Ceset icin ağırlık tasiyan yaglar kolestrol vücuttaki yag suda erimeyen önemi sinir sistemi hakkindaki bütün bilgiler icin bilgilihocamcom Evet kizlar Kolestrol diye her zaman duyariz milletten Peki bu Kolestrol nedir? Ve vücudumuza ne gibi bir faydasi var? Bütün bu sorunlari, asagidaki yaziyla acikliga kavusturcazvucuticinonemtasiyanyaglar5c4f93fec6053alt 1548354268 1548354268 vucuticinonemtasiyanyaglar5c4f93feecca7vucuticinonemtasiyanyaglar5c4f93feecca7 vucuticinonemtasiyanyaglar5c4f93feecca7 Kolesterol bir çeşitlilik yağdır (yani lipit) Yağlar suda erimeyen, kloroform ya da kuru temizleme sıvıları gibi organik çözücülerde çözülebilen maddelerdir Öbür önemli yağ çeşitleri, trigliseridler ve yağ asitleridir Yağların vücutta oynadığı birkaç önemli rol vardır: güç kaynağı ve deposudurlar Vücuttaki her hücreyi saran hücre zarının manâlı bir parçasını oluştururlar Birkaç hormon ve safra asitlerinin üretildiği temel yapı taşlarıdır Asap sisteminin bileşenleridir KOLESTEROL Önemi Kolesterolün bir bölümü aracısız yiyeceklerden gelmekle birlikte, çoğu vücutta ve esas olarak karaciğerde, besinlerle alınan dolu yağlardan üretilir Kolesterol vücuttaki her hücrede yer alır ve hücreleri çevreleyen hücresel zarının hayati bir parçasını oluşturarak, hücrelerin aşırı sızdırmasını önler Kolesterol ayrıca, büyümenin düzenlenmesi ve vücudun gündelik işlevlerinde manâlı görevler yapan birçok hormonun yapıtaşını oluşturur Kolesterol kullanılarak yapılan hormonlar şunlardır: Östrojenler ve progesteron: Bu hormonlar bayan yumurtalıklarında (overlerde) yapılır ve kadın ** özellikleri ile menstrüasyon siklusundan sorumludur Testosteron: Bu hormon erkek yumurtalıkları (testisler) tarafından üretilir ve erkek ** özellikleri ile s***m üretiminden sorumludur Kortizol: Böbreküstü bezleri (iki böbreğin üstünde birer tane vardır) tarafından üretilir Vücudun strese yanıtını düzenler Aldosteron: Kortizol gibi aldosteron da böbreküstü bezleri göre üretilir Belli Başlı işlevi, vücutta tuz ve potasyum düzeylerinin yeterliliğini garantilemektir D vitamini (faal biçimi 1,25 dihidroksikolekalsiferol): D vitamini dengeli beslenmeyle alınır ve ayrıca güneş ışığına maruz kalmayla deride, bilhassa de yaz aylarında üretilir D vitamini karaciğer ve böbreklerde değiştirilerek 1,25dihidroksi kolekalsiferol adlı hormon yapılır Bu, normal kemik gelişimi ve sağlığının yanı sıra, barsaklardan kalsiyum emilmesini de kontrol eder Çocukluk çağındaki D vitamini yetersizliği raşitizme niçin olurken, erişkinlerdeki yetersizlik kemiklerde yumuşamaya (osteomalazi) yol açar Safra asitleri de karaciğerde kolesterolden üretilir ve barsakta temizlik maddesi gibi etkide bulunarak, yiyeceklerden gelen yağları çözdürür Bu, yağların ve yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E ve K) adi şekilde sindirilmesi ve emilmesi için gereklidir Safra asitleri, depolandıkları safra kesesinden barsağa akmazsa, yağlar yeterince sindirilemez; bunun sonucu ishaldir (diyare) ve yağlar soluk renkte, çok fena kokan dışkıyla kaybedilir Pozitif kolesterolün kalp hastalığına neden olabileceği açık açık bilinmekle birlikte, hiç kolesterolsüz yaşamak da olanaksızdır Yapısı Her ikisi de suda hemen hiç çözünmediği halde, kolesterolün yapısı trigliseridlerden fazla farklıdır Kolesterol, birbirine bağlı halkalar biçiminde dizilmiş karbon moleküllerinden oluşur; bu özel halkalı yapıyı taşıyan maddelere steroladı verilir TRİGLİSERİDLER Önemi Vücudunuzdaki yağ depolarında trigliseridler bulunur ve bunlar önemli bir enerji kaynağı olarak işlev görür Bazıları vücudunuzda yapılırken, diğerleri