Microsoft, yeni Windows 11 işletim sistemini resmi olarak tanıttı. İlk etapta ortaya çıkan sızıntıların birçok gerçek oldu. Windows 10 halefinin en değerli yeniliklerini ayrıntılı olarak sunuyoruz.
Saniyeler süren kesintiler içeren inişli çıkışlı bir canlı yayında Microsoft, artık altı yaşındaki selefine kıyasla birçok heyecan verici yenilikle karşımıza çıkan yeni işletim sistemi Windows 11'i sundu.
Göze çarpan birinci şey, yer yer Apple'ın macOS 11 Big Sur'unu güçlü bir halde andıran dizaynın büsbütün elden geçirilmesi . Microsoft'un maksadının, kullanıcı üretkenliğini teşvik etmek ve yaratıcılığa hitap etmek için tasarımı ve kullanıcı tecrübesini daha kolay hale getirmek olduğu aşikâr oluyor.

imgeler ekranın ortasına yanlışsız hareket ettiğinden, vazife çubuğu artık macOS'tan bilinen dock'u andırıyor. İşletim sistemi sık kullanılan dokümanlar yahut programlar için teklifler sunarken, uygulamalar başlat simgesi aracılığıyla hala sabitlenebilir. Burada Windows 11, en son hangi platformda yahut aygıtta açıldıklarına bakılmaksızın objeleri göstermek için bulutun ve Microsoft 365'in gücünü kullanıyor.
Ayrıyeten, tüm UI öğelerinin art planın üzerinde yüzdüğü ve artık direkt misyon çubuğuna bitişik olmadığı da dikkat çekiciyor.
Çoklu misyon genişletildi
Bilhassa çoklu vazife özellikleri açısından Windows 11 gözle görülür halde artıyor. Pencerelerin sistemi değerli ölçüde kolaylaştırılmıştır ve eşleşen pencereler, tıpkı vakitte, ek kümeler ve sanal masaüstleri (kendi duvar kağıtları dahil) olarak gruplandırılabilir.
Windows 11'in masaüstü, dizüstü bilgisayar, dönüştürülebilir bilgisayar yahut tablet fark etmeksizin her aygıtta tıpkı kullanıcı tecrübesini sunması gerekiyor.
Ek olarak, işletim sistemi farklı senaryoları ve bunlar üzerinde düzenlenen programları daha güzel hatırlayabilmeli ve bir monitöre bir dizüstü bilgisayar bağlandığında tasarımı daha süratli geri yükleyebilmelidir.

Windows Mürekkepli kalem ve el yazısı dayanağının de Windows 11'de doğal hissettirdiği ve ayrıyeten dokunsal geri bildirim içerdiği söyleniyor. Buna uygun olarak, widget'lar da elden geçirildi ve iPadOS ile benzerlikleri olan kendi bildirim alanlarına taşındı.
Sistem, AI aracılığıyla değerli yenilikler hakkında bilgi verirken, widget'lar başka ayrı yapılandırılabilir ve boyut açısından ayarlanabilir. Burada, değerli bilgileri tek bir tıklamayla kullanıma sunmak için akıllı telefon dünyasından açıkça ilham alınmıştır.
PC'deki Android uygulamaları
Android uygulamalarının yeni işletim sistemine girme yolunu bulması da heyecan verici - ilgili bir Amazon Appstore, yeni işletim sistemine doğrudan entegre edilmiştir. Böylece Instagram yahut TikTok üzere uygulamalar, örneğin yeni görüntüler yahut fotoğraflar göndermek için direkt PC üzerinden kullanılabilir.

Microsoft Teams bağlantı platformu, Windows 11'in piyasaya sürülmesiyle direkt sisteme entegre edildi ve iş ve özel görüşmeler için merkezi bağlantı noktası olmaya ayarlandı. Yeni Snap Kümeleri sayesinde, örneğin, PowerPoint sunumlarından, Excel elektronik tablolarından ve Microsoft Teams'deki bir konuşmadan oluşan bir çalışma ortamı, yan yana pencerelerde birebir anda açılabilir.
Oyun: Otomatik HDR, DirectStorage ve Game Pass
Windows 11 ayrıyeten PC oyuncuları için birtakım heyecan verici yeni özelliklere sahiptir. Xbox Series X/S'den zati bilinen Auto- HDR sayesinde , oyunlar DirectX 11'e dayalı Yüksek Dinamik Aralık (HDR) ile otomatik olarak geliştirilebilir.
Yeni DirectStorage teknolojisi mevcut konsollardan da bilinmektedir ve bundan bu türlü Windows 11 bilgisayarların oyunlardaki içeriği CPU veya RAM'i zorlamadan grafik kartına daha süratli yüklemesine imkan tanıyacaktır.

Buna ek olarak, PC için Xbox Game Pass sabit oyun fiyatı direkt Windows 11'deki Xbox uygulamasına entegre edilecek ve buna, en zayıf giriş düzeyi bilgisayarların bile tarayıcıda en yeni oyunları oynayabileceği xCloud oyun akış hizmeti de dahildir.
Windows 11 Kullanılabilirliği
Windows Insider Programının iştirakçileri, yeni işletim sisteminin birinci test sürümünü önümüzdeki hafta üzere erken bir tarihte deneyebilecekler. Son sürüm daha sonra ABD Tatil Döneminden, yani 2021'in 4. çeyreğinde gerçekleşecek. Birden fazla aygıt için Windows 11, 2022'nin başında kullanıma sunulacak.
Windows 10 sahipleri 2022'nin sonuna kadar fiyatsız olarak geçiş yapabilecekler. Lakin ivedi etmeye gerek yok: Windows 10, 14 Ekim 2025'e kadar tam olarak kullanılabilir olmaya devam edecek.