Vİtamİn Vitaminler, dinç yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir A vitamini: Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır alışılagelmiş yükselme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar Diş ve dişetleri için büyük önem taşır Bulunduğu besinler:Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates D vitamini:İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar Bulunduğu besinler:Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş E vitaminivitamin5c5a44ac974aegifalt :A :A :Antioksidan etkilidir Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar Bulunduğu besinler:Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta K vitamini :Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bir takım pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir Bulunduğu besinler:Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek B1 vitamini :Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidirYetersizliğinde iştahsızlık, tedirginlik, hafıza zayıflığı ve uyarı azalması görülür Bulunduğu besinler:Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt B2 vitamini :Eksikliğinde dilde kızarma, yanma şehvetli, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda artma yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur Bulunduğu besinler: Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek B3 vitamini: Yetersiz gıda sonucu deriyi asap sistemini tutan pellegra adlı rahatsızlık ortaya çıkar Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar Bulunduğu besinler:Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma B5 vitamini: Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz Ayrıca bir tedarik bağırsaklarda da yapılmaktadır Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreşim, kalp çarpıntıya neden olur Bulunduğu besinler: Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler B6 vitamini: Asap sistemi ve hormonların çalışmasını düzenlerVücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, anemi, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adele zayıflığı ve krampları oluşur Bulunduğu besinler: Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler B11 vitamini :Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar Hücresel bölünmesi için gereklidir Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar Anne karnındaki bebeğin asap sisteminin gelişimi için de gereklidir Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, amnezi, çarpıntı gibi bazı yürek sorunları oluşabilir Bulunduğu besinler: Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz B12 vitamini :Besinlerle ya da sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz ayla getirir Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, düş görme, bunalım, adalelerde kasılmalar, asap iltihaplarına tabi olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur Bulunduğu besinler: Karaciğer, kalp, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta C vitamini :Vücudumuz C vitaminini üretemez ur ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlarVücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur Bulunduğu besinler: Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye