iltasyazilim
FD Üye
Vücudu Ramazan'a egzersiz yöntemleri!
Vücudunuzu Ramazan'a çalışma yolları
Yaz günlerine eşit gelen Ramazan ayında uzmanlar vücudun oruca alıştırılmasını önerirken, Ağustos sıcaklarındaki tutulacak oruç için şu beslenme önerilerinde bulunuyor
Ramazan ayının yaklaştığı bugünlerde, öğle öğününü kaldırıp, yerine kavunkarpuz gibi mevsim meyvelerinin tüketilmesinin, vücudun oruca alıştırılması açısından kayda değer olduğu bildirildi
Özel bir hastanede Kardiyoloji Bölümü Sorumlusu Doç Dr Remzi Yılmaz, yaptığı açıklamada, bilhassa yaz günlerine eşit gelen Ramazan ayında vatandaşların beslenmelerine daha fazla uyarı etmeleri gerektiğini belirterek, Ramazan ayına kısa bir vakit kala vatandaşların pozitif gıda alımını azaltarak, oruca hazırlanmasını önerdi
Ramazan öncesinde toplam yiyecek tüketimine uyarı edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ''Ramazan ayına yaklaştığımız bu dönemde öğle ve akşam öğünlerinin manâlı ölçüde azaltılması gerekiyor
Öğle öğününü kaldırıp, yerine kavun karpuz gibi mevsim meyvelerini tüketmeye itina kullanmak vücudun oruca alıştırılması açısından uygundur Böylelikle vücudun dengesi korunarak, Ramazan ayına girilebilmesi sağlanacaktır'' dedi
Doç Dr Yılmaz, Ramazan ayında da daha çok sebze ve akışkan tüketimine yönelik iftar sofralarının hazırlanmasının tercih edilmesi gerektiğini dile getirerek, iftarda bir anda ciddi miktarda yiyecek tüketiminin yerine daha fazla açlığı ıslah edici hafif gıdaların tüketilmesinin daha içten olacağını açıklama etti
Bilhassa tatlı, dondurma ve kuru yemiş gibi gıdaların ise iftardan birkaç saat sonradan tüketilmesinin hem alınacak tat açısından ayrıca de düzenli gıda açısından daha uygun olacağını gösteren Yılmaz, her gün et yemekleri yerine daha fazla öbür türden sebze, balık ve tavuk gibi gıdaların tüketiminin daha dinç bir tercih olacağını dile getirdi
''SIVI VE GIDA TÜKETİMİ SÜRE ARALIĞINA YAYILMALIDIR''
Doç Dr Yılmaz, bilhassa yaz aylarında akıcı tüketiminin fazla olduğunu hatırlatarak, Ramazan'da orucun açılmasının hemen peşinde kısa sürede pozitif miktarda değişken tüketiminin yanlış olacağını vurguladı
İftarla birlikte bol değişken tüketiminin aşırı şişkinliğe neden olacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
''İftarla birlikte kısa sürede oldukça çok değişken tüketiminin ardından bundan başka artı yemek yenilmesi fazla şişkinliğe niçin olarak ayrıca mide ve ayrıca de yürek damar sağlığı açısından riskler oluşturuyor
Bu tür sorunların yaşanmaması için akıcı ve yiyecek tüketimi belirli süre dilimine aralıklarına yayılmalıdır Zaten içilecek bir ya da iki kadeh sudan sonradan tüketilecek bir çorba da susuzluğu muhakkak ölçüde kıracaktır Sonraki saatlerde zaten yeniden değişken alımı devam ederek, günlük gereklilik tamamlanacaktır''
''RAMAZAN'DA TOPLAM GIDA TÜKETİMİ AZALTILMALI''
Son yıllarda ihtiyaçtan fazla fazla gıda tüketiminin yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, normalde toplumda görülen fazla tüketimin Ramazan ayında azaltılması gerekirken bütün tersi, tüketimin daha da arttığını gözlemlediklerini söyledi
Ramazan ayında fazla yiyecek tüketimi yapıldığını bildiren Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ramazan'da fazla yiyecek tüketildiğine dair gözlemleri alışveriş merkezleri ya da kendi soframızda rahatlıkla yapabiliriz Ramazan ayında öğün sayısı azaltılmasına rağmen daha pozitif gıda tüketimi yapılıyor Bunda çoğunlukla sahur iftar sofralarının abartılması büyük rol oynuyor
Artı tüketimi bundan başka kısa bir süre dilimine sıkmak zorunda kaldığımız için ceset dengesi ciddi oranda bozuluyor
İftar yemeğinin azaltılması, 34 saat daha sonra ise ara öğün yerine geçebilecek meyve, dondurma, tatlı veya kuru yemiş seçeneklerinden birinin uygun ölçüde alınması dengelenmiş gıda açısından, dolayısıyla da yürek damar sağlığı açısından daha uygundur Ramazan'da toplam yiyecek tüketimi azaltılmalı ve bu da dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır'' *
