Meyveli tatlıların yeri bir farklı. Bu sefer klasik tatlardan sıkılıp yeni tatlara yelken açmak isteyenlerin bayılacağı bir içerik hazırladık. Yaban mersininin tatlılarla yakaladığı bu ahenge hayran kalacaksınız.
1. Yaban Mersinli ve Limonlu Kek Tanımı:
3 yumurta
1 SB toz şeker
1/2 SB süt
1/2 SB yoğurt
1/2 Sb sıvı yağ
1 limonun suyu
1 YK limon kabuğu rendesi
1.5 su bardağı yaban mersini
1 adet vanilin
1 paket kabartma tozu
2,5 B un
Glazür için;
6 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı kaynar su
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. İçerisine sıvı materyaller ekleyin ve çırpın. En son kuru materyalleri ekleyip tekrar çırpın. Yağlanıp, unlanmış kek kalıbına harcı dökün ve evvelden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Glazür sos için; tüm materyalleri güzelce karıştırıp kekin üzerine dökün. İsteğe nazaran limon kabuğu rendesi ile süsleyebilirsiniz.
2. Yaban Mersinli Cheesecake Tanımı:
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı bal
1½ fincan badem unu
½ çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı tarçın
Peynirli kek dolgusu için;
1 paket krem peynir
1 bardak sade yoğurt
¼ fincan bal
1 yumurta oda sıcaklığı
1 tatlı kaşığı vanilyalı tozu
Yaban mersini katı için;
1 su bardağı yaban mersini
½ limon suyu ve rendelenmiş kabuğu
2 çorba kaşığı su
Fırını evvelce 180 dereceye kadar ısıtın. Bir kapta, tereyağı, bal, badem unu, deniz tuzu ve tarçını karıştırın. Kek kalıbını yanmaz kağıt ile kaplayarak üzerine karışımı yayın. 10 dakika pişirin ve öteki materyalleri hazırlarken soğumasını bekleyin. Büyük bir kapta krem peyniri blender ile pürüzsüz olana kadar çırpın. Üzerine yoğurt, bal, yumurta ve vanilyalı ekstraktı ekleyin. Tamamen pürüzsüz olana kadar birkaç dakika daha karıştırın. Soğuyan kek tabanının üzerine hazırladığınız karışımı eşit olarak yayın. 20 dakika boyunca fırında pişirin ve soğumaya bırakın. Yaban mersinli son kat için 1 bardak yaban mersini, limon suyu ve kabuğunu küçük bir tencerede ısıtın. 10 dakika pişirin. Kalan ½ fincan yaban mersinini üzerine ekleyin ve 3 dakika kadar kaynatın. Hazırladığınız karışımı evvelden pişirdiğiniz keki üzerine yayın ve buzdolabında soğumaya bırakın.
3. Yaban Mersinli Turta Tanımı:
3.5 su bardağı un
125 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2/3 su bardağı şeker
1 adet yumurta
Kabartma tozu
Vanilya
İç Harcı İçin;
4 su bardağı yaban mersini
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Bir kaba tereyağı, sıvı yağı, yumurta, vanilya ve kabartma tozunu koyun. Daha sonra azar azar unu eklemeye başlayın. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Hamuru üç eşit kesime ayırın. Modüllerden birini streç ile sarın ve dinlenmesi için buzdolabına atın. Daha sonra bir tencereye yaban mersinlerini koyun. Üzerine şekeri ve tereyağını ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Tartı yapacağınız kalıba nazaran turta hamurunuzun 2 parçasını birleştirin, açın ve yağladığınız kalıbınıza kenarlarını da kaplayacak halde serin. Üzerine çatalla delikler açın. Hazırladığınız yaban mersinli harcı hamurun üzerine yayın. Buzdolabında beklettiğiniz hamuru açın ve şeritler kesin. Turtanızın üzerine hamur şeritlerinizi çapraz halde yerleştirin. 170 derece fırında 35 dakika pişirin.
