Vitamin Ceşitleri ve Bulunduğu Besinler
Vitaminler,yaşamak, buyumek ve uremek icin gerekli olan birer hayat kaynağıdır cunku, her vitaminin yokluğu, bir hastalığa yol acar Vitaminler yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak uzere ikiye ayrılır
Yağda eriyen vitaminler :
A vitamini : Sut, yumurta sarısı, balık yağı, tereyağı, ıspanak, limon, şalgam, taze bal kabağı, kayısı, koyun ve sığır bobreği, domates, taze bamya, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, taze borulce, enginar, havuc, lahana, şeftali, portakal, tatlı badem, muz, kiraz, kestane, taze fasulye, taze bezelye, boğurtlen, hurma, incir, fındık, yer elması, patlıcan, yulaf, arpa, mısır ve buğday unları, karnabahar, patates, beyaz peynir, istiridye, kuru bakla, uzum, balık, elma, soğan, ceviz, armut, ayva, beyin, kaymak, koyun ve dana karaciğeri, hindiba, pazı, kuzu kulağı, tere otu, turp yaprağı, zeytin ve sarımsakta A vitamini bulunur A vitamini eksikliğinde; buyume ve gelişme bozuklukları, gece korluğu, diş eti hastalıkları, deri yaralarının gec iyileşmesi ve hastalıklara karşı direncsizlik gorulur
D vitamini : Tahıl tohumları ve yaprakları, tere yağı, Hindistan cevizi yağı, balık yağı, yumurta sarısı, karaciğer, kaymaklı sut, istiridyede bulunur Ayrıca, guneş ışınları da deri uzerinde (D vitamini) etkisi gosterir D vitamini eksikliğinde; cocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde kemiklerin yumuşamasına sebep olur
E vitamini : Tabii olarak cimlenmiş buğday, buğday ozu, yer fıstığı yağı, pamuk fidanı tohumu, soya fasulyesi yağı, hurma, marul, tere otu, sığır eti, tereyağı, ceviz yağı, yumurta sarısı, kasaplık hayvanların ic organları ve balık da bulunur
E vitamini eksikliğinde; cinsel gucun azalması, damar sertliği, yuksek tansiyon, cabuk yıpranma ve kalp hastalıklarına sebep olur
K vitamini : Ispanak, soya fasulyesi, domates, tahıllar, meyveler, bitkilerin yeşil yaprakları, yumurta sarısı, kabak, patates, bitki yağları, kasaplık hayvanların et ve dalaklarında bulunur K vitamini eksikliği: Kan, karaciğer ve bağırsak hastalıklarına sebep olur
Suda eriyen vitaminler :
B vitamini : Tahıl kabukları, taze meyve sebzeler, bira mayası, tahıl ozleri, ciğ karaciğer, yumurta sarısı, mercimek unu, bezelye, portakal, limon, kestane, pancar, pazı, kuru incir, havuc, hindiba, kuru uzum, turp yaprağı, erik kurusu, ıspanak, kuzu kulağı, ekmek, maydanoz, muz, tere otu ve bobrek, lahana, kereviz, kasaplık hayvanların kalpleri ve elmada bulunur B1 vitamini eksikliği : Mide bağırsak hastalıkları, kan dolaşımı hastalıkları, sinir iltihapları ve beriberiye sebep olur
B2 vitamini : Kuru fasulye, badem, patlıcan, taze bezelye, karaciğer, kalp, sığır eti, filizlenmiş arpa ozu, bobrek, erik kurusu, Frenk salatası, kestane, kuru kayısı, bezelye, yumurta akı, ıspanak, turp yaprağı, kuzu kulağı, yabani hindiba, lahana, tere otu, maydanoz, kesilmiş sut suyu, tahıl ozleri, istiridye ve inek sutunde bulunur B2 vitamini eksikliğinde; deri kuruması, deri şişlileri, ağız ve dil iltihapları ve goz bozukluklarına sebep olur
