Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Vücudumuzdaki yararlı canlılar: Probiyotikler

Vücudumuzdaki yararlı canlılar: Probiyotikler
0
114

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
vucudumuzdaki_yararli_canlilar_probiyotikler-0.jpg

İnsan sıhhatine faydalı canlı bakteri ya da besindeki canlı bakteriye tesiri suş spesifiktir. Bunlar çoklukla bifidobakteria ve laktobasillus üzere laktik asit oluşturan bakteriler olup, en çok yoğurt ve öteki süt eserlerinde bulunur. Bu bakteriler patojen ve toksik değildir.

Probiyotik bakterilerden seçim yaparken; içerdiği bakteri suşu ve bilimsel olarak kanıtlanmış yararları tercihteki birinci nedenimiz olmalı.



Probiyotiklerin yarar sağladığı sistemler spesifik probiyotik suşla alakalıdır. Bu nedenle probiyotik kullanımında klinik endikasyonun dikkate alınması kıymetlidir. Antibiyotiklerin klinik kullanımdaki reçeteleme temelleri üzere, probiyotiklerde de klinik duruma mahsus suşun ve dozajın seçimine odaklanılmalıdır.

Pratik olarak şöyle de açıklayabiliriz; idrar yolu enfeksiyonu için kullandığımız antibiyotik ile üst teneffüs yolu enfeksiyonu için kullandığımız antibiyotik tipi farklı olduğu üzere; farklı durumlar için kullanılacak probiyotik suşları da farklılık gösterebilir.



Hali hazırda devam eden çalışmalar ile gelecekte, muhakkak bir probiyotik suşun, hastanın spesifik patojenik defekti, klinik sorunu ile ilgisi ve sistemler daha yeterli anlaşılır hale gelecektir.

Örneğin; yapılan bir çalışmada; gebeliğin son ayında annelere ve doğumdan sonra 6 ay bebeklere L.rhamnosus GG suşu vererek birinci 10 yaşta fazla kilo alınmasına pürüz olduğu gösterilmiştir. Farklı bir çalışmada ise; atopik egzamalı çocukların kolon florasında Lactobacilli ve Bifidobacterium bakteri çeşidi kolonizasyon düzeyi düşük olduğu ve gebelik müddetince ve emzirme periyodunda probiyotik almaya devam eden annelerin çocuklarında atopik egzama riskinin %50 azaldığı gözlenmiştir.



Probiyotik tesir sistemleri


Probiyotiklerin konağı intestinal sistem bozukluklarına karşı nasıl koruduğunu açıklamaya çalışan birçok düzenek bulunmaktadır.

Olası tesir düzenekleri:

• Antimikrobiyel hususlar üreterek patojen bakterilerin inhibisyonu,

• Tutunma bölgelerinin bloke edilmesi,

• Besin unsurları için rekabet,

• Toksin reseptörlerinin yıkımı,

• İmmün sistemin uyarılması, olarak tanımlanmaktadır



Probiyotiklerin bedenimize tesirleri

- Bağışıklık sistemini dayanaklar.

- Epitelial hücre istikrarının kurulmasında tesirlidir ve bariyer vazifesi görür.

- Hücre gözetici karşılığı dayanaklar, hücre ömür sürecini düzgünleştirir. Müsin salgısını arttırır.

- Reseptörleri uyarır, iç organlara ilişkin çok hassaslık ve gerilim reaksiyonunu azaltır.

- Sindirilememiş besinlerin yıkımını sağlayarak, besinleri kullanılabilir ve faydalı hale getirir.

- Patojen bakterileri baskılayarak bağlanmasını ve çoğalmasını pürüzler. Yerini faydalı bakterilerin almasını sağlar.

- Probiyotik bakterilerin intestinal sistemdeki en kıymetli foksiyonlarından biri de konağın doğal florasının patojenler için bir bariyer oluşturmasına yardımcı olmaktır. Bu nedenle probiyotik mikroorganizmaların seçiminde, patojenleri ve bozulma etmeni mikroorganizmaları inhibe etme potansiyeli kıymetli bir kriterdir. Birçok probiyotik suş, bu işlevi hidrojen peroksit , organik asit, diasetil, biyosürfaktan unsurlar, bakteriyosin yahut bakteriyosin gibisi molekülleri içeren bir ya da bir kaç antimikrobiyel maddeyi üretmek ya da bağırsak epitel hücrelerine patojen bakterilerin tutunmasını engellemek suretiyle yerine getirmektedir.

- Probiyotiklerin yararından yararlanabilmek için onları yanlışsız formda kullanmak ve gerçek probiyotik suşunu kullanmak da çok büyük değer taşır.



Ülkü probiyotik seçimi nasıl olmalı

- İnsan orjinli olmalıdır.

- Zararsız ve emniyetli olmalıdır.

- Metabolik tesir kabiliyeti olmalıdır (kollesterol asimilasyonu, laktaz aktivitesi, vitamin üretimi),

- Teknolojik süreçlere direç göstermelidir.

- Yüksek oranda canlı mikroorganizma içermelidir.

- Gastrointestinal florada canlı kalabilmeli, mide asidi ve safraya sağlam kalarak metabolik aktivitesini devam ettirebilmelidir.

