Edirne'nin Yunanistan'a açılan Pazarkule Hudut Kapısı'nda binlerce mülteci yiyecek ve içecek yetersizliğiyle fahiş fiyattan satışa sunulan eserlerden almak zorunda kalıyor. Pazarkule Hudut Kapısı'na yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta Edirne Vilayet Jandarma Komutanlığı tarafından oluşturulan denetim bölgesinde seyyar yiyecek ve içecek satışları yapılırken; İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli vilayet ve ilçelerinden gelen satıcılar, mültecilere fahiş fiyattan satış yapıyor.
‘EKMEK VE KÜÇÜK SU 5 TL, 5 LİTRELİK SUYU 20 TL’
Mülteciler, Pazarkule Hudut Kapısı bölgesinde kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere gönüllüler tarafından dağıtılan yiyecek ve içecek eserlerinin yetersizliğine dikkat çekerken; kendilerinin sıkıntı kaideler altında yaşadıklarını lisana getirdiler. Bölgede kurulan seyyar stantlarda bir ekmeğin 5 TL, bir küçük şişe suyun 5 TL, 5 litrelik suyun ise 20 TL'den satıldığını açıklayan Afgan mülteci Ali Muradi, seyyar satışlara reaksiyon gösterdi.
“SONUMUZUN NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ”
İstanbul'dan 3 gün evvel Pazarkule Hudut Kapısı'na geldiğini belirten Muradi; “Geldiğimde kapı kapalıydı ve açmadılar. Biz de alışveriş yapıyoruz lakin hiçbir şey yok. Bir tane küçük suyu 5 TL'ye alıyoruz. Bir tane 5 litrelik su 20 TL, bir tane ekmek 5 TL. Burada yiyecek hiçbir şey yok, su yok. Paramız da bitti. Burada aç aç geziyoruz. Sonumuzun ne olacağını bilmiyoruz” diye konuştu.
“ÇOK MAKÛS BİR DURUMDAYIZ”
Muradi, Pazarkule Hudut Kapısı'nda Avrupa'ya geçiş hayaliyle beklemeye devam eden mültecilere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllüler tarafından her gün yiyecek ve içecek yardımları yapılmaya devam ettiğini belirtirken; “İçeride yardım yapılıyor fakat 4 bin kişi bekliyor. Yardımlar kimseye yetişmiyor. Kimileri aç geziyor. Dışarıya geliyoruz, ortada bize müsaade vermiyorlar. Çok berbat bir durumdayız. İçerisi çok kalabalık ve çok sıkıntı bir durum var. Burası da çok kıymetli. Bir kilo portakal 10-12 TL arasında” sözlerini kullandı.
Muradi, Pazarkule Hudut Kapısı'ndan Yunanistan hududunu aşabilmek maksadıyla çeşitli teşebbüslerde bulunması karşın Yunanistan tarafından geri gönderildiğini açıklarken; “Avrupa'ya geçebilirsem Almanya'ya gitmek istiyorum lakin hudutlar kapalı. Dün bir teli aştık, başka tarafa 20 kişi geçtiler fakat geri getirdiler. Çok berbat bir durumdayız” tabirlerini kullandı.
Uğur Akagündüz / Sözcü