Winnetka Sistemi Amerika'nın Winnetka kentinde MCWWashburn kadar geliştirilip uygulandığı için bu adı almıştır Sistemin özü, öğretimin mümkün olduğu değin bireyselleştirilmesidir Çünkü bilgi ve hüner kazanma tedarik ve süresi çocuktan çocuğa değişmektedir Geleneksel sistemler ise disiplin, metod ve sistem olarak çocuğun bu tabiatına aykırıdır Yeni okul düzeninde yıllık sınıflar sistemi kaldırılmış, her öğrencinin öğretim amaçlarına varmak hızı onun yetenek ve kişisel çalışma hızına kalmıştır Öğretmen çocukların çalışmalarını izlemekte, bir dosyada biriktirmekte ve çocuğun amaca ulaşıp ulaşmadığı da bir deneme ile yoklama edilmektedir Bir konuyu bitiren öğrenci başka bir konuya geçer Öğretim programında bütün öğrencilere zorunlu olarak öğretilecek okuma ve yazma, tarih, coğrafya, matematik gibi konularla her öğrencinin yeteneğine kadar ilerleyeceği resim, müzik, cisim eğitimi gibi dersler vardır Öğretim tamamen kişisel değildir Çocuklar piyes, konferans, tartışma, karşılıklı meslek gibi çoğu araştırmalar da yaparlar; fakat bunlar kişisel çalışmalar gibi sıkı denetleme edilmez Ali Özdaş Öğretim Prensip ve Yöntemleri, İstanbul 1997