Microsoft, güvenlik konusunu Windows 11’de kritik bir faktör olarak görüyor ve hatta kimi donanım tabanlı güvenlik özelliklerini asgarî ihtiyaç haline getirmişti. Güvenlik elbette kıymetli, lakin kimi güvenlik tedbirleri Windows 11 PC’lerde çalışan oyunlar üzerinde olumsuz tesirler yaratabilir.
VBS olarak da bilinen sanallaştırma tabanlı güvenlik, Windows 11’in inançlı olmayan koddan izole edilmiş inançlı bir bellek bölgesi oluşturmasına imkan tanıyor. Hypervisor-Enforced Code Integrity (HVCI) ismi verilen diğer bir yerleşik özellik ise imzasız yahut kuşkulu şoförlerin ve yazılımların belleğe girmesini önlemek için VBS’nin yeteneklerini kullanıyor. VBS ve HVCI, virüsten müdafaa yazılımınızı geçse bile berbat maksatlı yazılımların verebileceği ziyanı sınırlayan bir muhafaza katmanı sağlıyor.
Daha evvel bildirdiğimiz üzere bu özellikler, bilhassa oyunlar kelam konusu olduğunda performansı olumsuz etkileyebiliyor. Yapılan testlerde bu ayarlar açıkken ve kapalıyken %5’e varan farklar görüldü. Yeniden kimi testler yapan diğer bir yayın, %25’e varan düşüşler gördü.
Windows 11’e yükseltme yoluyla geçiş yaptıysanız VBS özelliği etkin olmuyor. Fakat pak heyetimle Windows 11 ile heyetim yaparsanız yahut Windows 11 ile gelen yeni bir bilgisayar alırsanız, VBS / HVCI otomatik olarak etkinleştirilebilir.
Windows 11 kullanıyorsanız ve performans, bilhassa oyun performansı sizin için çok kıymetliyse, VBS / HVCI’nin aktif olup olmadığını aşağıdaki yolla denetim edebilir ve kapatabilirsiniz.
Windows 11’de VBS’yi Denetim Etme
VBS’yi kapatmadan evvel aşağıdaki sistemle faal olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
- 1. Sistem Bilgisi’ni açın. Bunun için Windows aramasına “sistem bilgisi” yazıp aratabilir ve birinci seçeneğe tıklayabilirsiniz.
- Buradan “Sanallaştırma tabanlı güvenlik” seçeneğini bulun. Karşısında “çalışıyor” yazıyorsa bu özellik faal demektir.
- Windows aramasında “Çekirdek yalıtım” olarak arama yapın ve en üstteki sonuca tıklayın.
- Hangi uygulamanın kullanılacağı sorulursa Windows Güvenliği ve Tamam’ı tıklayın.
- Burada “Bellek Bütünlüğü” açıksa kapalı hale getirin.
- Kapattıktan sonra bilgisayarı tekrar başlatın.
- Sanallaştırma tabanlı güvenliğin “etkin değil” olarak listelenip listelenmediğini görmek için sistem bilgilerini tekrar denetim edin. Şayet bu seçenek devre dışıysa sorun yok. Lakin hala çalışıyorsa VBS’yi devre dışı bırakmak için kayıt defterini kullanacağız.
- Windows + R tuşlarına basın ve metin kutusuna “regedit” yazıp Tamam’a tıklayın.
- HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\DeviceGuard yolunu izleyin.
- EnableVirtualizationBasedSecurity’yi açın ve 0 olarak ayarlayın.
- Kayıt defterini kapatın ve bilgisayarınızı tekrar başlatın.