Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Vitamin nedir hangi besinlerde bulunur?..

Vitamin nedir hangi besinlerde bulunur?..
0
104

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Vitamin nedir hangi besinlerde bulunur?
Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir

ÖNEMİ

A vitamini Enfeksiyonlara aleyhinde direnci arttırır olağan çoğalma, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir Cildin tırnakların ve saçların dinç kalmasını sağlar Diş ve dişetleri için büyük yük taşır


Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates


D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine tezgâhtar olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar


Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş

E vitamini Antioksidan etkilidir Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar


Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta

K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bir takım pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir


Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek

B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidirYetersizliğinde iştahsızlık, rahatsızlık, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür

Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt

B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma şehvetli, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma duygusal, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda artış yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur


Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek

B3 vitamini Yetkisiz besin sonucu deriyi asap sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir Midede sindirimin esas taşları olan asitlerin üretimini sağlar


Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma

B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz Hem bir tedarik bağırsaklarda da yapılmaktadır Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, yürek çarpıntıya neden olur


Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler

B6 vitamini Asap sistemi ve hormonların çalışmasını düzenlerVücudun savunmasında antikor ve lökosit oluşumunda rol oynar Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, anemi, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşma, adele zayıflığı ve krampları oluşur


Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler



B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve asap dokularının oluşumunda etkin rol oynar Hücresel bölünmesi için gereklidir Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar Anne karnındaki bebeğin asap sisteminin gelişimi için de gereklidir Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, bellek yitimi, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir


Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz

B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, düş görme, buhran, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına emrindeki olarak el ve ayaklarda anestezi, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur


Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta

C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez tümör ve bir takım hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların dinç olamalarını sağlarVücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur


Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye *
 
858,496Konular
981,662Mesajlar
29,732Kullanıcılar
ozgurcexSon üye
Üst Alt