Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Victor Hugo

Victor Hugo
0
132

Forumdas

Modaratör
Etkileşim
95
F-D Coin
146
Victor Hugo, 26 Şubat 1802'de Fransa'da dünyaya gelir. Yüksek rütbeli bir subayın çocuğu olan Victor Hugo'nun çocukluğu Fransa'da karmaşanın olduğu bir dönemde geçer. 1822'de çocukluktan tutkuyla bağlı olduğu Adele Foucher ile evlenir.

Victor Hugo, ailesiyle 1803'te Paris'e yerleşir. Eğitimin ilk yıllarını İspanya'da aristokrat bir okulda geçirir. Latin edebiyatıyla ilgili iyi bir eğitim görür. Hukuk fakültesine de giden Hugo, maddi imkânsızlıklardan eğitimini yarıda bırakır. 1816'da şiir yazarak edebiyata yönelir. 1841'de Fransız Akademisi'ne seçilir.

Victor Hugo, 1843'te acı bir hadiseyle karşılaşır. Hugo'nun kızı bir kaza sonucunda boğularak can verir. Sanatsal ve fikirsel anlamda Hugo için bir duraklama dönemi başlar.

III. Napolyon'un 1851'de gerçekleştirdiği askeri darbeden sonra Hugo, Brüksel'e kaçmak zorunda kalır. Channel adalarına yerleşen Hugo, Sefiller romanını burada kaleme alır. 1870'e kadar süren bu sürgün yıllarında "Sefiller" eserinin yanı sıra Hugo, birçok önemli eser daha kaleme alır.

Oldukça genç yaşlarda şiir yazmaya başlayan Hugo, henüz 15 yaşındayken Fransız Akademisinin şiir yarışmasında derece alır. Victor Hugo'nun ilk dönemindeki şiir ve kurgu çalışmaları annesine olan inancının ve krala bağlılığın bir yansıması olsa da daha sonra Hugo, Katolik kralcı yanlısı eğitime başkaldırarak Cumhuriyetçiliği ve özgür düşünceyi destekler. Yazılarında insanların ruh hallerini ön plana çıkarır. Şiirlerindeki şekil ve üslup mükemmelliği devrindeki bütün şairleri etkiler.

İlkin "Hernani" oyunu ile tanınır. Hernani, klasisizmin sonunu getiren eser olarak bilinir. Bu başkaldırış Victor Hugo'yu büyük bir şöhrete kavuşturur. Oyun sahnelediğinde seyircilerde büyük heyecana neden olur. Oyun, romantikler ile klasikler arasında büyük bir tartışmayı beraberinde getirir. Romantizm akımının başlamasına büyük katkı sağlar.

Victor Hugo'nun edebiyat dünyasındaki yerini sağlamlaştıran "Notre Dame'in Kamburu" ismindeki eseridir. Bu eserle çok büyük bir izleyici kitlesine ulaşır. 1823'te ilk romanını, 1826'da ikinci romanını yayımlar. Onun şairliğini pekiştiren beş şiir kitabı da 1829-1840 yılları arasında yayımlanır.

"Notre Dame de Paris" Victor Hugo'nun ilk önemli romanı sayılır. Basılır basılmaz büyük başarı kazanan eser Avrupa'da birçok dile çevrilir.

1830 yılının başından başladığı ve tamamlanması 17 yıl süren "Sefiller" eserini 1862'de yayımlar. Dünya çapında bir eser olan Sefiller, birçok kez sinemaya, tiyatroya uyarlanır. Eser, basılır basılmaz bir saat içinde tükenir. Dünyanın birçok diline çevrilen eser Fransız halkı üzerinde büyük bir etki oluşturur. Bu eser, Victor Hugo'ya uluslararası bir başarı da getirir.

Üniversite yıllarında karşılaştığı maddi zorluklardan Victor Hugo, kendisini sanatsal çalışmalara verir. Şair, roman, deneme, oyun yazarı ve devlet adamı olan Victor Hugo; romantizm akımının hem Fransa'sının hem de dünyanın en büyük şairleri arasında yer alır.

Fransa'da romantizm akımının adeta temsilcisi sayılmış eserlerinde insan, tabiat, özgürlük, milliyetçilik ve yurt temalarını işlemiştir. Victor Hugo, romantizm akımının dram ustası kabul edilir. "Cromwell" adlı dramın ön sözünde romantizm akımının temel ilkelerini ortaya koyar.

Victor Hugo, vefatından önce son sözler olarak yayınlanacak beş cümle bıraktı:

Fakirlere 50.000 frank bırakıyorum.

Mezarlığa onlara mahsus cenaze aracı ile nakledilmek istiyorum.

Hiçbir kilisenin benim için ayin yapmasını istemiyorum.

Bütün ruhlardan benim için dua etmelerini rica ediyorum.

Tanrı'ya inanıyorum.

Hugo, 22 Mayıs 1885'te 83 yaşındayken zatürreden Fransa'nın başkenti Paris'te ölür. Cenaze törenine iki milyondan fazla kişi katılır. Kendisine verilen önemden dolayı Fransa'da önemli birçok yere Victor Hugo'nun ismi verilir.

En Önemli Eserleri

Sefiller (roman)

Notre Dame'ın Kamburu (roman)

Hernani (oyun)

Cromwell (oyun)

Sonbahar Yaprakları (şiir)

Seyirler (şiir)

Yüzyılların Efendisi (Şiir)