vurgun yemek yemek nasıl olur? vurgun nasıl yenir vurgun kaç metrede yenir kaç metrede "Insanlar yüzyıllardır su altına sadece hoşgörü veya merak için değil, inci, mercan, sünger gibi şeyleri çıkarıp, geçimlerini sağlamak için de dalmışlardır Deniz seviyesinde hava basıncı l atmosferdir İnsan vücudunun solunum ve dolaşım sistemi bu basınca ayarlıdır Ancak suyun içinde, derine gitgide, her 10 metrede basınç l atmosfer daha artar 30 metre derinlikte su basıncı 3 atmosferdir, yani bu derinlikte vücudumuzun her santimetrekaresine suyun yaptığı basınç, yüzeye oranla üç mislidir Hiçbir gereç kullanmadan, 30 metre derinliğe inildiğinde, akciğer kapasitesi dörtte birine düşer, kan basıncı artar, vücut ısısı düştüğünden kalbin atış hızı artar, bilinç bulanıklığı başlar böylece asistan gereç kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir Oysa tüple dalışın da kendine özgü sorunları vardır Derinde dış basıncın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen, azot gibi gazlar, dokulara daha küçülmüş bir hacimle dağılırlar Eğer su yüzeyine hızla çıkılırsa, basıncın azalmasıyla bu gazlar da çabucak genleşir Oksijen dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz, fakat özellikle azot gazı damarlarda hızla genleşerek, damar tıkanıklığı, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli ceset hasarlarına yol açar Bu şekilde vurgun yiyenler, hızla basınç odalarına alınırlar Burada bitmiş vurgun yediği derinlikteki basınç verilir ve dengeli olarak azaltılır Bir diğer tedbir de vurgun yiyeni, aynı derinliğe her yerde indirmektir Vurgun yememek için yüzeye yavaş çıkmalı, hatta belirtilmiş de, rinliklerde beklenmelidir İdeal çıkış hızı dakikada 20 metre olup, pratikte eğitmenler bunu balık adam adaylarına 'yüzeye gelen en ufak bir hava kabarcığından daha süratli çıkma' şeklinde öğretirler