Microsoft’un Windows Yönetim ekibinden sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Dispensa, kısa süre önce Windows 11‘in Windows 10’dan daha hızlı, daha duyarlı ve daha performanslı olmasını sağlayan temel değişikliklerden bahsetti. Microsoft Mechanics YouTube kanalında yayınlanan video, donanım ve yazılımın ne kadar karmaşık bir şekilde bağlantılı olduğunu ve Microsoft’un Windows 11’in kullanıcı deneyimini iyileştirmesini sağlamak için attığı adımları gösteriyor.
Yeni işletim sistemi, öncelikle geliştirilmiş bir kaynak yönetim sistemine sahip. Bu noktada artık ön plandaki iş yüklerine daha yüksek öncelikler verilirken, arka plan işlemleri tarafından tüketilen işlem gücü azalıyor.
Windows artık etkin olmayan sekmeleri duraklatma konusunda daha yetenekli ve böylelikle harcanan sistem kaynakları minimuma iniyor. Steve Dispensa, yeni sekme uyku işlevi sayesinde sistemin %32 daha az bellek kullanımına sahip olabileceğini ve CPU kullanımın oranının %37 oranında azalabileceğini söylüyor.
Microsoft ayrıca donanım işlevlerini yürüten kodları optimize ederek, kullanıcı komutları ile donanımda yürütülen asıl komutlar arasındaki gecikmeyi azaltmayı başardı. Böylece kullanıcılar tarafından algılanan tepkime süreleri iyileşiyor ve boşta geçen süre en aza iniyor. Bu ayrıca bellek kullanımı ve genel performans üzerinde zincirleme bir etkiye sahip.
Yazılım devi, öte taraftan işletim sisteminde disk kullanımını azaltan yeni sıkıştırma teknikleri uyguladığını ve bu tekniği Windows 11 güncellemeleriyle genişlettiğini söylüyor. Microsoft ayrıca 11’deki yeni güncelleme motoru nedeniyle güncellemelerin şu anda olduğu kadar çok kaynak gerektirmeyeceği ifade ediyor. Ek olarak, Windows güncellemelerinin toplum boyutu %40 oranında düşecek ve güncelleme süreçleri daha hızlı işleyecek.
Tüm bu iyileştirmelerin oyun performansına da olumlu katkılar yapabileceğini hatırlatalım. Microsoft yetkilisi farklı alanlardaki iyileştirmelere de değindi. Örneğin uyku modundaki sistemler artık anında tepki verebilecek. Mobil cihazlar yürütülen işlerden ödün vermeden uyku moduna daha hızlı girecek ve ek güç tasarrufları sağlanacak.
Windows 11 ve 12. Nesil Alder Lake İşlemciler
Yeni işletim sisteminin Intel 12. nesil işlemcilerle ile tam uyumlu çalışacağını zaten sık sık dile getiriyoruz. Mavi takımın geliştirdiği Thread Director teknolojisi, donanım ve işletim sistemi arasında bağlantı görevi görecek.
Intel, Windows 11’in Thread Director için optimize edildiğinden emin olmak için Microsoft ile birlikte çalıştıklarını söylüyor. 12. nesil ile birlikte Windows 11 kullananlar için her şey harika. Ancak daha eski sürümlerde veya Linux işletim sistemlerinde her şey aynı şekilde dört dörtlük olmayacak.
Yonga üreticisi, sunulan maksimum 24 iş parçacığını kullanmayan uygulamalar ve iş yükleri için bir problem yaşanmayacağını, ancak Windows 11’de her şeyin daha iyi çalışacağını onaylıyor. Ayrıca Alder Lake’in Linux’ta iyi çalıştığı özellikle vurgulanıyor. Bu noktada sadece dinamik zamanlayıcı tüm potansiyeliyle çalışmayacak. Intel, son olarak diğer işletim sistemleri için daha fazla optimizasyon sağlayacaklarını belirtiyor.
- Intel 8. nesil ve daha yeni işlemci / AMD Ryzen 2000 serisi ve daha yeni işlemci
- Windows 11 uyumlu 64 bit işlemciler
- 4 GB bellek
- 64 GB depolama
- UEFI güvenli önyükleme
- DirectX 12 uyumlu grafikler / WDDM 2.x
- TPM 2.0 (TPM 1.2 destekli bilgisayarlar resmi olarak desteklenmiyor)