Bereketli Alıştırma ve Öğrenme Ölçeği ölçek soruları egzersiz alışkanlıkları envanteri motivasyon ölçeği motivasyon envanteri öğrenme ölçekleri Eğitimöğretim açısından bakıldığında rehberlik servisleri, öğrenciyi tanıma ve yön belirleme konusunda öğretmenlere ve ailelere tezgâhtar olmayı amaçlar Fakat ülkemiz genç nüfusunun artı olması, öğrenci sayısının da pozitif olması anlamına gelmektedir oysa bu da öğrenciyi tanıma nedeniyle kullanılan teknik ve araçların çoğalan teknoloji ile değerlendirilmesini gerektirmektedir Kılavuz öğretmenin gelişen araç ve teknikleri kullanması, ayrıca vakit kazanmasına ayrıca de daha verimli araştırmalar yapmasına ihtimal sağlayacaktır Dünyada eğitim psikolojisi alanında son 10 yılda yapılan incelemeler eğitim alanındaki uygulamaları büyük ölçüde etkilemiş olmasına rağmen Türk Milli Eğitimi bu değişmelerin manâlı ölçüde dışında kalmıştır Günümüzde öğrencilere öğrenmeyi öğretmeninve buna yan olarak alıştırma becerilerini geliştirmeninokulda öğretilen geleneksel dersler (Matematik, Türkçe gibi) değin manâlı ayla geldiği tartışılmaz bir gerçektir Örneğin ABD'de çok sayıda eyalette alıştırma becerileri, ya birincil ve ortaöğretim düzeyinde okullarda okutulan derslerden bir her birine durumuna gelmiştir veya seminerler aracılığıyla öğrencilere öğretilmektedir Vaktiyle etkin öğrenmenin çoğunlukla öğretmenin öğretim tekniklerine alt olduğu düşünülürken, bundan böyle öğrencinin kendi öğrenme sürecindeki aktif rolü çağdaş eğitim sistemlerinde yaygın olarak kabul edilmektedir Öğrenciler, zamanlarının büyük kısmını, okula ve ders çalışmaya ayırdıkları halde, çoğu kez çabalarının başarılı olmalarına yetmediğini; veliler de çocuklarının ders çalışmaya yeterince vakit ayırdıkları halde başarılı olmakta zorlandıklarını belirtmektedirler Bunun sonucu, öğrencilerin ders çalışırken kullandıkları becerilerin ve yöntemlerin etkililiği ve yeterliliği konusu sık sık gündeme gelmektedir Öğretmenler ise, yalnızca kendi alanları ile ilgili data ve beceriler yanında öğrencilerine nasıl çalışılmasıgerektiği konusunda da tezgâhtar olmayı istediklerini ve bunu gerekli gördüklerini çoğu kez dile getirmektedirler Fazla çalışmasına karşın egzersiz yöntemini bilmeyen öğrenciler ümitsizliğe kapılırlar Bu öğrenciler derslik düzeyleri yükseldikçe kendilerini öğrenmeye motive etme, öğrenme süreçlerini planlama ve değerleme konularında yetersiz kalmaktadırlar Bu koşul öğrencilerin okuldaki başarılarını ve buna alt olarak okul sonrası yaşamlarını da negatif yönde etkilemektedir Bu ölçek, öğrencilerimizin şahsiyet özelliklerinin ve çalışma alışkanlıklarının başarılarına olan olumlu ve olumsuz etkilerini ortaya dahil etmemek amacı ile geliştirilmiştir Bize göre öğrenciye böyle kayda değer bir konuda asistan yapabilmek için ilk olarak onun neyi dürüst, neyi yanlış yaptığı ölçülmelidir Rehber öğretmenler ölçek sonuçlarına bakarak öğrencilerine hangi konularda muavin olacaklarını saptama edebilirler Verimli çalışma ve öğrenme konusunda, kişilik özelliklerinin etkisi red edilemeyecek bir gerçektir Misal vermemiz icabında, durmadan insanlarla olmaktan,eğlenceden hoşlanan, mektep içinde ve dışarıya böylece çok etkinliğe katılan fazla sosyal bir öğrenci, derslerinde başarısız olabilir Diğer bir misal, yükümlülük duygusu yüksek olan bir öğrencinin derslerinde başarılı olma ihtimali epeyce yüksektir Öğrenme konusunda en önemli unsurlardan biri de “Motivasyon dur devamı