B6 vitamini : Taze fasulye, maya, pirinc kabuğu, buğday, mısır, sut, yumurta, patates, ıspanak, karaciğer, bobrek, tavuk eti ve balık etinde bulunur B6 vitamini deri ve bazı bağırsak hastalıklarına karşı koruyucudur Sinir ve kas hastalıklarının tedavisinde kullanılır
B12 vitamini: Sut tozu, balık eti, sığır karaciğeri, sığır bobreği, pilic karaciğeri, mantar, pazı, peynir, yumurta sarısı, dana ve koyun teinde bulunur B12 vitamini ağır kansızlıklarda ve şiddetli sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılır
PP vitamini: Buğday kepeği, bira mayası, pirinc kepeği, et hulasası, buğday unu, enginar, kereviz, taze yemişler, fındık, sut, ceviz, beyaz ekmek, balık, uzum, limon, portakal, greyfurt, kırmızı biber, erik, kayısı, kiraz, boğurtlen, karaciğer ve bobrekte bulunur PP vitamini eksikliğinde; ceşitli sindirim ve sinir bozukluklarına ve ozelikle pellegraa denilen hastalığa sebep olur ve tedavisinde kullanılır
C vitamini : Limon, portakal, domates, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, hardal otu, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, karpuz, cilek, yeşil pancar yaprağı, kuşkonmaz, fasulye, bakla, bamya, bal kabağı, turp, taze soğan, kestane, borulce, beyin, bobrek, hindi eti, ayva, elma, bezelye, muz, tere otu, ekşi muşmula, alıc, pazı, frenk salatası, hindiba, sarımsak, pırasa ve yer elmasında bulunur C vitamini eksikliği: Skorbut hastalığına sebep olur ve tedavisinde kullanılır
H vitamini : Karaciğer, bobrek, sut, maya, yumurta sarısı, patates, havuc ve domateste bulunur H vitamini, deri hastalıklarını tedavisinde kullanılır Vucudun vitamin ihtiyacını yukarıdaki gıdalardan almak cok daha doğru bir davranıştır
Vitaminler,yaşamak, buyumek ve uremek icin gerekli olan birer hayat kaynağıdır cunku, her vitaminin yokluğu, bir hastalığa yol acar Vitaminler yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak uzere ikiye ayrılır
Yağda eriyen vitaminler :
A vitamini : Sut, yumurta sarısı, balık yağı, tereyağı, ıspanak, limon, şalgam, taze bal kabağı, kayısı, koyun ve sığır bobreği, domates, taze bamya, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, taze borulce, enginar, havuc, lahana, şeftali, portakal, tatlı badem, muz, kiraz, kestane, taze fasulye, taze bezelye, boğurtlen, hurma, incir, fındık, yer elması, patlıcan, yulaf, arpa, mısır ve buğday unları, karnabahar, patates, beyaz peynir, istiridye, kuru bakla, uzum, balık, elma, soğan, ceviz, armut, ayva, beyin, kaymak, koyun ve dana karaciğeri, hindiba, pazı, kuzu kulağı, tere otu, turp yaprağı, zeytin ve sarımsakta A vitamini bulunur A vitamini eksikliğinde; buyume ve gelişme bozuklukları, gece korluğu, diş eti hastalıkları, deri yaralarının gec iyileşmesi ve hastalıklara karşı direncsizlik gorulur
D vitamini : Tahıl tohumları ve yaprakları, tere yağı, Hindistan cevizi yağı, balık yağı, yumurta sarısı, karaciğer, kaymaklı sut, istiridyede bulunur Ayrıca, guneş ışınları da deri uzerinde (D vitamini) etkisi gosterir D vitamini eksikliğinde; cocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde kemiklerin yumuşamasına sebep olur
E vitamini : Tabii olarak cimlenmiş buğday, buğday ozu, yer fıstığı yağı, pamuk fidanı tohumu, soya fasulyesi yağı, hurma, marul, tere otu, sığır eti, tereyağı, ceviz yağı, yumurta sarısı, kasaplık hayvanların ic organları ve balık da bulunur
