iltasyazilim
FD Üye
Vitamin nedir hangi besinlerde bulunur?
Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir
ÖNEMİ
A vitamini Enfeksiyonlara aleyhinde direnci arttırır olağan çoğalma, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir Cildin tırnakların ve saçların dinç kalmasını sağlar Diş ve dişetleri için büyük yük taşır
Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates
D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine tezgâhtar olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar
Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş
E vitamini Antioksidan etkilidir Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar
Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta
K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bir takım pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir
Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek
B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidirYetersizliğinde iştahsızlık, rahatsızlık, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür
Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt
B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma şehvetli, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma duygusal, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda artış yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur
Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek
B3 vitamini Yetkisiz besin sonucu deriyi asap sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir Midede sindirimin esas taşları olan asitlerin üretimini sağlar
Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma
B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz Hem bir tedarik bağırsaklarda da yapılmaktadır Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, yürek çarpıntıya neden olur
Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler
B6 vitamini Asap sistemi ve hormonların çalışmasını düzenlerVücudun savunmasında antikor ve lökosit oluşumunda rol oynar Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, anemi, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşma, adele zayıflığı ve krampları oluşur
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler
B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve asap dokularının oluşumunda etkin rol oynar Hücresel bölünmesi için gereklidir Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar Anne karnındaki bebeğin asap sisteminin gelişimi için de gereklidir Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, bellek yitimi, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz
B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, düş görme, buhran, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına emrindeki olarak el ve ayaklarda anestezi, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur
Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta
C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez tümör ve bir takım hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların dinç olamalarını sağlarVücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur
Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye *
Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir
ÖNEMİ
A vitamini Enfeksiyonlara aleyhinde direnci arttırır olağan çoğalma, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir Cildin tırnakların ve saçların dinç kalmasını sağlar Diş ve dişetleri için büyük yük taşır
Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates
D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine tezgâhtar olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar
Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş
E vitamini Antioksidan etkilidir Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar
Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta
K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bir takım pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir
Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek
B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidirYetersizliğinde iştahsızlık, rahatsızlık, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür
Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt
B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma şehvetli, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma duygusal, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda artış yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur
Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek
B3 vitamini Yetkisiz besin sonucu deriyi asap sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir Midede sindirimin esas taşları olan asitlerin üretimini sağlar
Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma
B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz Hem bir tedarik bağırsaklarda da yapılmaktadır Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, yürek çarpıntıya neden olur
Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler
B6 vitamini Asap sistemi ve hormonların çalışmasını düzenlerVücudun savunmasında antikor ve lökosit oluşumunda rol oynar Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, anemi, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşma, adele zayıflığı ve krampları oluşur
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler
B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve asap dokularının oluşumunda etkin rol oynar Hücresel bölünmesi için gereklidir Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar Anne karnındaki bebeğin asap sisteminin gelişimi için de gereklidir Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, bellek yitimi, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz
B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, düş görme, buhran, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına emrindeki olarak el ve ayaklarda anestezi, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur
Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta
C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez tümör ve bir takım hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların dinç olamalarını sağlarVücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur
Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye *