Dünyaca ünlü Fazıl Say ve besteci Fazıl Say, İngiltere ile yaşadığı vize sıkıntısından bahsetti.
İngiltere ile yaşadığı vize meselesine Instagram hesabından isyan etti. 8 Ocak Wigmore Hall ve 3 Mart Barbican konseri için İngiltere'ye geçen ay vize müracaatında bulunduğunu belirten Say, salonlardan gelen vize mektubunu da müracaata eklemesine karşın vize tarihinin 8 Şubat olarak günahlı verildiğini söyledi. Konsoloslukta bu hatayı halledecek kimseye ulaşılamadığından bahsetti.
Kızgın değilim lakin hak arıyorum, kendim için, devletim için diyen Fazıl Say,"İngiltere’nin Brexit konusu son yıllarda daha çok tartışıldı. Halbuki, İngiltere hiçbir hengam AB memleketi değildi. Schengen vizesi muahedesini imzalamamış, mesela biz Türkler için yahut rastgele bir AB dışı memleket için, durumda değişen hiçbir şey yok ki. Brexit’ten evvel de İngiltere vizesi kuyruklarındaydık, artık de. Bizler için Brexit hiçbir şey tabir etmiyor. HİÇBİR ŞEY.İngiltere’den vize almamız daima çetindi artık de sıkıntı, Wigmor Hall’de, Barbican’da konser vermeye giden benim için de güç, yanlış vize konuluyor uğraştırılıyor. Bir daha gidiliyor, konsolosluk muhattabı yok, vize şirketi var filan. Türkiye 2-3 yıldır çift pasaport alabilme imkanı sağladı oradan yırtıyoruz. Bir pasaport ile turnedeyken vesair pasaport İngiliz konsolosluğunda, bari süreci görebiliyoruz"
"Çift pasaport konumumuzdan evvel İngiltere'de asla nizamlı bir konser hayatım olamadı. Vize sorunu, pasaportum haftalarca konsoloslukta kalacak, 1 Londra konseri için tahminen 15 gayrı konseri bekletmeye alacağım. Viyana, Berlin, Paris, Tokyo. Yahu neden? Kim yapar? Olmasın Londra demek zorunda kaldık 25 yıl! Brexit? Kimin için ne tabir ediyor? Almanya için mi? Ne lakin? Açıklayın. Eşit koşullar olsun diyelim? Değil mi?"
"Eşitlik istiyoruz kardeşim. Geçen yıl yaptığımız CD İngiltere'nin prestijli armağanı Grammaphon Awards'ı kazanmıştı. Ona da gidememiştik benzeri sebepten. Bu 8 Ocak Wigmore Hall konseri o CD’nin programıdır. 3 tartta Barbican'da ise Truva sonatı ve Beethoven var. Kimi tefsirlere açıkçası kızdım! Yok filanca memleket cahilmiş de öbürü de aslında cahilmiş de. Truva sonatını bestelemek mi cahillik Beethoven çalmak mı cahillik? Grammaphon mükafatını de cahil olduğumuz için mi aldık? Ne istiyor İngiltere? Daha yeterli siyaset mı? Kimden?" biçiminde açıklama yapan müzisyen isyankar bir yaklaşımda bulundu.
KONSERİNE CUMHURBAŞKANI TAYYİP ERDOĞAN IŞTIRAK SAĞLADI!
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konserine katıldığı ünlü piyanist Fazıl Say, geçenlerde Die Glocke adlı Bremen Konser Salonu'nda organize edilen geleneksel Federal Cumhurbaşkanlığı Konserine iştirak sağladı.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve eşi Elke Büdenbender’in ön sıralarda seyrettiği konserde Fazıl Say mükemmel performansıyla hayranlık bıraktı. Cumhurbaşkanı Steinmeier konser sonrası Fazıl Say ile sohbette bulundu.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.