ABD Lideri Joe Biden, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı. Rus iktisadına çok önemli bir darbe indirdiklerini ve buna devam edeceklerini söyleyen Biden, 'Özgür dünya şu anda Putin'e darbe indiriyor. Rusya'nın kredi derecesi 'çöp' statüsüne düştü' dedi.
Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
'Çeşitli yeni adımları açıklayacağız. Birinci olarak bütün bu uluslar en çok iltimas geçilen ülke statüsünü geri alacak Rusya'dan. Bu ülke ortasında en uygun imkanlar dahilinde ticari süreçler yapılıyor, rastgele pürüz olmuyor, gümrük vergileri en düşük oranda uygulanıyor. Kalıcı olağan ticari bağı kaldırıldığında Rusya'nın ABD ile ticareti zorlaşacak.
Rus iktisadına bu kararla çok önemli bir darbe indirmiş olacağız. Burada iki partili liderlik ortaya koyuyoruz kongrede tıpkı vakitte sayın Meclis Liderimize da teşekkür etmek istiyorum, kalıcı ticaret münasebetinin ortadan kaldırılması noktasında müttefiklerimizle ortak bir duruş ortaya koyuyoruz.
Putin'in taarruzları karşısındayız. Özgür dünya şu anda meydan okuyor. Biz burada öncülük rolü üstleniyoruz. Çeşitli bölümlerden deniz eserleri, votka ve elmas eserlerinin ithalatının önüne de mani getiriyor olacağız. IMF ve Dünya Bankası ile adım atıyor olacağız. Putin burada saldırgan durumda ve bedel ödemesi gerekiyor. Şu an yaptığı şey barışa ve istikrara hücum.
G-7 ülkeleri de Rus oligarklarına karşı adımlar atıyor. Burada haksız kar sahibi oligarklara karşı adım atıyoruz. Rus halkından para çalan beşerler bunlar. Bizim ülkelerimizde haksız yararları saklıyorlar. Yaptırımların acısını çekmek durumundalar. Tatil yapmaya gidiyorlar, yüz milyonlarca dolar harcıyorlar. Onların yüksek pahalı eserleri almalarına da pürüz getiriyor olacağız.
Adımlarla birlikte Putin'e daha da ağır darbe indiriyor olacağız. Müttefiklerimizle birlikte tek bir ses olarak adım atıyoruz. Rublenin bedeli yüzde 50 azaldı, 240 Ruble 1 Dolara denk geliyor. Moskova borsası 2 hafta boyunca kapalı kaldı, iktisat çökmesin diye. Ülkenin kredi notu çöp statüsüne indi. Her gün ülkeden ayrılan şirket sayısı artıyor.
170 milyon dolar ek yardım yolluyoruz. 100 milyonlarca dolar yardım taahhüdünde bulunuyoruz başka ülkelerle birlikte. 13.6 milyar dolar bedelinde yardım paketi yolluyor olacağız Ukrayna'ya. Birebir vakitte Ukrayna halkına kendilerini savunmaları için yardım ediyoruz. Erişime muhtaçlık varsa kollarımızı burada Ukrayna mültecilerine açıyoruz.
NATO'nun her bir noktasını müdafaaya taahhüdümüz devam ediyor. Biz direkt çatışmaya girmeyeceğiz. NATO ile Rusya ortasında bu türlü bir şey olursa 3. Dünya Savaşı'na neden olur. Fakat bu savaş Rusya'nın zaferiyle sonuçlanmayacak. Transatlantik ittifakın zayıflamasını istedi lakin bu olmadı. Biz Ukrayna'nın yanında duruyoruz. O topraklara imparator olmak isteyen insanlara dünyaya hâkim olma hakkını vermeyeceğiz.
Biz dünyaya barış tesis etmek istiyoruz. Bu noktada tökezlemeyeceğiz. İlah yardımcımız olsun. Kimyasal silah kullanırsa çok önemli bedel ödeyecektir Rusya.'