VMWare, Apple M1 SoC’lere dayalı sistemlere özel olarak tasarlanan Hypervisor için genel önizleme sürümünün hazır olduğunu duyurdu. Yeni VMware Fusion Hypervisor, kullanıcıların Windows’u en yeni Mac’lerde çalıştırmasını sağlıyor. Ancak bir takım kısıtlamalar olduğunu belirtmekte fayda var.
VMware Fusion ve Workstation gibi masaüstü hiper yönetici ürünlerinin Ürün Grubu Müdürü Michael Roy, VMware Fusion for Apple Silicon isimli özel bir teknolojinin önizleme sürümünü kullanıma sunduklarını söylüyor. Yeni yazılımı denemek isteyenler ise şirkete bir talep gönderecek.
Yetkiliye göre VMware, Apple’ın ARM tabanlı SoC’leri için Fusion Hypervisor’ü yıl sonuna kadar piyasaya sürmeyi hedefliyor. Yeni yazılım, en yeni Mac sahiplerinin sistemlerinde Windows 10 ve çeşitli Linux işletim sistemlerini çalıştırmasını sağlayacak.
Bildiğiniz üzere Parallels Desktop isimli farklı bir yazılım kullanıcılara benzer çözümler sunuyor. Hatta bu yazılımla birlikte Windows 11 işletim sistemini ARM tabanlı Mac’lerde çalıştırmak mümkün olacak. VMware ise doğal olarak doğrudan Parallels Desktop ile rakip olacak.
Sınırlamalara gelince, Windows 10’un Guest OS (Konuk İşletim Sistemi) türünü kullanarak çalışacağı belirtiliyor. Ayrıca VMware Fusion, VMware’ın “tamamen farklı bir API kümesi kullanması ve bunun ESXi uyumluluğunu bozması” nedeniyle macOS 12 sanal makinelerini çalıştırmıyor.
Şu anda harici GPU desteği sanal makinelerde düzgün çalışmıyor (M1 SoC için sorun bulunmuyor) ve Ubuntu VM’ler 3D grafikleri yalnızca CPU’ları kullanarak hızlandırabiliyor. VMware, M1 sistemlerinde Windows 11 desteği hakkında şu ana kadar hiçbir bilgi vermedi. Ancak muhtemelen önümüzdeki süreçte yeni işletim sistemi için destek sunulacak.