Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Uluv Risale-isi

Uluv Risale-isi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
MUHAKKAK Kİ BÜTÜN HAMD'LER ALLAH'ADIR, Bİ NAEN ALEYH O'NA HAMD EDER, O'NDAH YARDIM İSTER VE MAĞ FİRET TALEB EDERİZ NEFİSLERİMİZİN YE KÖTÜ AMELLERİMİ ZİN ŞERRİNDEN DE ONA SIĞINIRIZ

Allah semadaki arşı üstündedir Allah her yerde değildir Allah ilmi, bilmesi, işitmesi, görmesi ile her yerdedir Bu yüzden Allah her yerde demek itikadi bidattir Ehli sünnet alimleri ve dört Müçtehid imamlar ve Ebu Hanife (ra) Allah’ın semada olduğuna, arş’a istiva ettiğine iman ederler

1Delil : “Rahman arşa istiva etmiştir (Taha, 5)

Açıklama : Allah ayetinde semanın üzerinde ki arşında olduğunu, arşa istiva ettiğini beyan etmektedir Allah zatının arşın üstünde olduğunu söylerken biz nasıl olurda Allah kalbimizdedir diyebiliriz ? Allah her yerdedir demek doğru olur mu ?

2Delil : “Gökteki Allah’ın sizi yere geçirmesinden emin mi oldunuz ? (Mülk, 16)

Bu mevzuda, İslam alimlerinden zikredilecek bir çok söz olmasına rağmen, bu kadarıyla iktifa etmemizin sebebi daha öncede söylediğimiz gibi risale nin hacmini büyütmemek içindir Değilse sadece bu alimlerin isimlerini zikretmekle, risalemimizin hacmini iki misline çıkarabilirdik

Biz aklı başında olan bir topluluğa bu kadarınında kafi geleceğine inanıyoruz

Binaenaleyh bu mevzumuzuda subhanehu ve Teala'nın şu kavli ile son veriyoruz

Her kim ki, kendisine doğru yol apaçık olduktan sonra, Peygambere aykırı harekette bulunur ve MU'MİNLERİN YOLUNDAN BAŞKASINA UYAR GİDERSE, ONU ,DÖN DÜĞÜ SAPIKLIKTA BIRAKIRIZAhirette de kendisini Cehenneme koyarız ki, o, ne kötü bir dönüş yeridir Nisa 115

Bütün bu delilleri okuyup hakikat kendisi*ne belli olduktan sonra; Daha hala, Allah'a ve Resuluna muhalefet edip, mu'minlerin yollarından ayrıl mak isteyenin, artık ıslah olacağı tek yer Cehennemdir O ise NE KÖTÜ BİR DÖNÜŞ YERİDİR

HAMD ALLAHA MAHSUSTUR SALAT VE SELAM MUHAMMED S A V İN ÜZERİNE OLSUN
ALLAH BİZLERİ VE İMAN EDENLERİ ATEŞTEN KORUSUN AMİN

Açıklama : “Allah Mülk süresinde zatının gökte olduğunu açıkça beyan etmektedir Allah zatının gökte olduğunu söylerken biz nasıl olurda Allah her yerde diyebiliriz ? Allah mı doğru söyler yoksa hiçbir delilimiz olmadan aklımızın söyledikleri mi doğru söyler ?

3Delil: “Allah her gece dünya semasına iner (Ahmed bin Hanbel, sahih hadistir)

Açıklama: “ Rasulullah (sav) Allah’ın gecenin bir bölümü geçince gök semasından dünya semasına indiğini, Ehli Sünnet alimleri bu inmenin de zatı ile olduğunu söylerler(Bkz:İbn Recep, Fethu’l Bari li şerhi sahihi’l Buhari )

4Delil: Rasulullah (sav) huzuruna bir cariye getirildi Rasulullah (sav) ona: “Allah nerede ? “ dedi ,

Cariye işaret parmağını kaldırarak “Allah semanın üzerindedir dedi Sonra Rasulullah (sav) cariyeye “Ben kimim “ dedi Cariye “Sen Allah Resulüsün “ dedi Rasulullah (sav) “O’nu azat edin o mümine biridir dedi (Müslim ve diğerleri )

Açıklama: Rasulullah (sav) açıkça cariyenin “Allah semanın üzerindedir “sözünü reddetmeyip, doğrulamış ve cariye hakkında “O mümine biridir “ demiştir

5Delil: Zeynep annemiz Rasulullah’ın zevcelerine övünerek söylediği şu söz: “Sizi hısımlarınız, Beni de yedi kat gökteki Allah evlendirdi (İmam Buhari)

