Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Van Gölünde 50 bin ton uranyum bulundu

Van Gölünde 50 bin ton uranyum bulundu

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Van Gölü'nde 50 bin ton uranyum haberi,
Van Gölünde uranyum bulundu

Efsanelerle gündeme gelen Van Gölü'nden canavar değil uranyum çıktı
Van Gölü'nde 3 yıldır sürdürülen araştırma, önemli miktarda uranyum madeninin burada yattığını ortaya çıkardı Tespit edilen 50 bin ton uranyumun piyasadaki değeri 75 milyar doları buluyor

Bilim adamları gölde kirlilik ararken 75 milyar dolarlık uranyum buldu Türkiye'de kurulacak nükleer santralde bu uranyumun kullanılması için de alıştırma başlatıldı Sabah'ın haberien kadar Elazığ Fırat Üniversitesi'nden Kimyager Prof Dr Mehmet Yaman'ın geçtiğimiz ay uluslararası hakemli bir dergi olan CleanJournal'da Van Gölü'nde yüksek oranda uranyum olduğuna ilişkin bir makalesi yayınlandı Yaman ve ekibi 2 sene boyunca Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüm göl ve akarsuları tahlil etti Inceleme sonucunda Dicle ve Fırat'da litrede 1 mikrogramdan az, Van Gölü'nün 30 öbür noktasından alınan suda ise sıradan litrede 76 mikrogram uranyum bulundu 2008 yılında Van Gölü'ndeki kirliliği tahlil etmek için laboratuarda analiz yaparken yüksek oranda uranyum tespit eden Prof Yaman çalışmalarını 3 yıl her tarafında sessizce yürüttü Uranyum çalışmasının sonuçları dünyaca kabul görebilen bir dergide yayınlayarak güvenceye aldı Yaman'a İstanbul Teknik Üniversitesi'nden de takviye geldi TÜBİTAK'tan da araştırma desteği istendi

Araştırmacılar, Van Göl'ünde uranyumu toplayacak polimerik bir reçine çalışması başlattı Bu polimerin hammadesi İzmir Aliağa'daki fabrikadan alınıp modifiye edilecek Böylelikle Türkiye kuracağı Nükleer reaktörlerinde kullanılacak olan uranyum hammadesini dıştan almayacağı gibi ihracatını da yapabilecek Prof Dr Yaman, eşinden bile gizlediği uranyum araştırmasının ayrıntılarını SABAH'a anlattı Yaman, şöyle konuştu: Açık Konuşmak Gerekirse böyle bir sonuç beklemiyordum, şok oldum Aylarca ne yapacağımı kime söyleyeceğimi bilemedim Daha önce MTA'nın ve Almanların Van Gölü'nde uranyum araştırması olmuş lakin sonuçları yayınlanmamış Gizlendiğini düşündüm, korkuttu beni O yüzden araştırma sonuçlarımı uluslar arası bir bilimsel dergiye gönderdim Şu Anda yapılması gereken bu uranyumu çıkartmak Gölde yapılacak daha böylece fazla araştırma var

TÜRKİYE'NİN 50 YILLIK URANYUM İHTİYACINI KARŞILIYOR

Maden Tetkik Arama (MTA) Türkiye'nin karadaki toplam uranyum miktarının 9 bin ton olduğunu tahmin ediyor Yozgat Sorgun'da da birincil uranyum araması başladı Fakat henüz Türkiye'de uranyum madeni tespit edilerek çıkartılmadı 5 bin megawatt bir santral için yılda bin ton uranyuma ihtiyaç var Uranyumun kilogramı 220 dolara dek çıkıyor Oysa ortalama 150 dolardan bile hesaplansa Van Gölü'nde yer alan 50 bin tonluk rezerv 75 milyar dolar ediyor

özel baskı *

858,505Konular
982,770Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt