Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Vucutta ben cıkması

Vucutta ben cıkması
0
92

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Vucuttaki benler
Vucutta ben cıkması

imagesvucuttabencikmasi5b106258c563b

Her insanda ben vardır Kiminde az sayıda kiminde cok sayıdaBizim icin onemli olan bu benleri sıkı bir şekilde takip etmek, renk ve doku değişimlerinde bir dermatoloğa başvurmak, en onemlisi de icinde bulunduğumuz yaz aylarında guneşe cıkmamaya ozen gostermektir

Benler neye benzer?

Benler temel yapılarını oluşturan melanosit hucrelerinin renk yapıcı ozelliğinden dolayı, kahverenginin ceşitli tonlarında olabilir Buyuklukleri birkac milimetre ile birkac santim arasında değişebilir Şekilleri yuvarlak, oval veya duzensiz olabilir

Vucudun hangi bolgelerinde ben vardır?

Benler cildimizin herhangi bir yerinde ortaya cıkabilir Doğru bir ben muayenesinde sac derisi, avuc, ayak tabanı ve genital bolge de dahil olmak uzere tum deri yuzeyi kontrol edilmelidir

Benlerin değişim gostermesi bir tehlike işareti olabilir mi?

Benlerin kendilerine ozgu bi yaşam dongusu vardır Bir cok ben oluşumunu takip eden uzun yıllar icerisinde ceşitli değişimler gosterebilir Bazıları kendiliğinden kaybolabilir Bu değişimler uzun yıllar icerisinde yavaş yavaş olur Ergenlik cağında, guneşlenme sonrasında veya hamilelik sırasında benlerin renkleri koyulaşabilir ya da yeni benler ortaya cıkabilir Dikkat edilmesi gereken nokta, bu değişimlerin belirli şartlar altında ya da uzun yıllar icinde yavaş yavaş oluştuğudur Benlerde ortaya cıkan ani değişimler normal değildir ve mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekir

Kac tip ben vardır ve ben turleri nasıl saptanır?

Basit (sıradan) benler: Ozellikle hayatın ilk 20 yılında ve en fazla ergenlik cağında belirmeye başlayan birkac milimetre ya da en fazla yarım santim civarında olabilen benler, genellikle kahverenginin tek bir tonunda veya koyu kahve – siyah renkli, yuvarlak veya hafif oval formda lekeler olarak başlayıp, zamanla ciltte kabarık ve daha acık renkli bir gorunum alabilir Bu şekliyle tek başlarına herhangi bir tehlike arz etmezler ancak sayıları onemlidir Genellikle 50 ya da daha fazla sayıda olması, kişinin deri kanseri oluşma riskinin artmış olabileceğine işaret eder Cildimizdeki bu tip benler şekil, renk ve buyukluk acısından birbirlerine benzerlik gosterir Bunlardan biri ya da birkacının diğer benlerden farklı ozellik gostermesi onemlidir Bu farklı benlerin duzenli aralıklarla kontrolu veya cerrahi olarak cıkartılması gerekebilir

Konjenital (doğumsal) benler: Bazı benler henuz doğum anında cildimizde mevcuttur Bu doğumsal benlerin yuzeyinden deri kanseri(melanom) gelişme riski, sıradan benlere gore biraz daha fazladır Ozellikle 20 santimden buyuk olanlarda bu riskin cok daha artmış olduğu kabul edilir ve tedavileri gerekir

Displastik nevus (atipik) benler: Bu benler genellikle ortalama basit benlerden daha buyukturler(yarım santimden daha buyuk) Ortaları daha koyu, etrafı daha acık kahverengi olabilir Irsi olabilirler Atipik benleri olan kişilerde melanom gelişme riskinin kısmen artmış olduğu kabul edilir ve duzenli aralıklarla dermatologlar tarafından muayeneleri tavsiye edilir

Cildi kontrol ederken şupheli benleri nasıl tespit edersiniz?

Bunun icin cildinizdeki leke ya da benleri kontrol ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir Ayrıca cildinizdeki benlerin sayısını, yerlerini, buyukluklerininot etmeniz ve sonraki muayenelerde bunları karşılaştırmanız ya da dermatoloğunuza bu bilgileri verebilmeniz de oldukca onemlidir

Bu muayene esnasında dikkat etmeniz gereken noktaları şoyle sıralayabiliriz:

Asimetri: Benin bir yarısının şekil, buyukluk ya da renklenme acısından diğer yarısına benzememesi

Sınırlar: Benin kenarlarının duzensiz, girintili, cıkıntılı ya da belirsiz olması
Renk: Benin birden fazla renk icermesi veya bu renklerin duzensiz olarak dağılmış olması

Cap: Benin buyukluğunun yarım santimden(kabaca kurşun kalemlerin arka ucundaki silgiden) buyuk olması

Mevcut bir benin yuzeyinde kanama, yara ya da kabuklanma başlaması

Bu işaretlerden biri ya da birkacının varlığını hissettiğinizde veya şupheye duştuğunuzde benlerinizin bu konuda deneyimli bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gereklidir

Benlerin cıkartılmasının kansere yol actığı doğru mudur?

Hayır Tıbben benlerin cekilip cıkartılmasının hastaya hicbir zararının olmadığı kesin olarak kanıtlanmıştır Kanserleşmiş olsa bile benlerden parca alınması ya da tamamen cıkartılmasının hicbir sakıncası yoktur Aksine riskli bir benin ya da kanser değişimlerinin başlamış olduğu bir benin alınmamasının, teşhis ve tedavide gec kalınması gibi cok onemli zararları olabilir

Amerikan Hastanesi
Dermatoloji Bolumu
Dr Halil Bayazıt

858,498Konular
982,569Mesajlar
30,317Kullanıcılar
AbbbazSon üye
Üst Alt