Açıklama: Rasulullah’ın zevcesi açık bir dille Allah’ın yedi kat gökte olduğunu beyan etmektedir1

6Delil: “Her kim, Rabbim gökte midir bilmiyorum derse kafir olmuştur Aynı şekilde O, arşının üzerindedir, fakat arş gökte midir, yerde midir bilmiyorum derse kafir olmuştur (Fıkhul Ekber, sf, 46)

7Delil: Ebu Hanife (rh): “Allah arşına keyfiyetsiz olarak istiva etmiştir (Fıkhul Ekber)

Açıklama : İmam Ebu Hanife (rh) Allah’ın gökte olduğunu bilmeyenin kafir olabileceğini beyan ederken biz nasıl olurda bu güzel İmam’ın akidesini doğrulamayız ?Biz İmam Ebu Hanife’den çok daha iyi mi biliyoruz ki; Allah her yerde demeye cesaret ediyoruz ?

18SoruAllah’ın gökte olduğunu söylemekle Allah’a mekan tayin etmiş olmaz mıyız ?

Öncelikle bilelim ki, Allah’ın gökte arşına istiva ettiğini, Allah’ın sema üzerinde olduğunu Allah ayeti ve Rasulullah hadisleri söylemektedir Ayrıca Rasulullah’ın zevceleri, ashabı, tabiin ve dört Müçtehid İmamlar risalelerinde söylemişlerdir Allah ve Resulünün söylediklerini söylemek, söylediklerine iman etmek gerekmez mi ? Allah ve Rasulu “Allah’ın sema üzerinde olduğunu ayet ve hadislerle buyurmuşlarsa biz kabul etmeyelim mi ? Eğer, Allah’ın sema üzerinde olduğuna inanmak, Allah’a mekan tayin etmek ise, Allah ve Rasulu ayet ve hadisleri ile mekan tayin etmiş olmazlar mı ? Değerli müslüman, Allah’ın sema üzerindeki arşına istiva ettiği delillerle sabittir Allah’ın her yerde olduğunu söylemek “Allah’ın ilmiyle, işitmesiyle, görmesiyle, yardımıyla kulunun her zaman yanındadır “ demektir

KiM Kİ ALLAH'I MAHLUKATINA TEŞBlH EDERSE O KAFİR OLMUŞTUR ALLAH'IN KENDİ NEFSİNİ VASFETTİĞİ SIFATLARINDAN BİRİNİ İNKAR EDERSE , YİNE KAFİR OLMUŞTUR ZİRA SUBHÂNEHU VE TEÂLA'NIN KENDİ NEFSİNİ VE RESULÜNÜN RABBİSİNİ VASFETTİĞİ SIFATLARIN HİÇ BİRİSİNDE TEŞBİH YOKTUR

Enes ibnu Malik RA dan, şöyle dedi: Zeyneb bintu Cahş RA Reaûlullah SAV in şâir zevcelerinin yanlarında şöyle iftihar ederdi Derdi ki Sizi Reaûlullah SAV ile aileleriniz evlendirdi Beni ise, YEDİ KAT SEMANIN ÜSTÜNDEN ALLAH EVLENDİRDİ'

Bu Hadis'i Buhâri (7420) Tirmizi (3213) Ahmed (32 İbnu Sa'd (flI03) ve Neae (276) rivayet etmişlerdi

Abdullah ibnu Amr RA dan, şöyle dedi: Resulullah SAV buyurdu ki: Merhametli olanlara , RAHMANolan Allah'u Azze ve Celle'de merhamet eder Dünya ehline merhamet edin ki» SEMADA Kİ RAHMAN OLAN ALLAH'DAsize merhamet etsin

Bu Hadis'1 Ebu Dâvud (4941) Tirmizi (1924) Ahmed (2160) Humeydi (591) Hâkim (4159) re Hatib (2260) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir

TENBİH:

Kitab ve Sünnet itikadından uzak olan bazı muharrifler yukarıda ki Hadis'i şerif'de zikrolunan SEMADA Kİ RAHMANlafzını, semada ki Melek*ler diye ma'na verib terceme ediyorlar Bu hareketleriyle KİTAB ve SÜNNET'e muhalefet edenler, Sahabe ve Selefi Salihinin yolundan ayrılarak CEHMIYYE denilen itikad'da bozuk bir mezhebin yolunu tutmaktadırlar Zira onlardan başka, bu Ümmetin evvelinde bu sözü (yani Allah her yerdedir) söyleyen gelmemiştir Bütün Ummet Allah'u Azze ve Celle'nin semada olduğunda nasla ittifak etmişlerdir Binaen aleyh bu itikada sahib olanlar, bu ve emsali Ayetleri ve Hadis'lere devamlı yanlış ma'na vererek , Allah'ın ve Resulünün kelamını tah*rif etme yolunu tutmuşlardır

Ebu Said el Hudri RA dan, şöyle dedi: , Resûlullah SAV buyurdular ki: '

Banâ'İ'timâd etmiyormusunuz ? ben, SEMADA OLÂN ALLAH'IN EMİNİYİMsabah ve akşam bana gökyüzünün haberi ' geliyor

Bu Hadis'i Buhari (4351) ve Müslim (1064) rivayet etmişlerdir

ZÂTI İLÂHİNİN SEMÂDA OLDUĞUNA DELÂLET EDEN DÖRT MEZHEB İMAMLARININ KAVİLLERİ

Bu mevzuda Ahmed ibnu Hanbel RH dan, naklolunan kavil:

I) Ebu Bekr el Hallâl'ın şeyhi, Yusuf ibnu Musa'1 Kattan şöyle dedi»

Ebu Abdullah'a (ya'ni Ahmed ibnu Hanbel'' denildi ki (Ne diyorsun ?) Allah'u Azze ve Celle, yarattıklarından ayrı olarak KUDRETİ VE İLMİile her yerde olduğu halde YEDİ KAT SEMANIN ÜSTÜNDE ARŞININ UZERİNDEMİDİR

Ahmed ibnu Hanbel'de cevaben şöyle dedi: Evet ALLAH'U AZZE VE CELLE ARŞININ ÜZERİNDEDİRhiç bir şeyde İLMİNDEN GİZLİ DEĞİLDİR

Bu Eseri Hallal es Sünen'de (198) rivayet etmiştir

Ebu Talib Ahmed ibnu Humeyd şöyle dedi: Ahmed ibnu Hanbel'e ALLAH BİZİMLEDİRdeyip şu Ayet'i (Herhangi bir üç sırdaşın, bir fısıltısı oluyor mu, mutlak ALLAH DÖRDÜNCÜLERİDİR) okuyan bir adamdan sordum Dedi ki muhakkak o CEHMİolmuştur Ayetin evvelini bırakarak sonunu alıyorlar dedi Ben de Ayet'i evveliyle beraber okudum ( BİLMİYORMUSUN ? ALLAH HEM GÖKLERDEKÎNİ HEM YERDEKİNİ HEP BlLİR HERHANGİ BİR UÇ SIRDAŞIN, BİR FISILTISI OLUYORMU,MUTLAK ALLAH DÖRDÜNCÜLERİDİRBEŞ KİŞİNİN OLUYOR MU, MUTLAK ALLAH ALTINCILARIDIR BUNLARDAN DAHA AZ, DAHA ÇOK OLUYOR MU, MUHAKKAK ALLAH, HER NEREDE OLSALAR, ONLARLA BERABERDİR SONRA BUTUN YAPTIKLARINI, KIYAMET GÜNÜ, KENDİLERİNE HABER VERİR HABERİNİZ OLSUN Kİ, ALLAH, HER ŞEYİ BİLİR(Ayet'in nihayetinde Ahmed ibnu Hanbel şöyle dedi İlmi onlarla beraberdir Ve sonra (KAF) Suresinden şu Ayet'i okudu NEFSİNİN ONA NE VESVESELER VERDİĞİNİ DE BİLİRİZ BİZ ONA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKINIZ(KAF Suresi 16) Ve sonra İLMİ ONLARLA BERABERDİRdedi:

Bu Eseri Hallal es Sünen'de (199) rivayet etmiştir

imam'ı Şâfi'i RH dedi ki:

İmam'ı Malik, SUfyan ve daha onlardan başka Ehli Sün*net önderlerinden gördüğüm ve benim de üzerinde oldu*ğum hak olan kavil şudur ALLAHDAN BAŞKA İLAH OLMA*DIĞINA VE MUHAMMED AVS İN ALLAH'IN RESULÜ OLDUGUNA ŞEHADET EDİP, VE ALLAH'U AZZE VE CELLE'NİN DE SEMA SINDA ARŞININ ÜZERİNDE OLDUĞUNU , İSTEDİĞİ GİBİ KULLA*RINA YAKLAŞIP VE İSTEDİĞİ GİBİ DE DÜNYA SEMASINA İNDİ*ĞİNİ İKRAR ETMEKTİR

Bu Eseri Zehebi Uluv'da (196) tahric etmiştir

İmam'ı Malik RH şöyle dedi:

ALLAH'U AZZE VB CELLE SEMÂDADIR , İLMl İSE HER YERDE*DİR, İLMİNDEN DE HİÇ BİR ŞEY GİZLİ KALAMAZ

'Bu Eseri Ebu Davud Mesail'de (263) Abdullah er Reddu Ale'l Cehmiyye de (5) ve Aciri Şeria da (289) rivayet et*mişlerdir

Bu mevzuda Ebu Hanife RH dan, naklolunan kavil:

7) Fıkhu'l Ekber isimli meşhur kitab'ın sa*hibi Ebu Muti'i l Hakem ibnu Abdullah el Belhiden bize şöyle bir haber ulaştı

Ebu Hanife RH a, RABBİMİN SEMADA MI YERDE Mİ OLDUĞUNUbilmiyorum diyen bir adamın hUkmiln sordum ŞÜBHESİZ O KAFİR OLMUŞTURÇünkü Allah» u Azze ve Celle söyle buyuruyor RAHMAN ARŞIN ÜZERİ NE İSTİVA ETMİŞTİRARŞIDA YEDİ KAT SEMANIN ÜSTÜNDE DİRdedi Bende dedim ki: O adam diyor ki tamam AR*ŞIN ÜZERİNE İSTİVA ETMİŞTİRdiyorum lakin ARŞIN SEMÂ*DA MI YERDE Mİ OLDUĞUNUbilmiyorum, Tekrar Ebu Hanife RH, cevaben şöyle dediARŞIN SEMADA OLDUĞUNU İNKAR ETTIMİ ŞUBHESİZ Kİ O KÂFİR OLMUŞTUR

Bu Eseri Zehebi Uluv'da (118) zikretmiştir

Kâdi İmam Tacuddin Abdu'l Halik ibnu Ulvan RH dan, şöyle dedi:

El Mukni nam eserin mülellifi Ebu Muhammed ibnu Ahmed el Makdesi RH ı şöyle derken işittim Di*yordu ki: Ebu Hanife RH dan, Bize şöyle dediği habe*ri ulaştı Her kim ki ALLAH'U AZZE VE CELLE'NIN SEMA*DA OLDUĞUNU İNKAR EDERSE MUHAKKAK Kİ O KİŞİ KAFİR OLMUŞTUR

Bu Eseri Zehebi Uluv'du (119) zikretmiştir

İmam'ı şâfi'i, Mâlik ve Rbu Hanife RAE den, naklolunan kavillerden istifade edilen mes'eleler şun*lardır

1) İmam'ı Safl'i RH kendisinin ve kendisin den önce ki »SELEF ALİMLERİNİNÜzerinde bulunduklar itikadı beyan ediyor

2) Hak olan kavlin ALLAH'U AZZE VB CELLE' NİN SEMÂDA OLDUĞUNUN İKRAR EDİLMESİ OLDUĞU»

3) Allah'u Azze ve Celle'nin sıfatlarından birisini delil ikame olduktan sonra reddetmenin KÜFÜRolduğunubeyan eder

4) İsim ve sıfatlara aid olan ilmin,akılla, görmekle veya düşünmekle elde edilemiyeceğini beyan eder

5) İmam'ı Malik RHında ALLAH'U AZZE VE CELLENİN ZATININ SEMÂDA OLUP İLMİNİN'DE HER YERDE OLDDUĞUNUikrar ettiğini beyan eder

6) İSTİVANIN KEYFİYETİ HAKKINDA SORU SORMANIN BİD'ATolduğunu beyan eder

7) Ebu Hanife RHında ALLAH'U AZZE VE CEI LE'NİN SEMADA OLDUĞUNUkabul ettiğini isbat eder

6) ALLAH'U AZZE VE CELLE'NİN SEMÂDA OLDUĞUNU KABUL ETMEYENİ KAFİR GÖRDÜĞÜNÜbayan eder

9) ALLAH'U AZZE VE CELLE'NİN SEMÂDA OLDUĞUNU KABUL ETMEYEN KİŞİYE KAFİR DENİLME SEBEBİNİN,Allah Azze ve Celle'nin semâda olduğuna delâlet eden Ayeti reddetmet olduğundan icab ettiğini beyan eder

10) Bu mevzu ile alakalı olmamasına rağmen çok ehli ilmin bilmediği bir mes'ele olduğu için açıklamayı münasib gördük Ebu Hanife RH a nisbet edilen meşhur FIKHU'L EKBERkitab'ının onun değilde talebelerinden Abdullah el Belhi'ye aid olduğu yukarıda ki rivayette tasrih olunmaktadır

