nicebayan
FD Üye
- Etkileşim
- 2
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
ünsüz benzeşmesi örnekleri
Ünsüz Benzeşmesi (Ünsüz Sertleşmesi)
P, ç, t, k, f, h, s, ş harfleri ile biten bir kelimeye c, d, g harfleri ile başlayan bir ek gelirse, ekin başındaki yumuşak harfler sertleşir Buna kadar; cç, dt, gk olur
Örnekler:
Kebapcıkebapçı,
Yavaşcayavaşça,
Etapcakayakçak,
etapdaayakta,
yurtdanyurttan,
sesdeşsesteş,
yapdıyaptı,
açdıraçtır,
beygirgıatkı,
seçginseçkin,
çalışgançalışkan,
kısgaçkıskaç
kitapda kitapta
ANEKDOT : Bu kaide, sayıların rakamla yazılışlarında da geçerlidir Buna tarafından rakamlar okunur ve okunuşu p, ç, t, k, f, h,s, ş harflerinden biriyle biterse, ekler de sertleşir Buna uyulmazsa imlâ yanlışı yapılmış olur Örnek : Saat 3'de geldim (Hatalı), Saat 3'te geldim (Dürüst)
Özel durumlar değiştir
1 Bir Takım birleşmiş kelimelerin bu kurala uymadığı görülür : Dikdörtgen, Akciğer 2 Bazı matematik terimlerinin bu kurala uymadığı görülür: Üçgen, beşgen 3 De, da bağlacı, başlı başına bir kelime olduğu için p, ç,t,k,f,h,s,ş harfleriyle biten kelimelerden sonradan gelse bile sertleşme kuralına uymaz Zaten de, da bağlacını d, d ekinden ayıran en kayda değer özelliklerden biri de budur Misal: Gitsek de olur, gitmesek de
Bambaşka örnekler değiştir
Kelime: Ek: Yazılışı:
Kayık cı Kayıkçı
Piş gin Pişkin
Ağaç dan Ağaçtan
Üç de Üçte
Simit ci Simitçi
Çorap ci Çorapçı
Sabah cı Sabahçı
Dolap de Dolapta
Taş gin Taşkın *
Ünsüz Benzeşmesi (Ünsüz Sertleşmesi)
P, ç, t, k, f, h, s, ş harfleri ile biten bir kelimeye c, d, g harfleri ile başlayan bir ek gelirse, ekin başındaki yumuşak harfler sertleşir Buna kadar; cç, dt, gk olur
Örnekler:
Kebapcıkebapçı,
Yavaşcayavaşça,
Etapcakayakçak,
etapdaayakta,
yurtdanyurttan,
sesdeşsesteş,
yapdıyaptı,
açdıraçtır,
beygirgıatkı,
seçginseçkin,
çalışgançalışkan,
kısgaçkıskaç
kitapda kitapta
ANEKDOT : Bu kaide, sayıların rakamla yazılışlarında da geçerlidir Buna tarafından rakamlar okunur ve okunuşu p, ç, t, k, f, h,s, ş harflerinden biriyle biterse, ekler de sertleşir Buna uyulmazsa imlâ yanlışı yapılmış olur Örnek : Saat 3'de geldim (Hatalı), Saat 3'te geldim (Dürüst)
Özel durumlar değiştir
1 Bir Takım birleşmiş kelimelerin bu kurala uymadığı görülür : Dikdörtgen, Akciğer 2 Bazı matematik terimlerinin bu kurala uymadığı görülür: Üçgen, beşgen 3 De, da bağlacı, başlı başına bir kelime olduğu için p, ç,t,k,f,h,s,ş harfleriyle biten kelimelerden sonradan gelse bile sertleşme kuralına uymaz Zaten de, da bağlacını d, d ekinden ayıran en kayda değer özelliklerden biri de budur Misal: Gitsek de olur, gitmesek de
Bambaşka örnekler değiştir
Kelime: Ek: Yazılışı:
Kayık cı Kayıkçı
Piş gin Pişkin
Ağaç dan Ağaçtan
Üç de Üçte
Simit ci Simitçi
Çorap ci Çorapçı
Sabah cı Sabahçı
Dolap de Dolapta
Taş gin Taşkın *