Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Uykuluk nasıl yapılır? Uykuluk hayvanın neresidir? Mis gibi şifa olan uykuluk tarifi

Uykuluk nasıl yapılır? Uykuluk hayvanın neresidir? Mis gibi şifa olan uykuluk tarifi
0
158

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
uykuluk_nasil_yapilir_uykuluk_hayvanin_neresidir_mis_gibi_sifa_olan_uykuluk_tarifi_1574927276_4357.jpg

Sakatat sevenlerin adeta gece yarısı bile gidip yediği, kokusu caddeleri saran tıpkı vakitte lezzetiyle baş döndüren uykuluk yemenin tam vakti. Birinci bakışta sotelenmiş tavuk ya da ciğere benzeyen uykluluğun tadı ise kokoreçe benziyor. Herkesin merak ettiği uykuluk meskende yapılır ve uykuluk hayvanın neresi sorularını bu haberimizde yanıtlıyoruz.

Uykuluk dana ya da kuzunun gerdan, yürek, ciğer ya da bağırsak üzere alanlarından çıkan bir hayvanda yaklaşık 80-100 gram asında bulunan bir sakatattır. Osmanlı Mutfak Sözlüğü’nde uykuluk, kuzunun timus bezi manasına gelen “özden” sözüne karşılık gelir. Uykuluk aslında bir organ olarak isimlendirilse da tam olarak o denli değildir. Bazen de kuzunun pankreası olarak isimlendirilir lakin aslında kuzunun çeşitli hormonlarının salgılandığı bezler olarak bilmemiz daha sağlıklıdır. İstanbul'un Sütlüce semti ile anılan uykuluk, özellikle mart, nisan ve mayıs üzere ilkbahar aylarında tüketilmesi önerilir. Zira kışın yavrulayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, baharda yavrularını yalnızca sütleri ile beslemektedir. Uykuluk da işte bu süt kuzusu ve süt danalarından elde edilir. Hayvanlar sütten kesildiklerinde uykuluklar da küçülür ve velev devranla kaybolur. O yüzden bahar ayları uykuluk mevsimi diye bilinir. Uykuluğun Sütlüce'de meşhur olmasının sebebi ise evvelce mezbahaların burada olmasından kaynaklanmaktadır.Ciğerci ve sakatatçılarda fındık, ciğer ve gerdan uykuluğu olarak birkaç çeşidine rastlayabilirsiniz. Bu çeşitler hayvanın neresinden çıktığına nazaran isimlendirilir.

CPU3S_1574929648_2978.jpg

UYKULUK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Gerdan Uykuluk: Kuzunun gerdan kısmından çıkar
Ciğer Uykuluk: Kuzunun yürek kısmına yakın konumdan çıkar
Fındık Uykuluk: Kuzunun bumbar (bağırsak) kısmından çıkar

quWxe_1574929663_7259.jpg

PEKALA UYKULUK NASIL PİŞİRİLİR?

1. Gerdan uykuluk: Harlı mangal ateşinde sık sık çevirerek pişirmeli. Yağlı olduğu için sık çevrilmediğinde çabuk renk alıp yanabilir. O yüzden başından ayrılmadan, kurutmadan acilen pişirip yemeli.

2. Fındık uykuluğu: Çok yağlı olduğu için evvel suda haşlanıp çokça yağından arınıyor. Yuvarlak bir formu olduğundan pişmesi biraz güçlükle. O yüzden de haşlayarak bir nevi ön pişirme süreci yapmış oluyorsunuz. Soğuduktan sonra harlı mangal ateşinde pişirin. 5-6 dakikada hazır.

UFSgU_1574929729_6868.jpg

3. Ciğer uykuluğu: Pişirme konusunda en dikkat etmemiz gereken çeşit bu. Zira çok narin bir yapısı var. Hafif bir mangal ateşinde pişmeli. Çok harlı olursa acilen kuruyor ve lezzetsizleşiyor.
 
858,544Konular
981,917Mesajlar
32,605Kullanıcılar
Numan21Son üye
Üst Alt