Uzmanların Tercihi Hangi Sulardan Yana ? hangi damacana su dinç damacana su Sevgili melekler, son günlerde meydana çıkan sağlığa zararlı damacana su skandalının ardından kafalar en ince ayrıntısına kadar karıştı Cümbür Cemaat sağlıklı damacana su hangisi diye merak ederken bazı doktorlar ve besin uzmanları hangi damacana su kullandıkları ve su tüketiminde nelere uyarı ettikleri hususunda talimatlar yaptılar İşte detaylar 1549040703 1549040703 uzmanlarintercihihangisulardanyana5c547c4333993uzmanlarintercihihangisulardanyana5c547c4333993 uzmanlarintercihihangisulardanyana5c547c4333993 PROF DR MZEKİ KARAGÜLLE İÜ Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı DAMACANA VE PET ŞİŞE Su tüketimi doğrudan kazanç düzeyi ile bağlantılıdır O yüzden tüm gelişmiş toplumlarda; her insanın kolaylıkla ulaşabileceği şehir halkı şebeke suyunun pak, güvenilir ve sağlıklı olması gerekir Bütün dünyada bu böyledir Türkiye'de de şehir şebeke suyunu insanlara sağlamak belediyenin görevidir Öteki ekstra şişelenmiş su tüketimleri ise insanların kazanç düzeylerine, alışkanlıklarına ve tercihlerine bağlıdır DENETİMDEN GEÇMİŞTİR Ben dışarıdayken pet şişelerde, evdeyken damacanadan su içiyorum Eğer bir marka damacana üretiyorsa; bütün yasal süreçlerden ve Sağlık Durumu Bakanlığı'nın kontrolünden geçmiş demektir bir defa buna itimat etmek zorundayız Meren altı imal sahtekarlığa girer DOÇ DR KENAN BELIRGIN Memorial Şişli Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü SU ARITMA SİSTEMİ DAIMA kullanılan damacanaların; kesin bir kullanım sayısından sonra (4050 dolum) kırılması veya delinmesini beklemeden kullanımdan kaldırılması gerekmektedir Ben evimde yaklaşık beş senedir su arıtma sistemi kullanıyorum Şebeke suyunu bu sistemden geçiriyorum Bu şekilde elde ettiğim suyu; keza içiyorum, keza de yemeklerde gönül rahatlığı ile kullanıyorum Suyun kalitesini istediğim zaman ölçerek de görebiliyorum Natürel oysa bu sistemin devirli bakımlarının ahenkli olarak yapılması gerekmektedir YRD DOÇ DR FELAKET ERBAY Medical Park İzmir Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı MUTLAKA CAM ŞİŞE Son dönemde kamuoyunu oldukça meşgul eden damacanaların; iç ve dış yıkama işlemi eksiksiz yapılmalı, yıkanan damacanalarda temizlik maddesi ve dezenfektan madde kalmamalı ve dolum ünitesi mikropsuz hava düzenine sahip olmalıdır Ben evimde musluk suyu ve sirça şişede su tercih ediyorum Natürel fakat bir doktor olarak önerim, sirça şişede depolanan içeceklerdir Su ya da maden suyu; ne olursa olsun cam şişede seçim edilmelidir UZM DR ENDER SARAÇ Beslenme ve Perhiz Uzmanı GÜNEŞTE KALMASIN Ben şu lahza rafine su içiyorum Hem meslek uygun, ayrıca de evimde temizleme cihazım var Filtresini yoklama ediyorum Bu konu netleşene dek; iyi bir filtre kullanılmalı Suların çok satıldığı, süratli sirkülasyonun olduğu yerlerden pet şişe elde etmek lazım Beklememiş, taze olsun Pet şişeleri evde cam sürahiye boşaltın Muhakkak güneş görmesin, sıcakta kalmasın Yarım kalan açık pet şişeleri arabaların içerisinde bırakmayın, kesinlikle içmeden atın UZM DR MELAHAT CENGİZ Medical Park Göztepe Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı RAF ÖMRÜNE BAKARIM Yalnızca su kaynağının pak olması yetmez; aynı zamanda damacanaların yeniden kullanıma uygun şekilde yıkanması, durulanması ve dezenfekte edilmesi de çok önemlidir Aldığınız damacanaların Sağlık Durumu Bakanlığı'nın denetiminden geçtiğinden kesin olun Ben damacana su kullanıyorum Alırken dibinde tortu olmamasına, berrak olmasına dikkat ediyorum Raf ömrüne mutlaka bakıyorum Iş yerlerindeki su sebillerinde de analizler yapılmalı Çünkü bir damacanadaki biçimsizleşme tüm sebili etkilemektedir UZM DR ŞIRIN ELMİ Memorial Antalya Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı BÜYÜK KASABA SUYU GÜVENLI Musluk suyu analizleri tüm şehirlerde fazla sıkı bir şekilde yapılmaktadır Fakat içerdiği koruyucu maddeler nedeniyle tat değişikliğine uğrayabilmektedir Özellikle uzun süreli su kesintilerinden daha sonra musluk suyu, bir süreliğine içme suyu olarak kullanılmamalıdır Maden suyu, içerdiği doğal mineraller sebebiyle suyun yanına destek olarak tüketilmelidir Tuz içeriği düşük mineralli suların seçim edilmesi daha dürüst olur GİZEM KESERVURAN Medical Park Göztepe Beslenme Uzmanı KARTON KUTUDA SU Her şeyden önce su Ph'ının bilhassa 72 ve üzerinde olmasına itina gösterin, etiket bilgilerini mutlaka okuyun Suyun alkali olması kilo kontrolünde de kayda değer rol oynamaktadır Ben ofisimde ve jurnal yaşamımda muhtemel epeyce cam şişede su tercih ediyorum En dinç seçimlerden bir diğeri ise karton kutudaki sular Evimde 12 veya 20 litrelik kutu suları tercih ediyorum SELAHATTİN DÖNMEZ Gıda ve Diyet Uzmanı 5 LİTRELİK ŞİŞE SUYU Ben jurnal hayatımda güvenilir markaların, 5 litrelik şişelerde satılan sularını seçim ediyorum Yemeklerde şişelenmiş, sofrada ise keza şişelenmiş, hem de mineralli su bulunduruyorum Katiyen telefonla, kendi yöntemleri ile dolum yapan su istasyonlarından su sipariş etmiyorum Herkese güvenilir markaların bir kere kullanılıp atılan pet veya sirça şişedeki sularını tavsiye ederim çünkü damacanalar tekrar tekrar defa kullanıldığı için yeterince mikropsuz olmayabilir NİLAY KEÇECİ Memorial Suadiye Tıp Merkezi Diyetisyen PLASTİK OLAN SAĞLIKSIZ Ben evimde iyi ve sağlıklı olduğuna inandığım damacana sularını tüketiyorum Dıştan ise cam şişelerde satılan sulardan içmeye çalışıyorum Kafelerde ve restoranlarda da sıcaktan etkilenebilen plastik şişeler yerine cam şişelerde su seçim edilmeli Hatta damacanalardaki suyu da sirça şişelerde saklamak fazla daha sağlıklı olacaktır Plastikten yapılmış damacanalarda beklettiğimiz su, vücutta kanserojen tesir yaratabilir Çizilmiş, benekli ve suyun tam rengini göstermeyen damacana sularından da uzak durmak gerekmektedir