Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Çolak ile avukatı ve yakınları katıldı.
Duruşmada S.Y, N.A. ve O.D, Ses ve İmaj Bilişim Sistemi aracılığıyla şahit olarak dinlenildi.
Şahit beyanlarının akabinde savunma yapan Çolak, KHK ile kapatılan Düzceli Endüstrici ve İşadamları Derneğine (DÜSİAD) üye olmadığını belirtti.
Mütevelli heyetinin ne manaya geldiğini bilmediğini sav eden Çolak, şunları söyledi:
"Ben bunlardan kopmak istedim, bunlar benim yakamı bırakmadı. Mahkeme heyeti olarak hakkımda nasıl bir kanaate sahip olduğunuzu bilmiyorum lakin hakkımda daima kaçma kuşkusu konuşuluyor, bu beni rahatsız ediyor. Ben bu saatten sonra hiçbir yere kaçmam. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum. Kaçma niyetim olsaydı, gelmezdim. Ülkemi, milletimi seviyorum."
"YURT DIŞINA KAÇMADIM"
Yurt dışına kaçmadığını savunan Çolak, "Yurt dışına kaçmadım, iş bakmaya gittim. Allah biliyor, iş için gittim oraya fakat olmadı." dedi.
Çolak, Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı bölümünde bulunan alışveriş merkezinin kendisi sayesinde bu hale geldiğini söz etti.
"Bu işlerin başıma geleceğini bilemedim." diyen Çolak, "Ben Bolu Dağı'nda yetiştim, etraf köylerdeki insanlara daima yardım ettim. Devletini seven bir beşerim, devletimin ziyanını istemem. Daima devlete yardım etmeye çalıştım. Şu an atıl durumdayım, utanıyorum. Devletimin yanındayım. Bu yapıyla adım anıldığı için utanıyorum." halinde konuştu.
Son kelamı sorulan Çolak, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Duruşmaya 10 dakika orta veren heyet, Çolak'a "terör örgütüne üye olmak" kabahatinden 5 yıl mahpus cezası vererek tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Heyet ayrıyeten sanığı "örgüte finansal dayanak sağlamak" cürmünden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.
SÜREÇ
Cumhuriyet savcısı, daha evvel sanık İsmail Çolak hakkında verdiği mütalaada, "terör örgütüne üye olmak" hatasından 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar mahpusla cezalandırılması ve faal pişmanlık kararlarından faydalandırılması talebinde bulunmuştu.
FETÖ ile ilişkisi olduğu tespit edilerek KHK ile kapatılan Düzceli Endüstrici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) yönetici ve üyelerinin ortalarında bulunduğu davanın firari sanıkları ortasında yer alan İsmail Çolak, 10 Ocak'ta Polonya'dan gelerek emniyet takımlarına teslim olmuştu.
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Çolak'ın, FETÖ ismine uyum sağladığı ve sohbet toplantıları düzenlediği, himmet, burs ve kurban yardımı toplayarak örgüt faaliyetleri yürüttüğü belirtiliyordu.
Sanığın örgüte insan kazandırmak için çalıştığı, maddi takviye sağladığı ve terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in talimatı ile 2014 yılında örgüte dayanak olmak maksadıyla 320 bin lira yatırdığı söz edilen iddianamede, Çolak'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüte finansal dayanak sağlamak" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı pahalarını aklamak" kabahatlerinden 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar mahpusla cezalandırılması talep ediliyordu.