi Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile çalıp sesi ile türküler söylemeye başladı Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyler

Neşet Ertaş, 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Neşe Saçan Çalar Plak'ta birincil plağını Neden Ilginç Ilginç Ötersin Bülbüladı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkardı Ahali kadar fazla hayran eden bu plağı arkasından öteki plak, kaset ve halk müziği konserleri peşine düşüp takip eder sonradan Neşet Ertaş Ankara'ya yerleşir Burada yaşadığı afiyet sorunları nedeniyle kardeşinin daveti üstüne Almanya'ya gider Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından nedeniyle uzun bir süre Almanya'da kalan ressam, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri dönmüştür

Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' ünvanını; O dönem Süleyman Demirel Cumhurbaşkanıydı Devlet sanatçılığı bana teklif edildi Ben, 'hepimiz bu devletin sanatçısıyız, hem bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu Şimdiye değin devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM göre üstün hizmet ödülünü kabul ettim Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadımız adına aldımdiyerek geri çevirmiştir Insanlar bu tavra destek vermiş ve Neşet Ertaş az daha yaşamış bir efsane olmuştur Unesco Maddesel Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan milli envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2019 tarihinde İTÜ Devlet konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne değerinde görülmüş, bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuarlarda ders olarak okutulmuştur Hayatı ve eserleri Doç Dr Erol Aydınlık kadar iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanmıştır *

858,466Konular
981,165Mesajlar
29,535Kullanıcılar
tivizonSon üye
Üst Alt