Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Windows Phone neden başarısız oldu?

Windows Phone neden başarısız oldu?
0
49

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80
windows-phone-neden-basarisiz-oldu.jpg

Akıllı telefon pazarı, günümüzde Android ve iOS tarafından ele geçirilmiş durumda. Her ne kadar HarmonyOS ve Linux gibi alternatifler bulunsa da rekabet çoğunlukla bu iki işletim sistemi arasında geçiyor. Ancak birkaç yıl geriye gittiğimizde Windows Phone isimli üçüncü bir rakip daha görüyoruz.

Microsoft tarafından geliştirilen işletim sistemine sahip bu telefonlar, çıktığı dönem adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştı. Özellikle güçlü donanımlarıyla ön plana çıkan Windows Phone’lar başlangıçta oldukça iyi satış rakamları yakaladı. Ancak kısa süre içerisinde rüzgar tersine döndü ve Windows Phone, pazardan silindi. Peki masaüstü işletim sistemlerinin hakimi Microsoft, nasıl oldu da akıllı telefon pazarından bu kadar çabuk silindi?

Windows Phone: Milyar dolarlık facia

Aslında bu başarısızlığın birden fazla nedeni vardı. Ancak içlerinden en büyüğü kuşkusuz yazılım tarafındaydı. Donanım konusunda genellikle amiral gemisi özelliklere sahip olan Windows Phone’lar, yazılım konusunda Symbian işletim sisteminin bile gerisinde kalıyordu.
windows-phone-neden-basarisiz-oldu-2-1-scaled.jpg
Windows 8’in başlat menüsünden etkilenen bir arayüz kullanan şirket, ne yazık ki yeterli özelleştirme imkanı sunmadı. Hareketli kutulardan oluşan bu tasarım, düzgün bir bildirim çubuğuna ve kontrol merkezine sahip değildi. Duvar kağıdı ayarlanmasını bile imkansız kılan Windows Phone, kısa süre içerisinde kullanıcıların sıkılmasına ve alternatiflere yönelmesine neden oldu.

Yazılım konusundaki bir başka sorun ise uygulama desteğiydi. Kendisi de bir yazılım şirketi olan Microsoft, özellikle üçüncü parti uygulamaları platforma çekmekte başarısız oldu. YouTube ve Instagram gibi popüler uygulamalardan yoksun mağazası, maalesef çağın gerisinde kalıyordu. Oyunlar konusunda da benzer sorunlar yaşayan şirket, Minecraft dışında sadece birkaç büyük oyuna sahipti.

Küstürülen üreticiler

Başarısızlığın bir diğer temel sebebi ise bu telefonları üretecek kimsenin bulunmamasıydı. Windows Phone kullanacak telefonların donanımı konusunda çok ısrarcı davranan Microsoft, yalnızca en güçlü parçaların kullanılmasını zorunlu kılıyordu. Tüm bunların üstüne üreticilerden lisans ücreti de talep eden ABD’li teknoloji devi, maliyetlerin ve dolayısıyla fiyatların yükselmesine neden oluyordu.
Windows-Phone-2.jpg
Bugün olduğu gibi o zamanlar da yüksek fiyatlı ürünler satmakta zorlanan akıllı telefon üreticileri, daha uygun fiyatlı bir alternatif olan Google’ın Android’ine yöneldi. Bu durum Microsoft’un Nokia ile ortaklık yapmasıyla daha da kötüleşti.

Eski bir Microsoft çalışanı tarafından yönetilen Nokia, ABD’li şirket ile özel bir anlaşma imzaladı. Anlaşma sayesinde lisans ücreti ödemek yerine her çeyrek 250 milyon dolar alan Finli şirket, diğer üreticilerin tepkisini çekti. Çifte standart uygulanmasına tepki gösteren bu şirketler, Windows Phone ile aralarındaki tüm bağları kopardı.

Daha sonraki süreçte Nokia’nın telefon bölümünü 7 milyar dolara satın alan Microsoft, ne yazık ki bu hamlesiyle de başarılı olamadı. Harcanan milyarlarca dolar çöpe giderken, şirket rafa kaldırarak projenin fişini çekti. 2017 yılına kadar yazılım desteği alan Windows Phone, Microsoft’un en büyük başarısızlığı olarak tarihe geçti.