

Besinlerin yakılması ile açığa çıkan kuvvet yahut “yakıt” ölçüsüne “kalori” ismi verilir. Gündelik yaşantımızı sürdürebilmek için bu kaloriyi kullanırız. Beslenmemiz sırasında kaloriyi umumiyetle yağlardan ve kardonhidrat olarak isimlendirilen şeker, ekmek, pilav, makarna ve değişik hamur işi besinlerden sağlarız. Başkaca, protein ismi verilen ve umumiyetle etlerde (bazen de bitkilerde) bulunan yapıtaşları da kalori elde edilmesinde kullanılır.
Değişik yapıdaki yiyeceklerin vücudumuzda kullanılması (veya yakılması) ile farklı ölçülerde kalori (veya enerji) elde edilir. Örneğin, 1 gram yağın yakılması ile 9 kalori, 1gram karbonhidratın yakılması ile 4 kalori ve 1 gram proteinin yakılması ile yeniden 4 kalori açığa çıkar. Yağlı azıklar, hamur işleri ve tatlılar daha çokça güç içerdikleri için bunların yakılması ile daha çok kalori alınır. Bu çeşit besinleri çokça yiyenlerde şişmanlık görülür.
PROTEİNLER
Büyüme ve gelişmenin sağlanması, dokuların onarımı ve vücut savunması için en değerli besin çeşididir. Kısmen vücuda kuvvet sağlamak için de kullanılır. Proteinler en önemli et, süt, yoğurt, peynir ve yumurta üzere hayvansal kaynaklı besinlerden alınır. Bunun yanında kurubaklagiller (fasulye, bakla, nohut, mercimek), buğday, patates ve pirinç üzere birtakım besinlerde de protein vardır. Lakin, bitkisek proteinler hayvansal proteinler kadar yararlı değildir.
Sağlıklı bir erişkinin bir günde alması gereken protein ölçüsü yaklaşık olarak kg başına 1gr (örneğin, 70 kg’lık bir şahıs için 70 gr dolayında protein) kadardır.
Değişik cinsteki etlerde ortalama %20 nispetinde protein vardır. Yani, kişinin 20 gr protein alabilmesi için, yağsız ve kemiksiz 100 gr et yemesi gerekecektir.