Yaklaşık iki hafta evvel Microsoft tarafından paylaşılan küçük bir araçla Windows 10 21H1 sürümünü bilgisayarlara kurulabiliyorduk. Şirket, güncellemeyi Windows Update aracılığıyla yapmak isteyen kullanıcılar için 21H1’i isteğe bağlı olarak indirmeye an prestijiyle açtı. Konseyimi epeyce kolay ve kısa süren bu güncellemeyi yükleyebilmenin tek ihtiyacı ise Windows 10 2004 yahut daha sonraki sürümleri çalıştıran işletim sistemine sahip olmak. Dilerseniz bu güncellemeyi nasıl yükleyebileceğinizi kısaca anlatalım.
Windows 10 Mayıs 2021 özellik güncellemesini (diğer ismiyle 21H1) yüklemek için, Başlat Menüsü > Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik’e kısmına ulaşın ve ‘Güncellemeleri denetim et’ düğmesine tıklayın. Süratlice gerçekleştirilecek bir denetimin akabinde, İsteğe Bağlı Yenileştirmeler başlığının altında listelenen Windows 10 21H1 Özellik güncellemesini “Şimdi indir ve yükle” kontağına tıklayarak suram sürecini başlatabilirsiniz.
Hayli kısa süren indirme ve yükleme adımlarından sonra 21H1 sürümüne geçmiş olacaksınız. Bu güncelleme bir nevi yeni özellikleri aktifleştirme paketi olduğundan ötürü küçük bir boyuta sahip. Çünkü geçen aylarda aldığınız güncellemelerle 21H1 sürümü esasen bilgisayarınıza entegre edilmişti. Anahtar vazifesi gören bu son etapla da birlikte tüm yenilikleri devreye almış oldunuz. Başka taraftan Windows 10 2004’ten daha eski bir versiyonu bilgisayarınızda çalıştırıyorsanız bu güncellemeyi yüklemenin uzun süreceğini de belirtmekte yarar var.

Windows 10 21H1, işletim sisteminin yeni bir versiyonu olsa da bünyesinde çok heyecan verici yeni özellikler taşımıyor. Güncelleme, kullanıcılara yönelik olarak kusur düzeltme ve performans iyileştirmelerini içermekte. Yeni gelen özellikler ise daha çok iş kullanımlarını ve uzaktan çalışma şartlarını hedefliyor. Bunlar ortasında Windows Hello çoklu kamera dayanağı, Windows Defender uygulama müdafaa performansı artışı ve WMI Küme Unsuru performansının geliştirilmesi üzere yenilikler mevcut. Getirilen başka özelliklerin ayrıntılarını Insider Blog sayfasından inceleyebilirsiniz.
Microsoft, Windows 10 21H1’in çıkışıyla aşağıdaki özellikleri ve fonksiyonları işletim sisteminden büsbütün kaldırmış durumda.
- XDDM Tabanlı Uzak Ekran Şoförü: Masaüstü irtibatlarında kullanılan eski bir şoför modeliydi. Artık WDDM (Windows Ekran Şoförü Modeli) etkin olarak kullanılıyor.
- Eski Microsoft Edge: Windows 10’da yer alan eski tarayıcı sistemden kaldırıldı. Artık Chromium tabanlı Microsoft Edge destekleniyor.
- Hareketli Şahsileştirme Meteryalleri: Uzun vakittir Windows işletim sistemlerinde bulunan slayt şovlu art plan, hareketli duvar kağıtları üzere bileşenler günümüzde tercih edilmiyor.
- Windows İdare Araç Konsolu: WMIC olarak bilinen bu araçlar, Windows 10’da var olan PowerShell komut satırı uygulamasının eski sürümüydü ve bu araca pek de muhtaçlık kalmadı.