iltasyazilim
FD Üye
Üzüm kurutmada bandırarak ve bandırmadan güneşte kurutmak olmak üzere iki yöntem vardır Bandırılan üzümler bandırılmayanlara göre daha çabuk kurur, renkleri açık ve güzel olur
Bandırma işlemi şöyle yapılır: Potasa alınır, bunun % 47?lik eriyiği yapılır Bu eriyiğin derecesi bome derecesiyle ölçülür Derece yoksa şöyle yapılır: Olgun bir domates alınır, içine atılır, domates yarım parmak kadar eriyiğin dışına çıkar, yüzerse yoğunluğu uygundur
Potasa eriyiğine %1 kadar zeytinyağı konur Yağ iyice karıştırılır ve kurutulacak üzümler buna bandırılır Bu eriyik, üzümün üstünde bulunan balmumum tabakasını eritir Üzümün içindeki suyun çabuk uçmasını temin eder Üzümler kısa zamanda kurur
Bandırma bir sepet içinde yapılır Üzümler sepete doldurulur, hazırlanmış eriyiğin içine daldırılır, sonra çıkarılır, suyu süzdürülürKerevetler veya kalın kağıtlar üzerine yayılır güneşte kurutulur
Potasa yok ise aynı iş odun külünün suyu ile yapılırBüyük bir küfe içine bir çuval konur ve çuval odun külü ile doldurulur Üstünden su dökülür Alta konan bir kazan içine küllü su toplanır, bu suyun yoğunluğu 57 derecedir Bu su içine bir miktar zeytinyağı konur, iyice karıştırılır ve üzümler buna bandırılarak kurutulur Böylece üzümler 58 günde kurur
Kurutmanın 34 günü süpürge ile kurumakta olan üzümlerin üstüne 23 derecelik bandırma suyundan serpilir, buna şerbet verme denir Şerbet, üzümlerin rengini açar, kurumasını kolaylaştırır
Bandırma işlemi şöyle yapılır: Potasa alınır, bunun % 47?lik eriyiği yapılır Bu eriyiğin derecesi bome derecesiyle ölçülür Derece yoksa şöyle yapılır: Olgun bir domates alınır, içine atılır, domates yarım parmak kadar eriyiğin dışına çıkar, yüzerse yoğunluğu uygundur
Potasa eriyiğine %1 kadar zeytinyağı konur Yağ iyice karıştırılır ve kurutulacak üzümler buna bandırılır Bu eriyik, üzümün üstünde bulunan balmumum tabakasını eritir Üzümün içindeki suyun çabuk uçmasını temin eder Üzümler kısa zamanda kurur
Bandırma bir sepet içinde yapılır Üzümler sepete doldurulur, hazırlanmış eriyiğin içine daldırılır, sonra çıkarılır, suyu süzdürülürKerevetler veya kalın kağıtlar üzerine yayılır güneşte kurutulur
Potasa yok ise aynı iş odun külünün suyu ile yapılırBüyük bir küfe içine bir çuval konur ve çuval odun külü ile doldurulur Üstünden su dökülür Alta konan bir kazan içine küllü su toplanır, bu suyun yoğunluğu 57 derecedir Bu su içine bir miktar zeytinyağı konur, iyice karıştırılır ve üzümler buna bandırılarak kurutulur Böylece üzümler 58 günde kurur
Kurutmanın 34 günü süpürge ile kurumakta olan üzümlerin üstüne 23 derecelik bandırma suyundan serpilir, buna şerbet verme denir Şerbet, üzümlerin rengini açar, kurumasını kolaylaştırır