Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Van'ın neyi meşhurdur?

Van'ın neyi meşhurdur?
0
47

Profösör

Super Mod
Katılım
Ocak 11, 2022
Mesajlar
3,752
Etkileşim
29
Puan
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
125
  • Çatak Balı: Bölgede yetiştirilen arılardan zengin çiçek ve bitki florasına bağlı olarak elde edilen kaliteli bir bal türü.

  • Çatak Cevizi: Latince tür ismi Juglans regia L. olan, ceviz içi beyaz ve sarı tonlarında olup kabuktan kolay ayrılan, en az %13 protein ve en az % 60 yağ içeren bir ceviz türü.

  • Erciş Üzümü: Morumsu siyah renkli olan taneleri ince kabuklu, sulu ve üzeri puslu olan, şırası yüksek oranda biyoaktif bileşik içeren, meyveleri çoğunlukla sofralık olarak yaprakları da salamura yapılarak tüketilen, 3000 yıllık geçmişiyle bir Urartu mirası olan ve koruma altına alınmış olan bir üzüm türü.

  • Gevaş Fasulyesi: Gevaş fasulyesini diğer fasulyelerden ayıran özellik hem sulu hem etli olması, daha canlı ve parlak görünmesidir.

  • Jirkan Kilimi: Yün ile dokunan, kalitesi 32x330, çözgüsü 4,5/3 yün, atkısı 5/2 yün olan bir kilim türü.

  • Kürt Köftesi: Köftelik ince bulgur, soğan, tuz, reyhan ve pul biberden oluşan köftelerin haşlanarak pişirilmesi, üzerine sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş sadeyağ dökülmesi ile yapılan etsiz bir köfte yemeği.

  • Murtuğa: Bir bakır sağanda eritilmiş tereyağında kavrulan unun üzerine çırpılmış yumurta ilave edilip pişirilmesiyle yapılan ve "Van Kahvaltısı"nda da yer alan bir kahvaltılık türü.
  • Van Gül Reçeli
    Van Gül Reçeli: Kuvvetli kokusu, tat ve aroması nedeniyle halk arasında "reçellik gül" veya "Gül-i Muhammedi" olarak adlandırılan Rosa damascena çeşidi gül ile renk vermesi için "Kral Gülü" veya "yediveren gülü" olarak isimlendirilen Rosa damascena semperflorens gülünün çiçek yapraklarının birlikte kullanılmasıyla yapılan reçel türü.

  • Van Kahvaltısı: Genellikle hakiki Van balı, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, gül reçeli, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirun, çay, süt, sade pide, lavaş ve ekmekten meydana gelen yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez ve tahin ilave edilen ve Guinness Rekorlar Kitabında da yer alan bir kahvaltı sofrası.

  • Van Kavut: Tir buğdayının 12 saat sütte bekletilmesinden sonra kurutulup el değirmeninde öğütülerek kabuklu un haline getirilmesi ve bakır tavada tereyağında kavrulmasıyla elde edilen bir kahvaltılık türü.

  • Van Kedisi: Genetik bir defekt sendrom nedeniyle gözlerinin biri mavi (turkuaz) diğeri yeşil (kehribar) renkli olması ile ünlüdürler.

  • Van Keledoşu: Kuşbaşı et, kuru soğan, sarımsak, haşlanmış nohut, yeşil mercimek, buğday, kurut (kurutulmuş çökelek), tereyağı, pul biber, yenibahar, karabiber, tuz ve Van'da yetişen Latince adı Alba Öaxala olan "keledoş otu (ak pancar otu)" kullanılarak ve haşlanarak yapılan bir yemek türü.

