Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Un nasıl yapılır? Hangi aşamalardan geçer?

Hoş geldin! rushuzhsha tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Un nasıl yapılır? Hangi aşamalardan geçer?
0
268

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,760
Etkileşim
88
Puan
48
F-D Coin
0
Vazgeçilmez gıdaların başında gelen un, ülkemizde en çok kullanılan gıda olma özelliğini taşımaktadır Hammaddesi buğday olan unu en başta ekmek üretiminde kullanmaktayız Ayrıca mutfaklarımızda pek çok lezzetli yiyecekler yapmamıza olanak sağlayan unun nasıl yağıldığını merak ediyorsanız mutlaka yazımızı okumalısınız

Un’un yapılışı;



Öncelikle buğdaylar un öğütülen fabrikaya götürülür ve laboratuvar ortamında özelliklerine ve mevcut kalitesine bağlı olarak ayrılır Kontrol sürecinden geçirilen buğdaylar cinsine ve özelliklerine bağlı olarak farklı ambarlara alınırlar

Un’un yapımında en az beş cins buğday kullanılmaktadır İncelemelerden geçirilen buğdayların birbirine karıştırılması elde edilecek un’un kalitesini ortaya çıkarmaktadır



Gerçekleştirilen buğday karışımını takiben, buğdayların içerisinde olması muhtemel yabancı maddelerin ve kırık buğdayların ayıklanması için temizleme makinasından geçirilir ve öğütülme aşamasına geçilmeden evvel tamamen yıkanır Yıkama işleminden sonra ise kuruması için kuruma ambarlarında 2436 saat kadar bekletilir Bu işlemden sonra da fabrikada öğütülerek un’a dönüştürülür

Buğday çekirdekleri üç katmandan müteşekkildir Bu katmanlar tahılın dış katmanı olan kepek, çekirdekte bulunan tohum ve beyaz un haline getirilen endosperm olarak adlandırılmaktadır Yıkama sonrası öğütülmek için hazırlanan buğdaylar değişik makinalardan geçirilir Bu işlemlerden sonra elde edilen mamüllerin adı un, kaba kepek, ince kepek ve bonkalit olarak sınıflandırılmaktadır



Öğütme işleminde buğdaydan üç bölüm ayrıştırılmaktadır Bunlar farklı türlerde un elde edilmesi amacıyla birleştirilmektedir Un üretimi sırasında durum buğdayı, yumuşak kırmızı kışlık, sert kırmızı kışlık, yumuşak kırmızı yazlık ve sert kırmızı yazlık buğdaylar kullanılmaktadır

Un üretiminde kullanılmakta olan buğdayların sertlik derecesi, yapılan un’un protein oranlarını da belirleyen bir unsurdur Sert buğdaylar kullanıldığında üretilen un ekmek yapımında, yumuşak buğdaylar kullanıldığında düşük protein içeriği olduğu için hamur işi, kek, bisküvi ve kurabiye yapımında kullanılmaktadır Durum buğdayı kullanılarak üretilen un’dan da makarna üretimi gerçekleştirilmektedir
 

Similar threads

Buğdaydan neler yapılır Buğdaydan elde edilen ürünler Kepek (tahılın dış katmanı) Tohum (çekirdeğin içindeki cenin) Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm) Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar almak için farklı biçimlerde her tarafta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
69
Buğday hangi aşamalardan geçerek ekmek haline kazanç Buğdaylar değirmenlerde iki şekilde öğütülmektedir 1 Taş değirmenlerde öğütme 2 Valsli değirmenlerde öğütme 1 Taş Değirmenlerde Buğdayın Öğütülmesi Taş değirmenler altta sabit, tepede dönen iki taş diskten ibarettir Çoğunlukla zımpara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
Turkiyede yetişen Tahıl Ceşitleri ,Tahıl Ceşitleri hakkında bilgi,Tahıl Urunleri,Tahıl Urunleri nelerdir ARPA Buğdaygiller familyasından bir Bitki cinsidirArpa cinsinden olan turlerin uzunluğu ceşitli olmakla birlikte Buğday ve cavdardan daha kısadır Kulakcıkları bibirinin uzerine kavuşacak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
Tahıl Ceşitleri, Tahıl Ceşitleri Adları, Tahıl Ceşitleri hakkında bilgi, Tahıl Ceşitleri İsimleri, Tahıl Urunleri, Tahıl Urunleri nelerdir Turkiyede yetişen Tahıl Ceşitleri ARPA Buğdaygiller familyasından bir Bitki cinsidirArpa cinsinden olan turlerin uzunluğu ceşitli olmakla birlikte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
236
Türkiyede yetişen Tahıl Çeşitleri ,Tahıl Çeşitleri hakkında veri,Tahıl Ürünleri,Tahıl Ürünleri nelerdir ARPA Buğdaygiller familyasından bir Bitki cinsidirArpa cinsinden olan türlerin uzunluğu farklı alanlara yönlendirilmiş olmakla birlikte Buğday ve çavdardan daha kısadır Kulakçıkları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
858,527Konular
981,505Mesajlar
31,510Kullanıcılar
aphelios0182Son üye
Üst Alt