Vücudunuzu Ramazan'a çalışma yolları
Yaz günlerine eşit gelen Ramazan ayında uzmanlar vücudun oruca alıştırılmasını önerirken, Ağustos sıcaklarındaki tutulacak oruç için şu beslenme önerilerinde bulunuyor
Ramazan ayının yaklaştığı bugünlerde, öğle öğününü kaldırıp, yerine kavunkarpuz gibi mevsim meyvelerinin tüketilmesinin, vücudun oruca alıştırılması açısından kayda değer olduğu bildirildi
Özel bir hastanede Kardiyoloji Bölümü Sorumlusu Doç Dr Remzi Yılmaz, yaptığı açıklamada, bilhassa yaz günlerine eşit gelen Ramazan ayında vatandaşların beslenmelerine daha fazla uyarı etmeleri gerektiğini belirterek, Ramazan ayına kısa bir vakit kala vatandaşların pozitif gıda alımını azaltarak, oruca hazırlanmasını önerdi
Ramazan öncesinde toplam yiyecek tüketimine uyarı edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ''Ramazan ayına yaklaştığımız bu dönemde öğle ve akşam öğünlerinin manâlı ölçüde azaltılması gerekiyor
Öğle öğününü kaldırıp, yerine kavun karpuz gibi mevsim meyvelerini tüketmeye itina kullanmak vücudun oruca alıştırılması açısından uygundur Böylelikle vücudun dengesi korunarak, Ramazan ayına girilebilmesi sağlanacaktır'' dedi
Doç Dr Yılmaz, Ramazan ayında da daha çok sebze ve akışkan tüketimine yönelik iftar sofralarının hazırlanmasının tercih edilmesi gerektiğini dile getirerek, iftarda bir anda ciddi miktarda yiyecek tüketiminin yerine daha fazla açlığı ıslah edici hafif gıdaların tüketilmesinin daha içten olacağını açıklama etti
Bilhassa tatlı, dondurma ve kuru yemiş gibi gıdaların ise iftardan birkaç saat sonradan tüketilmesinin hem alınacak tat açısından ayrıca de düzenli gıda açısından daha uygun olacağını gösteren Yılmaz, her gün et yemekleri yerine daha fazla öbür türden sebze, balık ve tavuk gibi gıdaların tüketiminin daha dinç bir tercih olacağını dile getirdi
''SIVI VE GIDA TÜKETİMİ SÜRE ARALIĞINA YAYILMALIDIR''
Doç Dr Yılmaz, bilhassa yaz aylarında akıcı tüketiminin fazla olduğunu hatırlatarak, Ramazan'da orucun açılmasının hemen peşinde kısa sürede pozitif miktarda değişken tüketiminin yanlış olacağını vurguladı
İftarla birlikte bol değişken tüketiminin aşırı şişkinliğe neden olacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
''İftarla birlikte kısa sürede oldukça çok değişken tüketiminin ardından bundan başka artı yemek yenilmesi fazla şişkinliğe niçin olarak ayrıca mide ve ayrıca de yürek damar sağlığı açısından riskler oluşturuyor
Bu tür sorunların yaşanmaması için akıcı ve yiyecek tüketimi belirli süre dilimine aralıklarına yayılmalıdır Zaten içilecek bir ya da iki kadeh sudan sonradan tüketilecek bir çorba da susuzluğu muhakkak ölçüde kıracaktır Sonraki saatlerde zaten yeniden değişken alımı devam ederek, günlük gereklilik tamamlanacaktır''
''RAMAZAN'DA TOPLAM GIDA TÜKETİMİ AZALTILMALI''
Son yıllarda ihtiyaçtan fazla fazla gıda tüketiminin yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, normalde toplumda görülen fazla tüketimin Ramazan ayında azaltılması gerekirken bütün tersi, tüketimin daha da arttığını gözlemlediklerini söyledi
Ramazan ayında fazla yiyecek tüketimi yapıldığını bildiren Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ramazan'da fazla yiyecek tüketildiğine dair gözlemleri alışveriş merkezleri ya da kendi soframızda rahatlıkla yapabiliriz Ramazan ayında öğün sayısı azaltılmasına rağmen daha pozitif gıda tüketimi yapılıyor Bunda çoğunlukla sahur iftar sofralarının abartılması büyük rol oynuyor
Artı tüketimi bundan başka kısa bir süre dilimine sıkmak zorunda kaldığımız için ceset dengesi ciddi oranda bozuluyor
İftar yemeğinin azaltılması, 34 saat daha sonra ise ara öğün yerine geçebilecek meyve, dondurma, tatlı veya kuru yemiş seçeneklerinden birinin uygun ölçüde alınması dengelenmiş gıda açısından, dolayısıyla da yürek damar sağlığı açısından daha uygundur Ramazan'da toplam yiyecek tüketimi azaltılmalı ve bu da dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır'' *