Soya burgeri, soya sutu ve soya peyniri gibi soya urunleri gunumuzde daha populer ve bulunması kolay Yakın zaman once FDA, soya iceren urunlerin kalbe dost urunler olduğunu kabul etmiş ve reklamlarda soya proteininin sağlık icin faydalı olduğunun soylenmesine izin vermiştir
Araştırmalar soyanın kolesterol ve kardiyovaskuler risk faktorleri uzerinde yararlı etkileri olduğunu gostermiştir Bununla birlikte, aynı sonucları herhangi bir fasulye ceşidinden de ummamak icin hicbir neden yoktur – sadece soya uzerinde diğer fasulyelere gore daha fazla araştırma yapılmıştır Soya fasulyesinin izoflavonlar gibi kanser karşıtı bileşenler acısından zengin olduğunu gosteren sayısız calışma vardır Bununla birlikte, izoflavon iceren tek fasulye soya değildir Fasulyelerin coğu bu faydalı antikanser bileşenleri acısından zengindir ve bircok farklı antikanser etkili flavanoid ceşitli renklerdeki fasulyelerde bulunmuştur Ben daima kişinin sağlığının en iyi duruma gelmesi icin bol ceşitte fitokimyasallar acısından zengin yiyecek tuketilmesini oneririm Fasulyeler de istisna değil – sadece soya değil farklı ceşitteki fasulyeleri yiyin
Soya yemişleri, soya sutu ve diğer işlenmiş soya urunlerinin doğal fasulyede bulunan faydalı bileşenleri ve omega3 yağlarının coğunu icermediğinin farkında olun Bir yiyecek ne kadar cok işlemden gecirilirse, faydalı bileşenleri o kadar yok olur Bununla birlikte, toru ve dondurulmuş ya da konserve soya fasulyesinin omega3 yağı ve kalsiyumun iyi bir kaynağı olduğunu unutmayın
Yakın zamanda, cok fazla soya fasulyesi yemenin potansiyel olarak negatif etkilerini gosteren birkac araştırma ortaya cıkmıştır Havvaii’de yapılan ozellikle can sıkıcı sonuclan olan bir calışma, daha fazla toru yiyen erkeklerin, daha az yiyenlere gore yaşlandıklarında zihinsel faaliyetlerinde duşuş ve beyinsel korelme yaşadıklarını one surmuştur Bu veri, duzenli olarak toru yiyen Japon erkeklerinin, Amerikalı erkeklere gore daha iyi zihinsel faaliyet gosterdiklerini ve Alzheimer hastalığına daha az yakalandıkları gosteren bulgularla celişmektedir Acıktır ki bu bulguları ve tofuda zararlı bir etki olup olmadığını netleştirecek daha fazla calışma gereklidir Bu bulguları gozden geciren Dr Harris Hawaii’deki soya urunlerinin aluminyum seviyelerini olctu ve Hawaii’den gelen tofuda, anakaradaki tofuya gore onemli oranda fazla aluminyum olduğunu buldu Aluminyum “beyin yaşlanmasının acıklaması olabilir
Yine de, sağlıklı bir diyetin parcası olarak soya fasulyesi tuketiminden korkmak icin bu kanıtlar yeterli değildir Bununla birlikte, bu durum benim besinsel biyoceşitlilik onerimi desteklemektedir; sadece soya fasulyesi değil ceşitli bitkisel yiyecekler tuketin
İşlenmiş soya urunlerinin coğu bitkisel ağırlıklı bir diyete lezzetli eklemeler oluşturabilirler, ama genellikle tuz oranları yuksek olduğu ve besinsel acıdan zengin olmadıkları icin seyrek olarak kullanılmalıdırlar Sonuc olarak, soya fasulyesi bulması zor olan omega3 yağlarını iceren ustun bir yiyecektir Genel olarak fasulyeler kansere ve kalp hastalığına karşı savaşan ustun yiyeceklerdir; bu nedenle diyetinizde farklı fasulyeler kullanmanız faydanıza olacaktır
Araştırmalar soyanın kolesterol ve kardiyovaskuler risk faktorleri uzerinde yararlı etkileri olduğunu gostermiştir Bununla birlikte, aynı sonucları herhangi bir fasulye ceşidinden de ummamak icin hicbir neden yoktur – sadece soya uzerinde diğer fasulyelere gore daha fazla araştırma yapılmıştır Soya fasulyesinin izoflavonlar gibi kanser karşıtı bileşenler acısından zengin olduğunu gosteren sayısız calışma vardır Bununla birlikte, izoflavon iceren tek fasulye soya değildir Fasulyelerin coğu bu faydalı antikanser bileşenleri acısından zengindir ve bircok farklı antikanser etkili flavanoid ceşitli renklerdeki fasulyelerde bulunmuştur Ben daima kişinin sağlığının en iyi duruma gelmesi icin bol ceşitte fitokimyasallar acısından zengin yiyecek tuketilmesini oneririm Fasulyeler de istisna değil – sadece soya değil farklı ceşitteki fasulyeleri yiyin
Soya yemişleri, soya sutu ve diğer işlenmiş soya urunlerinin doğal fasulyede bulunan faydalı bileşenleri ve omega3 yağlarının coğunu icermediğinin farkında olun Bir yiyecek ne kadar cok işlemden gecirilirse, faydalı bileşenleri o kadar yok olur Bununla birlikte, toru ve dondurulmuş ya da konserve soya fasulyesinin omega3 yağı ve kalsiyumun iyi bir kaynağı olduğunu unutmayın
Yakın zamanda, cok fazla soya fasulyesi yemenin potansiyel olarak negatif etkilerini gosteren birkac araştırma ortaya cıkmıştır Havvaii’de yapılan ozellikle can sıkıcı sonuclan olan bir calışma, daha fazla toru yiyen erkeklerin, daha az yiyenlere gore yaşlandıklarında zihinsel faaliyetlerinde duşuş ve beyinsel korelme yaşadıklarını one surmuştur Bu veri, duzenli olarak toru yiyen Japon erkeklerinin, Amerikalı erkeklere gore daha iyi zihinsel faaliyet gosterdiklerini ve Alzheimer hastalığına daha az yakalandıkları gosteren bulgularla celişmektedir Acıktır ki bu bulguları ve tofuda zararlı bir etki olup olmadığını netleştirecek daha fazla calışma gereklidir Bu bulguları gozden geciren Dr Harris Hawaii’deki soya urunlerinin aluminyum seviyelerini olctu ve Hawaii’den gelen tofuda, anakaradaki tofuya gore onemli oranda fazla aluminyum olduğunu buldu Aluminyum “beyin yaşlanmasının acıklaması olabilir
Yine de, sağlıklı bir diyetin parcası olarak soya fasulyesi tuketiminden korkmak icin bu kanıtlar yeterli değildir Bununla birlikte, bu durum benim besinsel biyoceşitlilik onerimi desteklemektedir; sadece soya fasulyesi değil ceşitli bitkisel yiyecekler tuketin
İşlenmiş soya urunlerinin coğu bitkisel ağırlıklı bir diyete lezzetli eklemeler oluşturabilirler, ama genellikle tuz oranları yuksek olduğu ve besinsel acıdan zengin olmadıkları icin seyrek olarak kullanılmalıdırlar Sonuc olarak, soya fasulyesi bulması zor olan omega3 yağlarını iceren ustun bir yiyecektir Genel olarak fasulyeler kansere ve kalp hastalığına karşı savaşan ustun yiyeceklerdir; bu nedenle diyetinizde farklı fasulyeler kullanmanız faydanıza olacaktır