yiyeceklerden alınır Yemekten daha sonra, eksik miktarda şeker (glukoz) karaciğerde ve kaslarda glikojen adı bahşedilen daha büyük moleküller biçiminde depolanır (molekül, bir maddenin belirlenebilen en küçük birimidir) Glikojen, öğünler arasında ya da kısa mesafede hızlı koşu gibi kısa süreli maddesel etkinliklerdeki kısa vadeli enerji gereksinimini karşılayabilir Bunun nedeni, glukoza parçalanarak çok kısa sürede enerji tedarik edebilmesidir Ancak glikojen, trigliseridler olarak depolanan yağlardan gelebilecek kalori gramının fakat yarıdan azını sağlayabilir Keza, glikojen suyla çevrelenmiş olarak depolanırken, trigliseridlerde şart böyle değildir böylece, bütün enerji depolarınız glikojen şeklinde olsaydı, manâlı ölçüde daha ağır olurdunuz (70 kg'lık bir insan, 210 kg olurdu!) İçerdikleri yağ asitleri tamamen, trigliseridler birkaç saat yemek yemediğinizde vücudun enerji gereksiniminin çoğunu karşılar; keza 400 metrenin üzerinde herhangi bir mesafeyi koşarken olduğu gibi, uzun süreli egzersiz sırasındaki enerji gereksinimini de karşılayabilir Enerji gereksinimini karşılamak için yağ asitlerinin kullanılması işlemi herhangi bir şekilde bozulduğunda, bilhassa yemekler arasındaki saatlerde, hipoglisemi (kan şeker düzeylerinde düşme) gelişebilir Trigliseridler, yaşamsal bir güç kaynağı oluşturmanın yanı sıra, yiyeceklerin lezzetine de katkıda bulunur Günde 25 gramdan daha az yağ içeren bir diyete uzun zaman direnmek son derece zordur Yapısı Trigliseridler, birbirine gliserol adlı ufak bir molekülle bağlanan üç yağ asidinden oluşur YAĞ ASİTLERİ Yağ asitleri, birbirine ast karbon atomlarının uzun zincirlerinden oluşur İki esas tipte yağ asidi vardır: Dolu ve doymamış olanlar Doymamış yağlar da 'tekli doymamış' veya 'çoklu doymamış' olabilir Doymuş yağ asitleri: Zincirlerdeki karbon atomlarının hepsi, tek kimyasal bağla birbirine bağlıdır; bu müşteri yağ asidi, hayvansal yağlarda yer alan trigliseridlerin yapısında bulunur Tekli doymamış yağ asitleri: Zincirlerdeki karbon atomları arasındaki bağların tümü, bir tane doymamış olan dışarıya dolu bağlardır Bunlar zeytinyağı ve kolza yağı gibi bitkisel yağlarda bulunur Çoklu doymamış yağ asitleri: Zincirdeki karbon atomları arasında daha pozitif bono (beş taneye kadarı) doymamıştır Balık yağları, bazen omega3 yağ asitleri olarak adlandırılan çoklu doymamış yağ asitlerinin bilhassa iyi bir kaynağıdır Çoklu doymamış yağ asitleri, günebakan yağı gibi nebati yağlarda da bulunur Diyetinizdeki yağ asitlerinin tipi, sağlığınızı etkiler Fazla miktarda zeytinyağı ya da balık (çoklu doymamış yağ asitleri) bitiren insanlarda kalp hastalıkları, görece artı miktarda doymuş yağ asidi tüketenlerden daha eksik ortaya çıkmaktadır Doymuş yağ asitleri kan kolesterol düzeylerini yükseltirken, tekli doymamış yağ asitleri kan kolesterol düzeylerini etkilemez Çoklu doymamış yağ asitlerinin kandaki başlıca etkileri, serum trigliserid konsantrasyonlarını düşürmektir; bunlar kolesterolü etkilemez DIĞER YAĞLAR Vücudunuzda birkaç yağ daha bulunur Bunlardan bazıları, beyninizin hayati bölümlerini oluşturur Kayda Değer bir grup, fosfolipitlerdir; bunlar yapı olarak trigliseridlere aynı Ana farklılıkları, yağ asidi gruplarından biri yerine fosfor içeren birinin bulunmasıdır Bir yarısı yağda, öbür yarısı suda çözünebildiğinden, molekülün özellikleri değişir Bu ikili çözünebilme özellikleri, fosfolipitlerin temizlik maddesi gibi tesir etmesine olanak tanır ve fosfolipitler, özel proteinlerle birlikte, kolesterol ve trigliseridlerle etkileşip suda kararlı lipit paketleri oluşturabilir Kaynak: saglikparkcom