Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ya Lapa Olursa? Olmaz Korkmayın! Tane Tane Dağılan Lezzetli Pilavlar Pişirmenin 8 Püf Noktası

Ya Lapa Olursa? Olmaz Korkmayın! Tane Tane Dağılan Lezzetli Pilavlar Pişirmenin 8 Püf Noktası

bilgisayarci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,141
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
96
F-D Coin
63
s-2fcb6319d342ee427b8f21d704abf7021f1c241f.jpg


Sofralarımızdan eksik olmayan, her yemeğe yakışan pilav çok kolay hazırlanıyor gibi görünse de aslında tane tane dağılan, iyi pişmiş, lezzetli bir pilav pişirmek; her babayiğidin harcı değil. Öyle ki ''Bir aşçının iyi olup olmadığı yaptığı pilavdan anlaşılır.'' diye bir söz bile var. Pilavı lapa yapanlar, bir türlü ayarını tutturamayanlar, dibini yakanlar, diri bırakanlar; işinizi gücünüzü bırakıp buraya toplanın! Her seferinde tane tane dağılan, kıvamıyla ve lezzetiyle aşçıları kıskandıracak pilavlar pişirmenin bütün püf noktalarını veriyoruz. Siz isterseniz kimseye söylemeyin.


1. Hangi pirinci seçtiğiniz çok önemli.




Tane tane pilav yapmanın en önemli püf noktası, kullanılan pirincin türü. Dünyada yaklaşık 10.000 farklı pirinç çeşidi olduğu tahmin ediliyor. Her pirinçten pilav olmayacağı gibi pirinç türlerine göre gereken su miktarı, yıkama miktarı, pişirme süresi de değişkenlik gösterebiliyor. Lezzetli pilavlar yapmak için baldo pirinç tercih etmelisiniz. Baldo pirinç, diğer türlere göre daha fazla şişer ve tane tane bir pirinç pilavı hazırlamayı oldukça kolaylaştırır.

2. Pirincinizi bol suyla yıkamalısınız.



Kullandığınız pirincin türü ne olursa olsun, pilavı hazırlamaya başlamadan önce pirinci bol suda yıkamalı ve bir kenarda süzülmeye bırakmalısınız. Pirincin nişastası bol bir ürün olduğunu biliyoruz. Nişasta bağlayıcı bir etkiye sahip olduğundan piştiğinde yapış yapış, lapa bir pilav kaçınılmaz olur. Bu etkiyi azaltmak için pilav yapmadan önce kullanacağınız pirinci bol suda elekten geçirerek yıkamalı, nişastasından arındırmalı ve bu işlemi duru bir su elde edene kadar tekrar etmelisiniz.

3. Yıkamak yerine ıslatmayı da tercih edebilirsiniz.



Pirinçleri yıkayarak çok fazla su harcamak istemiyorsanız size güzel bir haberimiz var! Pirinçlerinizi musluk altında yıkamak yerine ıslatmayı da tercih edebilirsiniz. Pirinci su dolu bir kaba koyun ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Kaşık yardımıyla birkaç kez karıştırdıktan sonra 1 saat kadar bu suda bekletin. Pirinçteki nişastanın çözülüp suya karıştığını suyun renginden anlayabilirsiniz. Sonrasında bu suyu süzmeniz ve pirinçlerinizi tekrar sudan geçirmeniz gerekiyor.

4. Tereyağı ve tavuk bulyonla pilavınıza lezzet katabilirsiniz.



Tane tane dağılan, lezzetli pirinç pilavlarının bir sırrı da kullanılan yağ. Tereyağı pilavınıza lezzet katmakla kalmayıp pirinçlerin yapışmasını da önleyebilir. Pilav yaparken aşırıya kaçmadan yağı bir tık fazla kullanabilirsiniz. Tereyağının yanmasını engellemek için erirken içerisine biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bunun yanında ekleyebileceğiniz tavuk bulyon ya da kendi hazırladığınız tavuk suyu da pilavınızın lezzetine lezzet katabilir.

5. Pirinçleri sabırla, birkaç dakika boyunca kavurun.



Kaşıkta dağılan, tane tane, yapışmayan pilavlar yapmanın bir diğer püf noktası da pirinçleri güzelce kavurmak. Tereyağını erittikten sonra eğer şehriye kullanıyorsanız ilk olarak şehriyelerinizi kavurmalı, daha sonrasında pirincinizi eklemelisiniz. Pirinçleri ekledikten sonra karıştırarak kavurmalı ve tahta kaşık kullanmalısınız. Pirinçlerinizi kavurma işlemini biraz uzun tutmak, tane tane bir pilav yapmanıza yardımcı olur.

