Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Uzgun bir insana nasıl yardım edebiliriz?

Uzgun bir insana nasıl yardım edebiliriz?
0
66

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Uzgun bir insanı teselli etmek aslında doğru bildiğimiz bir yanlışBu yaklaşımla o kişinin uzuntusunu daha da cok arttırıyormuşuz!

Uzuntu Duygusu Nedir? İnsanlar zaman zaman kendilerini uzuntulu ve mutsuz hisseder İşinden ayrılmak, sevdiğini kaybetmek veya başarılı olamamak uzuntuye yol acan başlıca yaşam olaylarıdır Kısaca uzuntu normal yaşamın olumsuz duygularından bir tanesidir Nasıl bir kişinin fiziksel butunluğu bozulduğunda ağrı hisseder ise psikolojik butunluğu bozulduğunda da uzuntu, sıkıntı hisseder

Negatif şartlanma
Ancak aslen uzuntunun kaynağı, kişiyi uzen olaylar ya da sorunların kendisi değil kişinin bunlara yuklediği anlamlardır Aynı olay bir kişide uzuntu yaratırken diğer kişide yaratmayabilir Bazı kişiler, uzulduğu konuda cozum var ise gerekeni yapar, cozum yok ise “zaten yapacak bir şey yok, uzulmeye değmez diyerek durumu olumlu karşılar, uzuntu cabuk sonlanır Bazılarında ise reaksiyon, “bu neden benim başıma geldi, hep beni buluyor, ben beceriksiz bir kişiyim, benden adam olmaz gibi negatif duşuncelerle olumsuz şartlanma şeklinde gelişir ve bu durumda kişide uzuntuler uzun surer

Bir ornekle, kişi yolda yururken rastladığı arkadaşı selam vermediğinde olumsuz duşunen bir kişiyse beni adam yerine koymadıdiye duşunurek uzulur Ama kişi arkadaşım beni farketmedidiye olumlu algılama yapabilir ise uzuntu yaşamaz

Nasıl yardımcı olmalı?
uzuntulu kişiye ilk yaklaşımda teselli edici sozler soylemek kişinin uzuntusunu azaltmaz, aksine artırır Bu nedenle once kişilere uzulme hakkı, yani kendilerini ifade hakkı tanımak gerekir oncelikle kişinin neden uzulduğunu anlamak ve bunu anladığını hissettirmek gerekir Ancak daha sonra cozum uretilmelidir İlk başta yalnız olmadığını hissettirmek yeter

Tedavisi
uzuntu, kronikleşir ise depresyon halini alır Kişide, yaşamdan zevk alamama, mutluluk, enerji seviyesi ve duşunceyi yoğunlaştırmada azalma olur ve ilac tedavisi gerektirir

Uzuntuden Gulerek Kurtulmak
Mizah, yani olaylara gulerek bakabilmek insanı mutsuzluktan korur Ancak bunun gerceklerden kacmak şeklinde olmaması gerekir Bazı kişiler depresif olduğu halde guclu rolu oynar Bu kişilerde depresyon ancak ceşitli değerlendirmeler yapıldıktan sonra saptanabilir Surekli espriler yapan bir kişide bu şekilde depresyon saptanması o kişinin yakınlarını da şaşırtan bir durumdur Bilindik bir anektodla bu rol yapma mekanizması kolayca kavranabilir: Palyaconun biri depresyonu nedeniyle hekime gider Hekim de ona “Şehirde iyi bir palyaco var Ona git neşelendirsin seni der Palyaco da doktora o palyaco benimder

Uzuntuyu Olumlu Duygulara Donuşturmek
Burada bakış acısı onemlidir Kişi, uzuntusunden ders alır ise uzuntuyu kazanıma donuşturebilir Depresyonu olan bir kişi depresyonu yendikten sonra kendine bu depresif donem bana ne oğrettidiye sorabilir ise bu durum kişide kazanım haline donuşur
Kişinin psikolojik savunmaları guclenir, olaylara bakış acısı değişir

Alıntı

858,505Konular
982,750Mesajlar
33,062Kullanıcılar
miko4267Son üye
Üst Alt