Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Uyumsuzluk Sebepleri

Uyumsuzluk Sebepleri
0
156

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Cocuğun doğuştan getirdiği ozellikleri ve cevresel etmenler uyumlu icinde olması icin
onemlidir Uyum, başarıyı, hayattan zevk almayı, problem cozebilme yeteneğini, doğru karar
verme gucunu artırmaktadır İşte bu olumlu sonuclara ulaşabilmek icin cocuğun yaşadığı
uyumsuzluk nedenleri araştırılıp, kontrol altına alınmalıdır Uyumsuzluk nedenlerini
acıklamadaki problemlerden biri, insan davranışlarının tek bir nedeninin olmamasıdır
Orneğin; saldırgan davranışlar gosteren bir cocuğun bu davranışının nedeni, arkadaşları ile
yaşadığı olumsuz yaşantılar ya da daha once temel ihtiyaclarının zamanında karşılanmaması
olabilir
Bazen de uyumsuz davranış olarak acıklanmayacak bir davranış cevrenin olumsuz
yaklaşımı sonucu uyumsuz davranış olarak yerleşebilir Orneğin; ergenlik cağındaki bir
gencin kendini kanıtlamak, var olduğunu gostermek icin yaptığı cabalarla alay edilmesi
uyum problemlerine neden olabilmektedir

Uyumsuz davranışların ortaya cıkmasına sebep olan etmenler şunlardır
Ø Kalıtım
Ø Bedensel nedenler ve hastalıklar
Ø Temel ihtiyacların karşılanmaması
Ø Cevre ve sosyoekonomik nedenler
Ø Yanlış Eğitim

Kalıtım
Anne babadan genler yoluyla cocuğa gecen ozelliklere kalıtım denirAltını ıslatma,
inatcılık gibi problemler bireye kalıtsal olarak gecebilir Fakat olumlu cevre koşulları ve
eğitim yolu ile bu gibi olumsuzluklar ortadan kalkabilmektedir

Bedensel Nedenler
Bedensel nedenler, uyumsuz davranışlar sergilenmesinde etkilidirGorme, işitme
bozukluğu,yurume problemleri,ruhsal bozukluklar,ic salgı bezi bozuklukları sureğen
hastalıklar, kazalar ve şoklar, şaşılık, kamburluk, aşırı şişmanlık bedensel uyumsuzluk
nedenleridir Bedensel engelli cocuk bir yandan kendi icinde bedeninin diğer cocuklardan
farklı olmasından kaynaklanan uzuntu ve uyumsuzluğu yaşarken diğer yandan da cevrenin
bedensel ozrune karşı olumsuz bakış acısı nedeniyle uyumsuzluk yaşarCevredekilerce
olumsuz karşılanmak uyumsuzluklarının asıl nedenidir
Ailenin tavır ve tutumları, cocukların kendilerini olduğu gibi kabul edip uyum
sağlamasında cok onemlidir

Temel İhtiyacların Doyurulmaması
Her insanın hayatını devam ettirmesi, sağlıklı ve mutlu olabilmesi icin onemli
ihtiyacları vardır Bu ihtiyacların en azından asgari duzeyde doyurulması şarttır Bu
ihtiyaclar iki gruba ayrılır
Fiziksel Temel İhtiyaclar
Bireyin buyuyup gelişebilmesi icin zamanında ve yeterli karşılanması zorunlu
ihtiyaclardır Solunum, yemek yeme, boşaltım, barınma, sıcak ve soğuktan korunma, vb
Bu ihtiyacların zamanında ve yeterli karşılanması cocukta guven duygusunu geliştirir
Beslenme saati gecikmiş, uykusunu alamamış cocuk huzursuz, ofkeli ve saldırgan olur
PsikoSosyal İhtiyaclar
Bireyin ruh sağlığının yerinde olması, diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi
icin psikososyal ihtiyaclarının karşılanması gerekir Sevmesevilme, başarılı olma, kabul
gorme, bir gruba dahil olma gibi ihtiyaclar psikososyal ihtiyaclardandır ve bireyin kendisini
iyi hissetmesi icin onemlidir
Gerek fiziksel ihtiyaclar, gerekse psikososyal ihtiyaclar zamanında ve yeterli
karşılanmadığında bireyde olumsuz davranışlar gorulebilir

Cevre ve SosyoEkonomik Nedenler
Sosyal bir varlık olan birey, doğduğu gunden itibaren oncelikle ailesinden ve yakın
cevresinden daha sonra da komşuları, arkadaşları gibi değişik gruplardan etkilenerek buyur
Bireyin dahil olduğu grubun davranışları uyumsuz davranışlar sergiliyorsa birey de bunun
etkisi altında kalır
Yine ailenin ekonomik durumu cocuğun temel ihtiyaclarını bile zor karşılayacak
durumda ise, bu durum cocukta guvensizliğe ve uyum problemlerine yol acabilir
Okul ise cocuk icin onemli başka bir cevredir Bireysel farklılıklar, gerekli rehberlik,
oğretmenlerin ve yoneticilerin tutumu cocuğun uyum başarısında onemlidir

Yanlış Eğitim
Eğitim, bireyin istenilen, olumlu davranışlar kazanmasını amaclar Yanlış eğitim ise,
cocuklarda uyumsuz davranışların oluşmasında onemli rol oynar Cocuğun gelişimsel
ozelliklerini bilmeyen, bireysel farklılıkları gormezden gelen, baskılı, otoriter ya da tutarsız
davranışlar gosteren annebaba tutumları cocuklarda gecici olabilecek olumsuz davranışları
pekiştirir ve yerleşmesine yol acar Tum sorumluluğun annebabada olduğu aile ortamında
yetişen cocuklar, coğunlukla ev dışına cıktıklarında bocalar, ne yapacaklarını bilmezler
Cocuklara uygun eğitim olanakları sunularak once kendisini, sonra cevresini
tanımasına yardımcı olunmalıdır