  • Van Otlu Peyniri: Sirmo/sirik, heliz, mendo, siyabo, kekik ve yabani nane ana otlarıyla birlikte tere, çünk, çöven, dere otu, tarak otu, yarpuz, hiltit, catır, reyhan, çiriş, itsoğanı/hağız, çatlanguş/körmen ve kuzu kulağı gibi toplamda yaklaşık 20 otun eklenmesiyle yapılan, kullanılan sütün (koyun, keçi veya inek ya da bunların karışımı) ve otların farklılığıyla beyazdan sarımtırağa doğru rengi değişen, koku ve aromasında sarımsak ve kekiğin hakim olduğu, salamura olarak üretilen veya kuru tuzlama yöntemiyle 4-7 ay çömlekte toprak altında olgunlaştırılan orta sert ve tuzlu olan bir peynir türü.
  • Van Pastası
    Van Pastası: Tir buğdayı unu, yoğurt, şeker, tereyağı, karbonat, yumurta ve fındık içi ile yapılan yumuşak bir kurabiye türü.

  • Van Savatlı Gümüş İşlemesi: Savat, kurşun, gümüş, bakır ve kükürt madenlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan siyah renkli bir alaşım olup çelik kalemlerle motif işlenmiş gümüş üzerine sürüldüğü ve motifin gümüş üzerinde siyah olarak belirginleştirildiği bir el sanatıdır.

  • Van Sıhke Kavunu: Meyveleri yuvarlak, alttan ve üstten basık, sarı renkli kabuğu ince, meyve eti sarı-turuncu renkli, son derece tatlı ve güzel kokulu olan bir kavun türü.

  • Van Uçkunu: Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uçkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir.

  • Akdamar Adası ve Kilisesi: Van gölü içerisinde yer alan adada Ermeniler'den kalma bir de kilise bulunur.

  • Hoşap Kalesi: Urartu Devleti'ne kadar uzanan kale, Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Süleyman Bey tarafından H. 1052 (1643) tarihinde yapıldığı şekliyle günümüze kadar ulaşmıştır.
 

Similar threads

vanın yemekleri nelerdir VAN YEMEKLERİ Murtuğa (kahvaltılık), cacık (kahvaltılık), ilitme, ekşili, senseger gibi yemek türleri ile ünlü Van otlu peyniri yöreye özgü yiyeceklerdir Kavut, ilitme, ekşili , sengeser ve keledoş yöreye has yemeklerdiri Van mutfağı değişik lezzetleriyle, fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
75
Isparta Elması: Dünyada elma üretiminde Türkiye üçüncü sırada yer alırken, Isparta da Türkiye'de %25'lik üretim ile ilk sırada yer alır. Isparta ve ilçelerinde üretilen çeşitler % 40 oranında Starkrimson Delicious, % 30 Golden Delicious, % 3 Granny Smith ve % 27 diğer elma çeşitlerinden (Red...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
Aydıntepe Şeker Fasulyesi: Latince Phaseolus vulgaris L. türünde bölgeyle özdeşleşmiş yerel bir genotipten elde edilen, alaca pembe renkli ve hafif böbrek veya yumurta şeklinde olan ve 15 dakika gibi kısa bir sürede pişme özelliğine sahip bulunan bir kuru fasulye türü. Bayburt Balı: Yonca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
47
Ardahan Çiçek Balı: Kafkas arı ırkları tarafından üretilen, mevsimin doğal bitki örtüsü üzerindeki etkilerine ve arının bal özü topladığı çiçeklerin rengine bağlı olarak, açık/koyu amber, sarı bazen de haki renkte olan, bölgede yetişen ballı bitkilerin sayesinde hoş bir tada ve aromaya sahip...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Bünyan El Halısı: İnce ve zarif desenleri, kaliteli iplikleri, sık dokuma ve ince kesimleriyle Türk Halıcılığının en önemli temsilcilerinden olan Bünyan El Halısı, kalitesi 36x42, çözgüsü 20/21 pamuk, kalın atkısı 6/5 pamuk, ince atkısı 6/4 pamuk, ilmelik 2/1 yün, hav yüksekliği 5-6 mm ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
858,496Konular
981,871Mesajlar
29,910Kullanıcılar
tonymSon üye
Üst Alt