Windows 11, her ne kadar birçok tasarımsal değişimle birlikte kullanıma sunulmuş olsa da Microsoft’un işi henüz bitmiş değil. Windows 11’in 2022 sonbaharında büyük tasarım iyileştirmeleri alması muhtemel ve geliştirme kanallarından derlemeler almaya başladık bile. Redmond devi kısa süre önce Windows 11 Build 22509‘u Başlat Menüsü, Görev Çubuğu ve Denetim Masası’ndaki değişikliklerle birlikte teste açmıştı.
Yeni işletim sistemi birçok sayfa için WinUI ve diğer tasarım geliştirmelerini içeriyor. Ancak eski tarz Kontrol Paneli ise Ayarlar panelinin yanı sıra işletim sisteminde hala mevcut. Denetim Masası artık Windows 11’in görünümüne ve hissine uyması için yuvarlatılmış köşelere sahip ve Microsoft ayrıca Denetim Masası’ndaki simgeleri de güncelledi.
Aylar öncesinde şirketin Denetim Masası’nı ortadan kaldırmak ve yeni Ayarlar bölümüne geçiş yapmak istediğinden bahsetmiştik. Geçiş hala devam ediyor ve Denetim Masası’ndaki gelişmiş seçeneklerin çoğu henüz taşınmadı.
Microsoft’un Denetim Masası’ndan Ayarlar’a tüm seçenekleri ne zaman geçirmeyi planladığı konusunda kesin bir tarih yok. Ancak görünüşe göre Windows 11 Build 22509 veya sürüm 22H2 ile gelişmiş paylaşım ayarları Denetim Masası’ndan Windows Ayarlarına geçecek.
Bu değişiklikler çok büyük görünmeyebilir, ancak milyonlarca ve hatta milyarlarca Windows kullanıcısı yıllardır Denetim Masası’na çok alıştı. Kimileri bunun gereksiz bir hamle olduğunu söylerken kimileri ise doğru bir hamle olduğunu belirtiyor.
Şirket, geliştirmeye aşina olan kaynaklara göre Denetim Masası ve Ayarlar uygulamasının birçok işlevi çoğalttığını ve yeni insanlar için kafa karıştırıcı olabileceğini düşünüyor. Uzun vadeli strateji ise sayfaları birer birer yok ederek Denetim Masası’nı Ayarlar ile değiştirmek.
Geçen yılki Windows 10 önizleme yapılarında Microsoft’un Denetim Masası’ndan uzaklaşma planlarına devam ettiğini gördük ve bu amaç bir noktada tamamen gerçeğe dönüşecek.