Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

VDSL ve Fiber Farkı: Test Ettik

VDSL ve Fiber Farkı: Test Ettik
0
77

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80
VDSL-vs-Fiber-Speedtest.jpg

1996’dan beri İstanbul’da yaşıyorum.  Birinci kullandığım internet 56 Kbps Dial Up idi. Sonrasında 8 Mbit ADSL’e geçtim. En son kullandığım internet ise VDSL2+ idi. Nihayet geçtiğimiz günlerde Turk Telekom binamıza kadar fiber getirdi ve ben de geçiş süreçlerine başladım. Ancak öncesinde biraz ADSL ve VDSL2+ teknolojisinden fiberin geliş sürecinden bahsetmek istiyorum.

Birinci olarak ADSL’de en yüksek indirme 24 Mbit/s, en yüksek yükleme ise 3.3 Mbit/s suratına çıkabiliyor. ADSL’in en büyük eksikliklerinden biri asimetrik olması. Yani hiçbir vakit indirme süratiniz kadar yükleme suratına ulaşamıyorsunuz. Bu da yetmezmiş üzere yükleme başladığı anda indirme süratiniz ve ping süreleriniz adeta felç oluyor.

VDSL2 ise (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) tekrar bakır kablo altyapısı kullanıyor ancak saha dolabına olan uzaklığınıza nazaran 300 Mbit’e kadar suratlar sunabiliyor. Ülkemizde genelde 100 Mbit’e kadar VDSL2+ sürat sunuluyor. Buna ek olarak VDSL2’de fiber internet saha dolabına kadar geliyor. VDSL2 birebir vakitte asimetrik sürat da sunabiliyor.
VDSL-Saha-Dolabi.jpg
Fiber, dorğudan VDSL dağıtmı yapan saha dolabına geliyor.
Ben de fibere geçmeden evvel TurkNet VDSL2 kullanıyordum ki ofiste hala daha sınırlarımızdan biri VDSL.
  • Kullandığım VDSL Modem: ASUS DSL-AC750 Amazon.com.tr Fiyatı
  • Hesiburada Fiyatı
FTTH, fiber kablonun dairenize kadar geldiği fiber optik irtibat tipidir.  FFTB’nin tersine fiber binanıza kadar değil, meskeninize kadar gelir. Turk Telekom da yakın vakitte meskene kadar fiber (FTTH) getirme çalışmalarına başladı. Fiber kablolar bazen binaların üzerinden bazen de yerdeki altyapıdan geçiyor. Bana gelen fiber kablo konutumun önündeki kutudan geliyor. Apartman dışında bir kutu mevcut. Buna ek olarak bir kutu da apartmanın içine yerleştirildi. Bu kutuda apartmandaki herkesin fiber bağlatmasına yetecek kadar sınır olduğunu görebilirsiniz.

Fiber sınır gelir gelmez Turk Telekom sisteminde gözükmüyor alışılmış ki. Benim durumumda ortadan 12 gün geçtikten sonra nihayet altyapım fiber olarak gözükmeye başladı. Bunun üzerine çabucak TurkNet’e fibere geçmek istediğimi söyledim. Burada işle biraz karışıyor çünkü mevcut aboneliğinizi iptal etmeniz ve fiber için yeni bir müracaat yapmanız gerekiyor. Mukavele ve kargo süreçleri derken bir hafta internetsiz kalabiliyorsunuz.

Nihayet her şey tamamlandı ve Turk Telekom grupları fiberi bağlamaya geldiler. Bina içindeki doğalgaz borularının yanından fiber kabloyu geçirerek daireme ulaştırdılar. Kablo çekildikten sonra Tribrer APM80 model bir optik güç ölçüm aygıtı ile fiberin gücünü ölçtüler. Çıkan -24.75dBm pahanın âlâ olduğunu belirttiler.
Optik-Guc-Olcum-Cihazi.jpg
Fiber güç ölçüm aygıtı.
Bir sonraki etapta fiber kabloyu GPON denilen kutuya bağladılar. GPON, Gigabit suratlar sunabilen bir pasif optik ağ (PON) teknolojisidir. Mimarisi, tek bir optik fiber kablo ile fiber bant genişliğini çoklu erişim noktaları ortasında bölmek için güçsüz (pasif) fiber optik ayırıcılar kullanılmasına dayanıyor. Dikkat ederseniz ne apartman dışında ne de içindeki kutularda rastgele bir elektrik kaynağı yok. Pasif optik ağlar (PON), ekseriyetle bir İnternet servis sağlayıcısı (ISP) ile müşterileri ortasındaki “son adım” olarak isimlendiriliyor.
Turk-Telekom-Huawei-GPON-Terminali.jpg
Turk Telekom şu anda Huawei’nin OptiXstar HG8010Hv6 model GPON terminalini kullanıyor.
OptiXstar HG8010Hv6 (EG8010Hv6 modeli de mevcut) ultra geniş bant erişimi sunmak için Gigabit Pasif Optik Ağ (GPON) teknolojisini kullanan köprü tipi bir Optik Ağ Terminali (ONT). Aygıtın üzerinde bir adet Gigabit Ethernet portu yer alıyor. Yeniden kutuda POWER, PON, LOS ve LAN ışıklarını görebilirsiniz. PON ışığı yanıyorsa ONT ile üst katman aygıtı ortasında bir ilişki kurulmuş demektir. Bu ışıkların hangi durumda nasıl yandıklarını açıklayan kapsamlı bir tablo Huawei’nin sitesinde mevcut.

TurkNet, modemim olduğunu söylememe karşın Turk Telekom’un modem vereceğini söyledi. Fiber irtibat yapıldıktan 10 dakika sonra Turk Telekom modem takımı aradı ve ZTE ZXHN H298A V1.0 modem taktılar. Bu modemi değiştireceğim ancak bu başka bir rehber konusu.
ZTE-Fiber-Modem.jpg
Direkt fiber takviyesi olmayan, 802.11ax de desteklemeyen modem.
Evet, her şey tamam olduğuna nazaran VDSL ile fiberin suratını ve gecikmesini karşılaştıralım!
VDSLFiber
Ping (ms)İndirme (Mbps)Yükleme (Mbps)Ping (ms)İndirme (Mbps)Yükleme (Mbps)
Speedtest762.667.672124.8810.11
nPerfMin. 7.0
Ort. 7.6

Kararsızlık 1.4
67.817.63Min. 3.2

Ort. 3.8

Kararsızlık 1.0
129.48.5
Meter Ping TestMin. 6

Ort. 7.9

Maks. 12

Sapma 0.9
Min. 3

Ort. 3.9

Maks. 7

Sapma 0.4
Ping-test.comWahington: 134

San Francisco: 196

Amsterdam: 50

Moskova: 84

Wahington: 129

San Francisco: 193

Amsterdam: 47

Moskova: 87

CloudflareOrt. 62.2

Sapma: 31.1
58.07.13Ort. 58

Sapma: 23.2
27225.6
Fiber aslında buradaki tablodan çok daha ötesi. Web siteleri açılırken dahi farkı biraz bir biçimde hissediyorsunuz. Umarız fiber ülkemizin her yerine ulaşır ve bakır kablolardan kurtuluruz.
VDSL-vs-Fiber-nPerf.jpg
nPerf ile VDSL ve fiberi karşılaştırdık.
VDSL-vs.-Fiber-Ping.jpg
VDSL ve Fiber ortasında ping farkı da mevcut.

858,497Konular
982,553Mesajlar
30,289Kullanıcılar
rogeneSon üye
Üst Alt