6. Pilav pişerken karıştırmamaya özen göstermelisiniz.



Pilav pişirirken yapılan en büyük hatalardan biri, tencerenin kapağını sürekli açmak ve pilavı sık sık karıştırmak. Tencere kapağı her açıldığında içindeki ısı ve buhar dışarıya çıkacağından pilavınızın lapalaşmasına sebep olabilirsiniz. Pilavı karıştırmak da içerisindeki nişastanın salınmasına sebep olacağından yine pilavınıza lapa bir kıvam verebilir. Bu yüzden pilavınız suyunu tamamen çekene kadar kapağını açmamaya ve karıştırmamaya özen gösterin.

7. Su oranı çok önemli!



Kullandığınız pirince göre gereken su miktarı değişkenlik gösterebilir. Pilavı hazırlamaya başlamadan önce seçtiğiniz pirincin ne kadar su istediğini araştırıp emin olmanız gerekir. Eğer baldo pirinç kullanıyorsanız ya da pirinçlerinizi önceden suda beklettiyseniz, 1 bardak pirince 1 bardak su eklemelisiniz. Hangi pirinci kullanırsanız kullanın, eklediğiniz su kesinlikle kaynar olmalı! Yeterince sıcak bir su kullanmamak, eklediğiniz yağın yüzeye çıkmasına sebep olur ve bu da hem pirinç tanelerini birbirine yapıştırır hem de sizi eşit pişmemiş, lezzetsiz bir pilavla baş başa bırakır.

8. Pilavı mutlaka dinlendirip demlenmesine izin verin.



Pilavınız piştikten ve altını kapattıktan sonra demlenmeye bırakmanız, o kaşıkladıkça tane tane dağılan pilavların altın kurallarından biri. Pişirdiğiniz pilavın nemini alması için kapağının altına aynı boyutlarda bir kağıt havlu ya da temiz bir bez koyarak yarım saat kadar bu şekilde dinlendirin. Sıcak haldeyken pilavınızı karıştırmamaya özen göstermelisiniz. Demlendikten sonra karıştırabilir ve servis edebilirsiniz.
 

Similar threads

Püf Noktalarıyla Tane Tane Pilav Tarifi İçin Malzemeler *1 çay bardağı pirinç *2 çay bardağı su *2 yemek kaşığı şehriye *1 tatlı kaşığı tuz *1 çay kaşığı toz şeker *34 damla limon *1 yemek kaşığı tereyağı *3 yemek kaşığı sıvı yağ Püf Noktalarıyla Tane Tane Pilav Tarifi Yapılışı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
90
En hoş sulu yemeklerin yanına yakışan ve kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan pilavı tane tane yapmak için dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar var. Tam ölçülerine nazaran yaptığınız pilav lapa mı oluyor ya da kuru? İşte tane tane pirinç pilavının tam ölçülü tanımı... Sulu yemeklerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
43
En güzel sulu yemeklerin yanına yakışan ve kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan pilavı tane tane yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Tam ölçülerine göre yaptığınız pilav lapa mı oluyor ya da kuru? İşte tane tane pirinç pilavının tam ölçülü tarifi... Sulu yemeklerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
43
Tane Tane Tavuklu Pilav Tarifi İçin Malzemeler *15 su bardağı baldo pirinç *25 su bardağı tavuk suyu *15 yemek kaşığı tereyağı *2 adet haşlanmış tavuk butu (kemiksiz) *Tuz Tane Tane Tavuklu Pilav Tarifi Yapılışı Öncelikle pirinci ayıklayıp tuzlu suda ıslatalım Tavuk etlerimizi haşlayalım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
Yemekler arasında en yalını üzere duran gelgelelim düzgününü yapması zannedildiğinden güçlükle olan tanımların başında pirinç pilavı geliyor. Su orantısı, yağ nispeti, pişme müddeti derken pilavın kıvamını tutturmak pek de kolay olmayabiliyor. Kimi vakit lapa olan pilavın diğer bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
858,496Konular
982,168Mesajlar
30,109Kullanıcılar
baverooSon üye
Üst Alt