Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Windows Vista Nasıl Kaldırılır?

0
120

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Windows
Windows Vista

Windows Vista nın eski versiyonunu kaldırıp son versiyonunu kurmak istiyorsunuz veya Vista yı beğenmediniz, sisteminiz yetmedi bu gibi nedenlerden dolayı Vista yı kaldırmak istiyorsunuz Vista nın bulunduğu bolume format atarsanız boot yoneticisi yine yerinde durur

Şimdi oncelikle Vista nın boot duzenini anlayıp ardından Vista yı temiz bir şekilde sistemden nasıl kaldıracağımızdan bahsedeceğiz

Windows Vista daha hızlı ve guvenli boot bileşenleri iceriyor “Ntldr yerine artık Windows Boot Manager(Bootmgr) ve “winloadexe var, ayrıca Windows acılırken ntldr ın okuduğu işletim sistem(ler)inin disk uzerindeki yerini gosteren, yukleme seceneklerini iceren “bootini dosyası yok yerine registryde tutulan Boot Configuration Data (BCD) var

İşletim Sistemleri Windows Vista Nasıl Kaldırılır?

Windows Vista nın eski versiyonunu kaldırıp son versiyonunu kurmak istiyorsunuz veya Vista yı beğenmediniz, sisteminiz yetmedi bu gibi nedenlerden dolayı Vista yı kaldırmak istiyorsunuz Vista nın bulunduğu bolume format atarsanız boot yoneticisi yine yerinde durur

Şimdi oncelikle Vista nın boot duzenini anlayıp ardından Vista yı temiz bir şekilde sistemden nasıl kaldıracağımızdan bahsedeceğiz

Windows Vista daha hızlı ve guvenli boot bileşenleri iceriyor “Ntldr yerine artık Windows Boot Manager(Bootmgr) ve “winloadexe var, ayrıca Windows acılırken ntldr ın okuduğu işletim sistem(ler)inin disk uzerindeki yerini gosteren, yukleme seceneklerini iceren “bootini dosyası yok yerine registryde tutulan Boot Configuration Data (BCD) var

Windows Vistanın acılışı şu şekilde gercekleşiyor;
1 BIOS, diskin ilk sektorunde bulunan Master Boot Record u (MBR) yukluyor
2 MBR, sistem biriminin boot sektorunu yukluyor
3 Boot sektoru ise Bootmgrexe (Windows Boot Manager) yi yukluyor
4 Boot Manager, Boot Configuration Data (BCD) yı inceler ve boot menusunu gosterir Eğer bu menude Vista dan onceki bir Windows versiyonu secilirse Boot Manager kontrolu “ntldr a verir

Windows Vista yı kaldırma;

Aslında burada Vista nın boot menusunu nasıl kaldıracağımızdan bahsedeceğiz Cunku Vista nın bulunduğu bolumu silmek veya diski formatlamak problem değil Başlamadan once Acronis True Image gibi bir programla Windows ve MBR ın ya da 2 yontemde bahsedeceğimiz VistaBootPRO programıyla kolayca boot menusunun yedeğini alın

Diğer bir onemli nokta da aşağıdaki yontemleri sadece Windows işletim sistemleri icin anlattım eğer Linux kullanıyorsanız How To Triple Boot (XP, Vista, Ubuntu) With Single Boot Screen yazısına bakabilirsiniz

1 Yontem, Komut satırı:

Windows Vista yı kurduktan sonra eğer sisteminizde Vista dan onceki bir Windows surumu varsa bunun “bootini dosyasına bakarsanız en başa şu 2 satırın eklendiğini goreceksiniz

Warning: Bootini is used on Windows XP and earlier operating systems
Warning: Use BCDEDITexe to modify Windows Vista boot options

Buradada soylendiği gibi Windows Vista nın boot seceneklerini Vista nın System32 klasorundeki “bcdeditexe uygulamasıyla duzenliyoruz BCDEdit onceki Windows larda bootcfg nin yaptığı işi yapıyor Acıkcası bununla hic boot menusunu tamamen kaldırmayı denemedim Bunun yerine Vista DVD sinde ki “bootsectexe yi kullandım

1a Windows Vista medyasını surucunuze takın

1b Windows komut satırında(Vista da olabilir) “d:bootbootsectexe nt52 ALL force komutunu girin Vista medyanızı koyduğunuz surucuye gore surucu harfini(dimageswindowsvistanasilkaldirilir5b04c9d1b1491png değiştirmeyi unutmayın Bu komut boot sektorunu Vista dan onceki Windows lara gore duzenleyecektir

2 Yontem, VistaBootPRO:

VistaBootPRO programının son surumunu indirin “BackupRestore Center bolumunden once yedek alın ardından “Bootloader bolumune gelip “Uninstall the Vista bootloader ı secip Apply deyin Bu kadar

Bunların dışında eğer birden fazla Windows kullanıyorsanız ve kurulum sırasını eskiden yeniye doğru yapmadıysanız orneğin Vista kurduktan sonra XP yi kurduysanız ve Vista nın boot menusunu kaybettiyseniz şu yazıdan faydalanabilirsiniz Denemedim ancak VistaBootPRO programında “Bootloader Reinstall the Vista bootloader seceneğininde sorunu cozmesi gerek

Vista nın boot menusunu geri getirmenin diğer bir yolu, bilgisayar ı Vista medyasıyla acıp Repair your computer System Recovery Options a gelin buradan komut satırına gecip “bootrec rebuildbcd komutunu kullanın

Vista yayıldıkca bu boot problemleriyle cok karşılaşılacağını duşunuyorum o yuzden yazının bir cok arkadaş a yardımcı olacağı kanaatindeyim