Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Varoluşçu Edebiyatın Öncü Kitabı Yeraltından Notlar'dan İnsan Yaşamına ve Hayata Dair Alıntılar

Varoluşçu Edebiyatın Öncü Kitabı Yeraltından Notlar'dan İnsan Yaşamına ve Hayata Dair Alıntılar

teknolojiuzmani

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
99
s-c90b325b5db1da319eba2b2b79fd61c095a907a5.jpg

Dostoyevski'nin kaleme aldığı, 1864 yılında Petersburg'da basılan ''Yeraltından Notlar'' kitabı birçok düşünürü varoluşçu manada etkilemiş ve 20. yüzyılın varoluşçu edebiyatın öncüsü olmuştur. İki kısımdan oluşan kitabın birinci kısmında; kendini dış dünyadan soyutlayan, yalnız kalan ve daima kendi içinde çatışan, toplumu, toplumun niyet yapısını, medeniyeti ve getirdiklerini eleştiren bir 'Yeraltı Adamı' ve onun niyetlerini monolog halinde görüyoruz. Kitabın ikinci kısmında ise neden 'Yeraltı Adamı' olduğunu onu bu hale nelerin getirdiğini, başına hangi olayların geldiği anlatılıyor. İnsanı beşere anlatıyor hasılı. Kendinizi onun yerine koyduğunuzda sizi derinden sarsıyor adeta silkeleniyorsunuz. Çağının çok ötesinde bir müellif olan Dostoyevski'nin ''Yeraltından Notlar'' kitabı daha sonra yazdığı öteki büyük yapıtlarına de ışık olmayı başarıyor ve kesinlikle bu kitaptan izler taşıyor. Sizler için Dostoyevkski'nin başyapıtı ''Yeraltından Notlar''dan en hoş alıntıları derledik. Keyifli okumalar.

1. "İnsana en çok acı veren şey, söyledikleriyle söylemek istedikleri ortasındaki uçurumdur."

2. "Bana kalırsa insanın en âlâ tarifi şöyle olmalı: İki ayaklı nankör bir yaratık."

3. "İnsan yapıcıdır, yeni yollar açmayı sever; bu sugötürmez bir gerçektir. Lakin neden sanki bir yandan da yıkmaya, her şeyi kaos haline getirmeye bayılır?"

4. "En bayağı ve aşağılık insanların birebir vakitte namus simgesi olarak kalabilmeleri, lakin bizim ülkemizde olanaklıdır!"

5. "Oysa yüreği pak olmayan kimsenin anlayışı da tam olamaz."

6. "İnsana yalnız sıkıntı, acı batar da saadetimizi fark edemeyiz."

7. "Kabadayılıkta ayak direyenler yalnızca eşekler ve eşek soylulardır; lakin onlarınki de duvarın önüne kadardır. Bunların hiçbir bedeli olmadığından, kıymet vermeye değmez."

8. "Varsın yüzüm hoş olmasın, ancak asil, manalı ve özellikle olağanüstü zeki görünsün."

9. "...insan evvel kendisi yaşamayı öğrenmeli, ondan sonra diğerlerini kınamaya kalkışmalıdır!"

10. "...umutsuzluk en yakıcı zevktir, bilhassa de içinde bulunduğun durumun çaresizliğini açıkça kavramışsan. Tokadı yiyince, şuur o denli bir ezilir ki, pestile döner."

11. "...İnsan hayatı hem şuurlu, hem şuursuz olarak, kâh aldanıp kâh aldatarak devam edip gidiyor."

12. "Fakat insan hercai, bir kısımda durmaz bir yaratıktır ve tahminen de satranç oyuncuları üzere gayeyi değil, gayeye giden yolu sever."

tr.pinterest.com
13. " Anlayışınızla övünüyorsunuz, lakin bir yandan da tereddütlerle dolusunuz, zira başınız işlediği halde kalbiniz ahlaksızlıkla kararmış; halbuki pak kalpli olmayan kimsenin idraki tam değildir."

tr.pinterest.com
14. "Kim olursa olsun, insan hep, her yerde akılla çıkarın buyurduğu üzere değil, canının istediği üzere hareket etmeyi sever."

tr.pinterest.com
15. "Huzur, sükunet istiyorum ben. Beni rahatsız etmesinler diye bütün dünyayı bir kapiğe satarım."

16. "Yemin ederim ki, her şeyi ziyadesiyle anlamak bir hastalıktır; gerçek, tam manası ile bir hastalıktır."

17. "İnsan medeniyete kavuşmakla eskisinden daha fazla kan dökücü olmamışsa bile, en azından daha makus, daha iğrenç bir kan dökücü olduğu nihaidir. İnsan, evvelce hak uğruna kan döker, bunun için önüne geleni gönül rahatlığıyla temizlerdi; zamanımızdaysa, kan dökmeyi iğrenç saydığımız halde bu iğrençlikten kendimizi alamıyoruz hem de eskisinden daha çok.".

arthur.io
18. "İyiyi “güzel ve yüksek şeyleri” ne kadar çok anladıysam, o kadar derinlere battım sıkıştım kaldım içlerinde..."

19. "Hele aşk olduktan sonra saadetsiz yaşanabilir. Hayat, üzüntüsüyle, acısıyla da hoştur. Yaşamak nasıl olursa olsun istek edilir."

tr.pinterest.com
20. "Zeki beşerler asla bir baltaya sap olamaz, olanlar yalnız aptallardır."

858,489Konular
981,519Mesajlar
29,655Kullanıcılar
yusuf2149Son üye
Üst Alt