E vitamini eksikliğinde; cinsel gucun azalması, damar sertliği, yuksek tansiyon, cabuk yıpranma ve kalp hastalıklarına sebep olur
K vitamini : Ispanak, soya fasulyesi, domates, tahıllar, meyveler, bitkilerin yeşil yaprakları, yumurta sarısı, kabak, patates, bitki yağları, kasaplık hayvanların et ve dalaklarında bulunur K vitamini eksikliği: Kan, karaciğer ve bağırsak hastalıklarına sebep olur
Suda eriyen vitaminler :
B vitamini : Tahıl kabukları, taze meyve sebzeler, bira mayası, tahıl ozleri, ciğ karaciğer, yumurta sarısı, mercimek unu, bezelye, portakal, limon, kestane, pancar, pazı, kuru incir, havuc, hindiba, kuru uzum, turp yaprağı, erik kurusu, ıspanak, kuzu kulağı, ekmek, maydanoz, muz, tere otu ve bobrek, lahana, kereviz, kasaplık hayvanların kalpleri ve elmada bulunur B1 vitamini eksikliği : Mide bağırsak hastalıkları, kan dolaşımı hastalıkları, sinir iltihapları ve beriberiye sebep olur
B2 vitamini : Kuru fasulye, badem, patlıcan, taze bezelye, karaciğer, kalp, sığır eti, filizlenmiş arpa ozu, bobrek, erik kurusu, Frenk salatası, kestane, kuru kayısı, bezelye, yumurta akı, ıspanak, turp yaprağı, kuzu kulağı, yabani hindiba, lahana, tere otu, maydanoz, kesilmiş sut suyu, tahıl ozleri, istiridye ve inek sutunde bulunur B2 vitamini eksikliğinde; deri kuruması, deri şişlileri, ağız ve dil iltihapları ve goz bozukluklarına sebep olur
B6 vitamini : Taze fasulye, maya, pirinc kabuğu, buğday, mısır, sut, yumurta, patates, ıspanak, karaciğer, bobrek, tavuk eti ve balık etinde bulunur B6 vitamini deri ve bazı bağırsak hastalıklarına karşı koruyucudur Sinir ve kas hastalıklarının tedavisinde kullanılır
B12 vitamini: Sut tozu, balık eti, sığır karaciğeri, sığır bobreği, pilic karaciğeri, mantar, pazı, peynir, yumurta sarısı, dana ve koyun teinde bulunur B12 vitamini ağır kansızlıklarda ve şiddetli sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılır
PP vitamini: Buğday kepeği, bira mayası, pirinc kepeği, et hulasası, buğday unu, enginar, kereviz, taze yemişler, fındık, sut, ceviz, beyaz ekmek, balık, uzum, limon, portakal, greyfurt, kırmızı biber, erik, kayısı, kiraz, boğurtlen, karaciğer ve bobrekte bulunur PP vitamini eksikliğinde; ceşitli sindirim ve sinir bozukluklarına ve ozelikle pellegraa denilen hastalığa sebep olur ve tedavisinde kullanılır
C vitamini : Limon, portakal, domates, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, hardal otu, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, karpuz, cilek, yeşil pancar yaprağı, kuşkonmaz, fasulye, bakla, bamya, bal kabağı, turp, taze soğan, kestane, borulce, beyin, bobrek, hindi eti, ayva, elma, bezelye, muz, tere otu, ekşi muşmula, alıc, pazı, frenk salatası, hindiba, sarımsak, pırasa ve yer elmasında bulunur C vitamini eksikliği: Skorbut hastalığına sebep olur ve tedavisinde kullanılır
H vitamini : Karaciğer, bobrek, sut, maya, yumurta sarısı, patates, havuc ve domateste bulunur H vitamini, deri hastalıklarını tedavisinde kullanılır Vucudun vitamin ihtiyacını yukarıdaki gıdalardan almak cok daha doğru bir davranıştır