Devletimizde son yıllarda ismini duymaya başladığımız vasabi sosu, aslında Uzak şark mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Suşhi ile birlikte yenilen ve yerkürenin en acı sosları arasında taraf alan vasabi hakkında merak edilen tüm detayları bugünkü haberimizde ele aldık.
Vasabi, Turpgiller familyasına ilişkin bir bitkidir. Japon turbu olarak da isimlendirilen bu bitkinin kökü, içerdiği ağır ve kuvvetli tat ve acı yüzünden yemeklerde çeşni olarak kullanılır. Latince ismi Wasabi olan bu çeşni, Japon ve Uzakdoğu mutfağından gelerek memleketimizdeki suşhi restoranlarında masalarda taraf alıyor. Yerküre mutfağında yalnızca suşi değil, bütün balıklarla da tüketildiği için, balıkların olmazsa olmazı haline gelmiştir. Wasabi son radde yararlı tıpkı vakitte tabipler tarafından doğal bir antibiyotik olarak kabul ediliyor. Kök kısmından rendelenene kadar acı değildir. Keskin acısı 15 dakikadan sonra kaybolur. Bu yüzden macun kıvamına gelir gelmez bir an evvel servise sunulması gerekir. Yapılan araştırmalara nazaran wasabi cildi meyyit derilerden arındıran wasabi, bakterileri de etkisiz hale getirir. Dimağ felci, baş ağrısı ve dimağ kanaması üzere durumlara karşı kan pıhtılaşmasını önler. Ancak gerçek wasabi bitkisi çok nadir bulunur ve çok pahalıdır. Bu nedenle yaban turpu, hardal, nişasta ve yeşil azık boyasıyla düzmece wasabi üretilir. Japonya dışında gerçek wasabi bulmak çok zordur.
Kimi Asyalı marketler, hakiki wasabi köklerini 8-10 $ arası değişen fiyatlara satıyorlar. Böylelikle wasabinin gerçek olduğunu bu fiyatlar sayesinde anlayabiliyorsunuz.
WASABİ NASIL TÜKETİLİR?
Suşi hazırlanırken, wasabi'yi pilav ve vesair gereçlerin arasına koyar; bu biçimde wasabi tadını daha uzun mühlet koruyabilir. Taze wasabi yaprakları yenebilir, köklerindeki tat yapraklarında da mevcuttur.