Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ulucak Höyüğü'nden Ege'nin en eski tekstil üretim merkezi çıktı

Ulucak Höyüğü'nden Ege'nin en eski tekstil üretim merkezi çıktı
0
47

dadaş

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
70

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan hafriyat çalışmalarında dokuma üretiminde kullanılan çok sayıda mühür, ağırşak ve tezgah yükleri bulundu. Hafriyat Lideri Prof. Dr. Özlem Çelik, "Ulucak Höyük, Ege Bölgesi'nin en eski dokuma üretim merkezi, diyebiliriz" dedi.

ulucak-hoyugu-egenin-en-eski-tekstil-uretim-merkeziymis-8391-dhaphoto2-001.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi takviyesiyle İzmir'in en eski yerleşimi olan 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü'ndeki hafriyat çalışmaları sürdürülüyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasret Çevik'in 2009'da hafriyat başkanlığını devraldığı höyükteki çalışmalarda, dokumacılık üretiminde kullanılan çok sayıda mühür, ağırşak ve tezgah yükleri bulundu.

ulucak-hoyugu-egenin-en-eski-tekstil-uretim-merkeziymis-8391-dhaphoto12.jpg

Kazı Lideri Prof. Dr. Hasret Çevik, dedi.

ulucak-hoyugu-egenin-en-eski-tekstil-uretim-merkeziymis-8391-dhaphoto8-001.jpg

"Bilimsel yayınlara baktığımızda, başka yerlerde ağırşak ve tezgah tartılarının çok az sayıda bulunduğunu görüyoruz" diyen Prof. Dr. Çevik, "Ulucak Höyüğü'ne baktığımızda kimi konutlarda çok sayıda çıktı. Bunun nedeni, ağır olarak üretim yapılması. Bu nedenle Ulucak Höyüğü, Ege Bölgesi'nin en eski dokumacılık üretim merkezi, diyebiliriz. Burası aslında Ege'nin en eski yerleşim bölgesi. Doğal olarak bulduğumuz her bulgu da Ege Bölgesi için en erken olan üretim faaliyetlerini gösteriyor" diye konuştu.