iltasyazilim
FD Üye
Vücut geliştirme yapanlar nasıl beslenmeli?
Enerji için glüsit (%50)
Hamur, pirinç, ekmek, patates, irmik ağır şekerlerdir ve glüsit kaynaklarıdır Bu yiyecekler kalan kısmı kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak stoklanır ve zor sarf edildiği sürece bu depodan tüketilir Eğer glikojen deposu tatmin edici olmazsa, organizma gereklilik duyduğu enerjiyi amino asitten (yani proteinden) ve yağlardan almaya başlar Bu Nedenle keza kas gelişiminiz, ayrıca sportif performansınız gerilemeye başlar
Ölçülü bir şekilde yağ (%30)
Yağlar temel yağ asitlerine katkı sağlar Aynı proteinler gibi yağlar da, eksik oranda, hücreler için yakacak gibidir Burada nebati yağlara önem saptamak çok önemlidir; çünkü lipidler yağ biçiminde, yağ dokusunda stoklanırlar
Kemikler için kalsiyum (her öğün)
Süt ürünleri kalsiyum ve proteinden zengindir ve esas kemiklerimizin sağlamlaşmasına tezgâhtar olur Süt ürünlerinin her öğün mutlaka tüketilmesi önerilmektedir Yağ tüketimini minimuma indirmek için genelde yağsız süt ve yoğurt tüketilmesi nasihat edilir Krema ve kaymaklı ürünler kalsiyum açısından cılız ve kalori açısından zengin oldukları için çok pozitif tüketilmemelidir
Meyve ve sebze (her öğün)
Meyve ve sebzeler lif, vitamin, mineral ve oligoelement deposudurlar Bu antioksidan besinlerin birçoğu vücudun yanlış kullanımı ve zorlanması sonucu oluşan, bazen hiç ağrı oluşmaksızın çok kısa sürede karoser göre onarılabilen hasalar anlamına gelen mikrotravmalara karşı savaşırlar İçeriğinde yer alan şeker, yani früktoz, karaciğerde glikojen depolanmasına yardımcı olur
Demir
Kandaki dikte eksikliği, alyuvarların oksijeni taşıyamamalarına; ve dolayısıyla takâtsizlik, halsizlik ve güçsüzlük yaşanmasına yol açar Birçok besinin içinde bulunan demiri iki kategoride anlatabiliriz Birincisi mercimek, bezelye, tahıl ve yumurtada bulunan lakin nicelik olarak eksik (takriben %5)olan ‘ayrıca olmayan demir ’ler… İkincisi ise et ve balıkta yer alan ve demiri %25 oranında barındıran ‘kezademir ’ler… bununla beraber C vitamini gibi bazı vitaminler de alyuvarlar için çalışır ve anemiye aleyhinde iyi kazanç
Akışkan (gün boyu)
Spor yaptığımızda terleyerek su ve mineral kaybederiz Dolayısıyla spor yapanların su içmesi vücudun su oranını koruyabilmesi açısından fazla önemlidir Spor yapanların susamadıkları vakit bile su içmeleri; suyu çalışma esnasında, hatta gün boyu tüketmeleri gerekir Spor yaparken susamak yaptığınız sporun performansını da düşürecektir aynı zamanda sporcular için mineralli su da önerilmektedir
Spor yapanlar hangi zamanlarda yemeli?
Çoğunlukla yarışmalardan ya da turnuvalardan önce sporcuların beslenmeleri başkalaşım gösterir Nasıl mı? Şiddet sarf edecekleri işlem baştan başa organizmanın gereklilik duyacağı enerji ihtiyacı depolamaya başlarlar Benzer şekilde glüsid tüketimi artar Natürel bu şart profesyonel sporcular için geçerli… Sıradan şekilde spor yapıyorsanız uzmanların önerisi spordan bütün 3 saat önce hazmı kolay, hafif yiyeceklerle beslenilmesi… *
Enerji için glüsit (%50)
Hamur, pirinç, ekmek, patates, irmik ağır şekerlerdir ve glüsit kaynaklarıdır Bu yiyecekler kalan kısmı kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak stoklanır ve zor sarf edildiği sürece bu depodan tüketilir Eğer glikojen deposu tatmin edici olmazsa, organizma gereklilik duyduğu enerjiyi amino asitten (yani proteinden) ve yağlardan almaya başlar Bu Nedenle keza kas gelişiminiz, ayrıca sportif performansınız gerilemeye başlar
Ölçülü bir şekilde yağ (%30)
Yağlar temel yağ asitlerine katkı sağlar Aynı proteinler gibi yağlar da, eksik oranda, hücreler için yakacak gibidir Burada nebati yağlara önem saptamak çok önemlidir; çünkü lipidler yağ biçiminde, yağ dokusunda stoklanırlar
Kemikler için kalsiyum (her öğün)
Süt ürünleri kalsiyum ve proteinden zengindir ve esas kemiklerimizin sağlamlaşmasına tezgâhtar olur Süt ürünlerinin her öğün mutlaka tüketilmesi önerilmektedir Yağ tüketimini minimuma indirmek için genelde yağsız süt ve yoğurt tüketilmesi nasihat edilir Krema ve kaymaklı ürünler kalsiyum açısından cılız ve kalori açısından zengin oldukları için çok pozitif tüketilmemelidir
Meyve ve sebze (her öğün)
Meyve ve sebzeler lif, vitamin, mineral ve oligoelement deposudurlar Bu antioksidan besinlerin birçoğu vücudun yanlış kullanımı ve zorlanması sonucu oluşan, bazen hiç ağrı oluşmaksızın çok kısa sürede karoser göre onarılabilen hasalar anlamına gelen mikrotravmalara karşı savaşırlar İçeriğinde yer alan şeker, yani früktoz, karaciğerde glikojen depolanmasına yardımcı olur
Demir
Kandaki dikte eksikliği, alyuvarların oksijeni taşıyamamalarına; ve dolayısıyla takâtsizlik, halsizlik ve güçsüzlük yaşanmasına yol açar Birçok besinin içinde bulunan demiri iki kategoride anlatabiliriz Birincisi mercimek, bezelye, tahıl ve yumurtada bulunan lakin nicelik olarak eksik (takriben %5)olan ‘ayrıca olmayan demir ’ler… İkincisi ise et ve balıkta yer alan ve demiri %25 oranında barındıran ‘kezademir ’ler… bununla beraber C vitamini gibi bazı vitaminler de alyuvarlar için çalışır ve anemiye aleyhinde iyi kazanç
Akışkan (gün boyu)
Spor yaptığımızda terleyerek su ve mineral kaybederiz Dolayısıyla spor yapanların su içmesi vücudun su oranını koruyabilmesi açısından fazla önemlidir Spor yapanların susamadıkları vakit bile su içmeleri; suyu çalışma esnasında, hatta gün boyu tüketmeleri gerekir Spor yaparken susamak yaptığınız sporun performansını da düşürecektir aynı zamanda sporcular için mineralli su da önerilmektedir
Spor yapanlar hangi zamanlarda yemeli?
Çoğunlukla yarışmalardan ya da turnuvalardan önce sporcuların beslenmeleri başkalaşım gösterir Nasıl mı? Şiddet sarf edecekleri işlem baştan başa organizmanın gereklilik duyacağı enerji ihtiyacı depolamaya başlarlar Benzer şekilde glüsid tüketimi artar Natürel bu şart profesyonel sporcular için geçerli… Sıradan şekilde spor yapıyorsanız uzmanların önerisi spordan bütün 3 saat önce hazmı kolay, hafif yiyeceklerle beslenilmesi… *