Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019 yılı kıymetlendirme toplantısında dolar kuru için beklentisi olmadığını değerli olanın rekabetçi kur olması gerektiğini söylemesi üzerine ekonomist Cihan İhtilal Zelyut, teknik açıdan bir değerlendirmede bulundu. Zelyut, dolar kurunda 5.98’in kırılması halinde kurda 6.20’ye kadar yol açılacağını belirterek, 6.20’nin geçmesiyle de rekabetçi kur düzeyinin 6.80’den geçtiğini argüman etti.
Dolar kuru kestirimi yapan ekonomistlerin başvurduğu teknik tahlil konusunda uzman olan Avrasya Yatırım Stratejisi Cihan İhtilal Zelyut Youtube sayfasında 2020 yılı için dolar kuru varsayımında bulundu.
Zelyut dolar kuru varsayımından evvel bir ihtarda bulunarak yapmış olduğu görüntünün dolar almanız için çekilmiş bir yatırım tavsiye görüntüsü olmadığını hatırlattı.
5.90 TL’nin üzerinde bulunan dolar kurunun tehlike arz ettiğini söyleyen Zelyut “Rekabetçi kur 6,80 hedefliyor” başlıklı Youtube görüntüsünde şunları söyledi:
"ALBAYRAK REKABETÇİ KUR İSTİYOR"
“Bakan Albayrak’ın toplantıda dolar kuru ile ilgili söylediği cümle hayli kıymetli. Diyor ki sayın Berat Albayrak “Türkiye’nin kuru şu yahut bu demek bence gerçek değil. Dolar şu olacak hiç demedim. Bundan sonra da demeyeceğim. Ben daima şunu söz etmeye çalışıyorum. Türk Lirası rekabetçi bir kur olmalı. Yani diyor ki Bakan Albayrak Türkiye üreten, ihracatçı ve global rakiplerine nazaran rekabetçi olmalı” Bakan beyin dolar kuru ile ilgili yaptığı açıklamadan benim çıkardığım şu: Bir defa rekabetçi kur dediğiniz vakit bizim yaptığımız ihracatı bize benzeri rakip ülkelerden daha kolay yapabileceğimiz yüksek bir kur düzeyi demektir. Yani Türk Lirası kıymet kaybedecek dolar paha kazanacak. Hasebiyle yabancı gelip Türk piyasasına baktığında elindeki doların alım gücü daha güzel olduğu için daha fazla mal alabilecek.
"DOLARDA 5.98 KIRILIRSA"
Dışa bağlı üretim yapısı devam ettikçe açık vereceğiz. Açık verdikçe de dolara olan talep artacak ve dolar kuru talebe bağlı olarak üst çıkacak. İşte dönüştüremediğimiz bir iktisatta rekabetçi kurdan bahsediyorsanız. Bir sarmal halinde kurun üst gitmesi kaçınılmaz olur.
Dolar – TL’de Teknik imaja bakarsak bu malum rekabetçi kur soluğu nerede alır. An prestiji ile önümüzdeki kritik düzeyin 5.98 olduğunu düşünüyorum. Dolar kurunda 5.98 kırılırsa kurda 6.20’ye kadar yol açılır. 6.20’nin geçilmesi halinde de 6.80 potaya girer diyoruz.”