Zikredilen bu Eserler meşhur dört mezheb imamının ULUV ve İSTİVAsıfatları mevzuunda ki i'tikadlarını beyan ettiği gibi, zamanımızda kendileri ni dört mezheb mUntesibi olarak EHLİ SUNNET'TENsayan kişilerin bilakis FIRKA'1 DALLE'DENoldukla*rını isbat eder

ZATI İLÂHİNİN SEMÂDA OLDUÖUNA DELÂLET EDEN İSLÂM ÂLİMLERİNİN KAVİLLERİ

Sadaka RH Suleyman et Teymi RH ı şöyle derken işittiğini haber verdi EĞER BANA ALLAH NEREDEDİR DİYE SORULSAYDI SEMADADIR DERDİM

Bu Eseri Buhâri Ef'al'ul İbad'da (71) ve Zehebi Uluv'da (114) rivayet et mislerdir

Hasen ibnu Muhammed el Haris RH dan, şöyle dedi: Ben de işitir olduğum halde, Ali ibnu el Medini'ye EHLİ SUNNET VE’L CEMAAT'İNkavli nedir di*ye soruldu O da şöyle cevab verdi EHLİ SÜNNET VE'L CEMAAT, Ahirette Allah'u Azze ve Celle'yi göreceklerine, Allah'ın Musa ile konuştuğuna ve YEDİ KAT SEMANIN ÜSTÜNDE'ARŞININ ÜZERİNE İSTİVA ETTİĞİNEinanırlar dedi

Bu Eseri Zehebi Uluv»da (225) tahriç etmiştir

Ebu'l Abbas es Sirac dan, şöyle dedi: Kuteyb't ibnu Said'i şöyle derken işittim Bu (soylediğim) islam alimlerinden Ehli Sünnet ve'l Cemaat'in kavlidir BİZ RABBİMİZİ YEDİ KAT SEMANIN ÜSTÜNDE ARŞIN ÜZERİNDE BİLİRİZSubhanehu ve Teâla'nın buyurduğu gibi RAHMAN ARŞIN ÜZERİNE İSTİVA ETMİŞTİR

Bu Eseri Zehebi Uluv'da (225) tahriç etmiştir
Ebu İshak es Sa'lebi RH dan, şöyle dedi:

Evzâi RHa SONRA ARŞIN ÜZERİNE İSTİVA ETTİkavli Subhanisinden soruldu Q da şöyle cevab verdi (Evet) SUBHÂNEHU VE TEÂLA ZATI CELALİNİ VASFETTİGİ GİBİ ARŞIN ÜZERİNDEDİR

Bu Eğeri Aciri eş Şeria'da (102) ve Zehebi Uluv'da (122) tahric etmişlerdir

Ali ibnu'l Hasen RH dan, şöyle dedi: Abdullah ibnu'l Mubarek'e RABBİMİZİ NASIL BİLECEĞİZdiye sordum O da ALLAH'U AZZE VE CELLE YARATTIKLARINDAN AYRI OLDUĞU HALDE YEDİ KAT SEMANIN ÜSTÜNDE AR*ŞININ ÜZERİNDEDİRbiz CEHMİYYENİNdediği gibi ALLAH İŞTE ŞURADA YERYÜZÜNDEDİR DEMİYORUZdedi

Bu Eseri Buhari halku'l ef’al'da (120) Ebu Said ed Darimi er Reddu Ale'l Cehmiyye'de (295) ve Abdullah ibnu

Ahmed es SUnne'de (25) rivayet etmişlerdir Zehebide Uluv'da tahric etmiştir

Abdurrahman ibnu Ebi Hatim RH dnn, Babasının şöyle haber verdiğini rivayet etti Bana Said ibnu Amir'den tahdis olundu ki Bir gün Cehmiyye den bahseder ve şöyle der Onların sözleri (ya'ni ALLAH HER YERDEDİRdemeleri) Yahudi Ve Hristiyanlardan daha şerlidir Zira Yahudiler, Hristiyanlar ve din ehli ALLAH'IN SEMADA OLDUĞUNDAMUslümanlarla it*tifak etmişlerdir Onlar ise (ya'ni Cehmiyye )ALLAH HER YERDEDİR VE HİÇ BİR YERDE DEĞİLDİR DEDİLER

Bu Eseri Buhâri Halku'l efal»da (120) ve Zehebi Uluv'da (183) rivuyet etmişlerdir

ALLAH A HAMD OLSUN SALAT VE SELAM MUHAMMED S A V İN ÜZERİNE OLSUN
ALLAH BİZLERİ VE İMAN EDENLERİ ATEŞTEN KORUSUN

858,496Konular
981,781Mesajlar
29,852Kullanıcılar
han53Son üye
Üst Alt