- Kısa müddette olsa bağırsakta kolonize olabilmelidir. Doğal mikrofloraya adapte olabilmelidir.

- Uygun çoğalma özelliğine sahip olabilmelidir. Fazla çeşitte bakteri içermelidir.

- İmmün sistemi uyarmalıdır.

- Antibakteriyel ve antimikrobiyal unsur üretebilmelidir.

- İnsan sıhhatine yararlı tesirler oluşturabilidir.

- Yaşa nazaran doz değerlidir.

- Bakteri cinsi çok değerlidir. Evvel sorun belirlenip ona uygun bakteri suşu bulunduran probiyotik kullanılmalıdır. Tabi bu öteki probiyotiklerin bedene ziyanlı olduğunu göstermez lakin kimi bakteriler kimi durumlarda bilhassa yararlıdır.

- Probiyotikler sıcağa dayanıksız olduğu için sıcak yiyecek ve içeceklerle tüketilmemelidir.

- Probiyotik kullanım vakti : bu hastanın rahatsız olduğu duruma nazaran değişkenlik gösterebilir. Kimi vakit yemekle birlikte kimi vakit aç karnına kullanılabilir. Lakin bakterilerin fonksiyonelliğini müdafaası açısından aç karnına alınmasının daha yararlı olduğu görüşündeyim.

- Probiyotik alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli ve mümkün olduğunca yeni üretilmiş probiyotikler tercih edilmelidir.

- Antibakteriyel tesir sağlayan besinlerle(limon,sirke,sarımsak vb.) tüketilmemelidir. Probiyotik tüketiminden en az yarım saat sonra tüketilebilir.

- Doğal probiyotikler; kefir, mesken imali yoğurt, fermente gıdalar(kimchi-lahana turşusu,salatalık turşusu), kambucha-kambu çayı, öikro yosunlar (spirulina-mavi-yeşil algler-chlorella)



Hastalıklara nazaran kimi probiyotik suşları;

Antibiyotik kullanılırken;

Saccharomyces Boulardii (Reflor)
Lactobacillus rhamnosus (Kaleidon)
Bacillus Clausii (Enterogermina)

(Antibiyotik kullanımı ile probiyotik ortasında en az 3 saat olmalı ve antibiyotik bittikten sonra en az 3 ay boyunca probiyotik kullanmaya devam edilmeli)

Kabızlık;

Bifidobacterium longum
Bifidobacterium lactis
Lactobacillus acidophilus
L.reuteri
L.plantarum
L.rhamnosus
B.anima
B.infatis kombinasyonları

Diyare(ishal);

Lactobacillus rhamnosus GG
L.bulgaricus,
L.acidophilus kombinasyonları

Anksiyete/kaygı;

B.infantis
Lactobacillus helveticus
Bifidobacterium longum
L.acidophilus

Cilt hastalıklarında;

Bifidobacterium breve,
B.infantis
Lactobacillus acidophilus

Kolik;

Bifidobacterium breve
Bifidobacterium infantis
Lactobacillus acidophilus
L.casei
Streptocuccus thermophlus (Bio-Kult markasında mevcut)

Diş Çürükleri;

Lactobacillus Rhamnosus GG

Bebek reflüsü;

Lactobacillus Reuteri Protectis

Diyetisyen Asiye Kübra Dursun


 

Similar threads

Probiyotikler, midenizde yer alan iyi mikroorganizmalara benzer bakterilerdir Çok yoğun olarak yoğurtta yer alan probiyotikler, bir dizi tıbbi durumda asistan olabilir; keza probiyotiklerin çok ayrı türleri vardır Hangi probiyotik türünün senin için en iyisi olduğu, hangi tedaviyi istediğinize...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
Probiyotikler sindirim sisteminde bulunan, bağırsak mikrobiyal dengesini düzenleyen ve sıhhat açısından yardımsever olan canlı organizmalardır Ilk probiyotiğin ekşimiş süt olduğu bulunmuştur Probiyotikler son yıllarda epeyce popüler olmuş ve probiyotik içeren gıdalar ile ilgili birçok egzersiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
83
“Probiyotikler bayan vajina bölgesinde ve bağırsaklarda yaşayan yardımsever mikroorganizmaları tanımlayan genel bir terimdir Bu mikroorganizmalar, hastalığa neden olan ajanlara aleyhinde savaşan bakteri ve mayalardır Birçok probiyotik türleri, vücudunuzda yaşar Lactobacillus acidophilus bir gıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
274
Harvard Medical School Aile Sağlık Rehberi ’ne tarafından, sağlıklı bir bağırsak, bakteri gibi 100 trilyon civarında mikroorganizma barındırır Çoğunlukla istenmeyen patojenleri yok etmeye takviye eder ya da sindirime muavin olurlar Probiyotik bakteriyi yemek yemek, bu “iyi bakteri ordusuna katkı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Günümüzde fenolik bileşenlerin ve probiyotiklerin sağlığımız açısından sayısız faydaları olduğunu gerek bilimsel çalışmalarla gerekse artık yıllardır kanıtlanmış verilerle hatta hayatımıza birebir etkilerini gözlemleyerek söyleyebiliriz Öncelikle Fenolik bileşenler ve Probiyotiklerle ilgili...
Cevaplar
0
Görüntüleme
111
858,460Konular
981,103Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt