teknolojiuzmani
FD Üye
Koronavirüs salgınının beklenenden uzun sürmesi başta Almanya olmak üzere birçok sanayi ülkesindeki üretim planlarını altüst etti.
Daha evvelki ihalelerde Türk firmalarını art plana iten dev markalar başta olmak üzere birçok Avrupalı üretici acil kodlu yeni teklif mailleriyle KOBİ'lerin peşine düştü. Çin'de 20'den fazla fabrikası bulunan Volkswagen ile Peugeot'un Türkiye'deki tedarikçiler ile görüşmeye başladığı tez edildi. Virüsten en fazla etkilenen marka olduğu tabir edilen Volkswagen'in Çin'e gönderecek denetim mühendisi dahi bulamadığı belirtiliyor.
TEKRAR MASAYA GELDİLER
Yalnızca Almanya değil, Fransa ve İtalya üzere ülkelerdeki üreticilerle de Türk firmaları tekrar masaya oturuyor. Türkiye'de kıymetli bir otomotiv yan sanayi firmasının kendilerine gelen mail ile yeni bir üretim sürecinin stratını verdiği ortaya çıktı. Bundan iki ay evvel Çinli rakiplerine kaptırdığı ihalenin iptal olduğunu ve kendilerinden çabuk bir çalışma başlatmalarının istendiğini söz eden şirket yetkilisi, "Çok süratli biçimde startı verdik. Tam kapasite üretime hazırlanıyoruz" dedi.
TALEP DAHA DA ARTABİLİR
Bölümün uzmanların nazaran, 'Just in Time' ismi verilen tam vaktinde üretim modelinin devamlılığı nedeniyle bu arayışın katlanması kelam konusu olacak. Çin'deki firmaların müsaadeleri daima uzatmasının ticari sapmaları hızlandırdığını tabirden TAYSAD Lideri Alper Kanca, "Halihazırda dünya çapında otomotiv firmalarının tedarikini sağlayacak çok fazla ülke yok. Bu hususta eli güçlü birkaç ülkeden biriyiz. Lakin burada kıymetli olan nokta proaktif bir stratejinin güdülmesidir. Firmaların ellerinden kaçmış olan projeler için tekrar teklif vermesi, müşterini ziyaret etmesi ve kendini hatırlatması gerekiyor" dedi.
YERLİ ESERE İLGİ ARTTI
İDDMİB Lideri Tahsin Öztiryaki de salgın nedeniyle KOBİ'lere sipariş yağdığını belirterek, "İç piyasada da yerli eser kullanımı son 70 yılın tepesine çıktı" dedi. Birçok fuarın iptal edildiğini ve bunların da uzun vadeli yansımalarının olacağını belirten Öztiryaki, "Avrupa ve Amerikalılar Made in China olan bir eseri dahi tercih etmeme noktasına geldi. Biz bu süreç başlamadan evvel Avrupa ve ABD'yi karış karış gezerek kendimizi tanıtmıştık. Artık bunların geri dönüşünü alıyoruz. Dalda önemli bir talep artışı var" dedi.
FUAR VE KONGRE TÜRKİYE'YE KAYDI
Koronavirüs salgını sonrası, Avrupa'dan Çin'e kongre turizmi için gidecekler açısından da alternatif destinasyon olarak tekliflere girmeye başlayan Türkiye, birçok firmanın birinci adresi olmaya başladı.
Türkiye'de kongre ve fuarların bu devirde daha fazla öne çıkması bekleniyor.
Çin'de düzenlenecek fuar ve kongreleri Türkiye'ye çekmeye çalışan şirketler, bu kapsamda görüşmelerini hızlandırdı. Kongre ve fuar yoluyla yeni iş ilişkilerinin da artması bekleniyor.
Metin Can/Sabah