4. Beyaz Çikolatalı ve Yaban Mersinli Cookie Tanımı:
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1,5 tatlı kaşığı mısır nişastası
1/2 tatlı kaşığı tuz
3/4 su bardağı tereyağı
3/4 su bardağı esmer şeker
1/2 su bardağı şeker
1 yumurta + 1 yumurta sarısı
1 paket vanilin
1 su bardağı yaban mersini
1/2 su bardağı beyaz çikolata modülleri
Fırını 190 dereceye ayarlayın. Bir kapta un, nişasta, tuz ve karbonatı karıştırın. Daha sonra öteki bir kapta erimiş tereyağı ve şekerleri karıştırın. Tereyağı karışımının içerisine yumurta ve vanilyayı ek edip karıştırmaya devam edin. Son olarak kuru materyaller, yaban mersinleri ve çikolata modüllerini ekleyip 2 saat buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve tepsiye alın. 10-11 dk kadar pişirin.
5. Yaban Mersinli Bar Tanımı:
Hamuru için;
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1/3 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet küçük uzunluk yumurta
60 gr tereyağı
İç harcı için;
2 su bardağı yaban mersini
1 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı su
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur materyallerini düzgünce yoğurun. İki eşit kesime ayırıp en az bir saat buzdolabında bekletin. Hamur dinlenirken sosu yapın. Nişastayı suda çözdürün. Tüm materyalleri kıvam alana kadar pişirin. Soğuyan hamurun yarısını borcama yayın. İç harç soğuduktan sonra üzerine dökün. Kalan hamurun yarısını harcın üzerine ufalayarak serpiştirin. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
6. Yaban Mersinli Parfe Tanımı:
Sos için;
2 su bardağı yabanmersini
1/2 su bardağı su
1/4 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Suda nişastayı çözün. Sonra tüm materyalleri bir sos tenceresine koyup karıştırın, orta dereceli ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısıp kıvam alana kadar pişirin. Yaban mersinli sos, süzme yoğurt ve granola olarak üç kat yapıp soğuduktan sonra servis edin.
7. Yaban Mersinli ve Muzlu Ekmek Tanımı:
2 su bardağı un
Yarım bardağı ceviz
1 su bardağı şeker
4 adet olgunlaşmış muz
1 su bardağı yaban mersini
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
125 gram tereyağı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
Üzeri için;
1 su bardağı yaban mersini
1 adet muz
Geniş bir kapta un, şeker, ceviz, tuz, karbonat, vanilya ve kabartma tozu kuru formda karıştırılır. Öbür tarafta yumurta, ezilmiş muzlar, yoğurt ve evvelce eritilip, ılıtılmış yağ krema haline gelene kadar çırpılır. Muzlu ve unlu karışım birleştirilip fırın kabına dökülür, isterseniz kek kalıbı kullanabilirsiniz. Üzeri yarım muz dilimleri ile kaplanır ve çikolata parçacıklarını serpiştirilir. Yaklaşık 50-60 dakika, üzeri kahverengileşinceye kadar pişirilir.
8. Yaban Mersini ve Bademli Yulaf Tanımı:
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı yaban mersini
2 yemek kaşığı yulaf
1 yemek kaşığı pekmez
1 yemek kaşığı çiğ badem
Süt ve yulafı karıştırın. Ardından buzdolabında dinlenmeye bırakın. Sabah üzerine pekmez, yaban mersini ve çiğ bademi ek edin.
9. Mor Smoothie Tanımı:
1 fincan böğürtlen
1 fincan yaban mersini
1 adet muz
1 fincan süt
Yarım fincan süzme yoğurt
Tüm materyalleri mutfak robotundan çekip buz koyarak servis edin.
10. Yaban Mersinli Dondurma Tanımı:
4 su bardağı yaban mersini
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
2 su bardağı süt
2 su bardağı krema
Büyük bir tencerede, temizlediğiniz yaban mersini meyvelerini su ve şekerle ortada sırada karıştırarak kaynatın. Meyveler yumuşamaya başladığında ocağı kapatın. Bir kaseye alın, püre haline getirmek için ezin. Süzgeçten geçirin, posasını atın. Süt ve kremaya karıştırın. Meyve püresine ek edin, tekrar karıştırın, üstünü kapatıp buzdolabında soğutun. Karışımı daha sonra dondurma kaplarına doldurup 2 yahut 4 saat derin dondurucuda bekletin.