Burak Oğuz'un şahsî cep telefon sınırı üzerinden 2017 yılında FETÖ'nün mahrem imamı ile 5 sefer görüşme yaptığı tespit edildi. Oğuz'un Bylock çizgisi olmadığı öğrenilirken, gazeteci Mutlu Tuncer'in toplumsal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşımların ihbar kabul edildiği, bunun üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. Paylaşımlarında Lider Oğuz'un FETÖ ile kontağı olduğunu yazan Memnun Tuncer'in sözüne başvurulduğu ve soruşturmanın bundan sonra genişletildiği öğrenildi.
31 Mart mahallî seçimlerinde CHP'den Urla Belediye Lideri olarak 9 ay evvel seçilen İbrahim Burak Oğuz evvelki gün İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nda söz vermeye çağrıldı. Bir devir FETÖ iltisaklı kapatılan İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD) idare şurası üyesi olan Oğuz, örgütte sohbet hocalığı yapmak ve mahrem imamlarla da bağlantı kurmakla suçlandı. Kuşkulu Oğuz, sorgusunun akabinde sevk edildiği sulh ceza mahkemesinde tutuklandı. Yaşanan bu gelişme İzmir'de büyük bir şok tesiri yarattı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na tabir veren şahitler Lider Oğuz'un Buca'da sohbet imamlığı yaptığı ve Yamanlar Koleji'ndeki sohbetler katıldığını tez etti.
Ayrıyeten tıpkı şahitler Lider Oğuz'un FETÖ ile ilişkili mali müşavirlerin sohbet toplantılarına katıldığını, örgütün şirketlerinin muhasebe işlerini yürüttüğünü öne sürdü. Örgütün üst seviyede firari olan bir mahrem imamıyla 5 kere telefon görüşmesi yapan Lider Oğuz sözünde, "Urla Belediye Lideri olarak seçilmeden evvel mali müşavirlik yapıyordum. Telefonumda 9 bin kişi kayıtlı. Mahrem imam olduğu söylenen şahıslarla işim nedeniyle görüşmüş olabilirim. Hatırlamıyorum. Kiminle hangi tarihte konuştuğumu hatırlamıyorum. İşim gereği telefonumda binlerce kişi kayıtlı" dedi.
Soruşturma evrakına giren HTS kayıtlarında Oğuz'un mahrem imamla 5 kere görüşme yaptığı yer aldı. Güney Afrika seyahatine belediye liderleri ve mahallî yöneticilerle birlikte katıldığını anlatan Lider Oğuz, "Afrika seyahatine bilhassa ben gitmedim. Belediye liderleri ve mahallî yöneticilerle birlikte katıldım" diye kendini savundu.
FETÖ'nün çok sayıda okulunun bulunduğu Rusya'ya bağlı Başkurdistan özerk bölgesine Milletlerarası İş Birliği Forumu'na katılmak için gittiğini anlatan Oğuz, "Ziyaretimde örgütün okullarına ziyarette bulunmadım. Yalnızca iş gezisi için gittim" dedi.
Babanızla görüşüyor musunuz?
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki sözünde Lider Oğuz'a 12 yıldır küs olduğu ziraat mühendisi ve tıpkı vakitte Urla'da bir restoran işleten babası Ahmet Oğuz ile görüşüp görüşmediği soruldu. Ayrıyeten baba Ahmet Oğuz'un 31 Mart Lokal Seçimleri'nden evvel CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu telefonla arayarak, "Benim oğlum FETÖ'cüdür, onu aday gösterirseniz sizin için kahır olur" formundaki savları soruldu.
1991 yılında kardeşini kaybettikten sonra annesi ve babasının ortasının açıldığını söyleyen Oğuz, "Daha sonra annem ve babam ortasındaki sorunu hallettik ve barıştılar. Bu nedenle babamla küsmüştüm. Öteki bir sebep yok" diye karşılık verdi. Telefonla ulaştığımız baba Ahmet Oğuz, "Kesinlikle Kemal Kılıçdaroğlu ile hiç görüşmedim. İzmir kent merkezine bile gidemiyorum. Ankara'ya da gitmedim. Oğlumu ihbar ettiğim bilgisi de yanlışsız değil" dedi.
Gazetecinin paylaşımları ihbar kabul edilmiş
Oğuz'un Bylock çizgisi olmadığı öğrenilirken, gazeteci Keyifli Tuncer'in toplumsal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşımların ihbar kabul edildiği, bunun üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. Paylaşımlarında Lider Oğuz'un FETÖ ile teması olduğunu yazan Memnun Tuncer'in tabirine başvurulduğu ve soruşturmanın bundan sonra genişletildiği öğrenildi. Urla Cumhuriyet Başsavcılığı'na davet edilerek sözü alınan Keyifli Tuncer'in Oğuz'un FETÖ/PDY ile ilişkisine dair yaptığı paylaşımları soruldu. Lider Oğuz'un avukatı Umut Köroğlu'nun karar itiraz edeceği öğrenildi.
9 ayda 4 basın danışmanı eskitti
Lider Oğuz 9 aylık başkanlık misyonu müddetince 4 basın danışmanı eskitti. Seçim sürecinde gazeteci Keyifli Tuncer ve grubuyla çalışan Burak Oğuz, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Tuncer ile zıt düştü. Keyifli Tuncer, seçim vaktinde Oğuz'a grubuyla birlikte verdiği takviyenin 120 bin lira tuttuğunu belirten fatura çıkardı.
Tuncer'le ortası bozulan ve mevzu adliyeye kadar taşınan olay daha sonra CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da devreye girmesi sonucu tatlıya bağlandı. Burak Oğuz, bir müddet danışman olarak eski Belediye Lideri Sibel Uyar'ın danışmanı Macit Sefiloğlu ile çalıştı.
Diğer üniteye gönderilen Sefiloğlu, evvel müsaadeye çıktı, akabinde da vazifesini bıraktı. Burak Oğuz, daha sonra iktisat muhabiri Murat Ervin'i basın danışmanlığına getirdi.
Ervin ile yaklaşık 3.5 ay çalıştı. Murat Ervin, Lider Oğuz ile birtakım mevzularda anlaşamayınca istifa etti. Lider Oğuz, akabinde bu kere belediye basın ofisinde 20 yıla yakındır fotoğraf ve kamera çeken Murat Erbey'i basın sorumlusu yaptı.
Burak Oğuz, uzun vakittir birlikte çalıştığı Murat Erbey'i geçtiğimiz günlerde, özel mülkiyette olmasına karşın, belediyeye mal edilmeye çalışılan ''Renkli Atatürk'' heykeli haberleri sonrası misyonundan aldı. Erbey'i paklık işlerine gönderdi. Murat Erbey'de bunun üzerine müsaadeye çıktı.
Ceyhan Torlak/Sabah