Counterpoint Research‘ün en son verilerine göre Çinli marka Xiaomi, Samsung ve Apple‘ı geride bırakarak Haziran ayında ilk kez küresel akıllı telefon pazarına liderlik etti. Xiaomi, pazar payının yüzde 17,1’lik kısmını kontrol ederken onu Samsung yüzde 15,7 pay ile takip etti. Apple ise yüzde 14,3 ile üçüncü sırada yer aldı.
Counterpoint Research analisti Varun Mishra, Samsung’un düşüşünü, kilit üretim merkezi Vietnam’da yeni bir Covid-19 vakası dalgasının tetiklediği üretim sıkıntılarına bağlıyor. Bunun Samsung’un dağıtım ağında envanter sıkıntısına yok açtığı ifade edilmiş. Öte yandan Xiaomi, Çin’deki 618 alışveriş festivalinde satış artışı yaşadı. Şirketin, Samsung’un bütçesinin ve orta sınıf telefonların bıraktığı boşluğu doldurduğu görülüyor. Xiaomi, Huawei’nin ABD kısıtlamalarından kaynaklanan sert düşüşünün sunduğu fırsatı da en iyi şekilde değerlendirmiş durumda.
Bu rapor tam da Kore’den gelen ve Samsung’un akıllı telefon pazarındaki küresel hakimiyetini sürdürüp sürdüremeyeceğini sorgulayan haberlerin hemen ardından geldi. Görünüşe göre Güney Koreli analistler tarafından çizilen tablo, şimdi de gerçekler tarafından destekleniyor. Yerel medya, Samsung’un Galaxy S21 gibi en yeni amiral gemisi telefonlarının satışlarının nasıl düştüğünü de vurgulamıştı.
Yine de Xiaomi’nin Samsung’u kendi oyununda gerçekten en iyi şekilde geçmesi biraz zaman alacağı için Samsung o kadar kolay düşmeyecek. Bunun gerçekleşmesi için Çinli üreticinin tüm çeyrek boyunca pazar lideri olması ve buna ek olarak herkesin Xiaomi’nin gerçekten pazar lideri olduğuna dair bir fikir birliği geliştirmeden önce bu konumu birkaç çeyrek boyunca elinde tutması gerekiyor.