Dr Fevzi Özgönül, biriken yağlardan kurtulmak ve sağlıklı bir gövde elde etmek için sofralardan yetkisiz edilmemesi gereken 10 harikulade yeşil besini hakkında şöyle konuştu:yaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cdd9b27a0jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerEnginar:Karaciğer dostu olarak aşina enginar, yapılan incelemeler sonucunda içerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ve anti toksin özelliği ile çoğu hastalıkta yardım çare olarak da bilhassa yapraklarından gıda desteği olarak faydalanılmaktadırEnginar bununla birlikte mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da bilinmektedir başkaca kalp hastalıklarında, romatizma ve gut da, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır Enginar yemeği yaparken sadece taban bölümü yok, yapraklarının da pişirilip dip kısmının sıyrılarak yenmesi nasihat ediliryaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cdd9c35d9jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerBezelye: Protein, lif ve nişasta açısından varlıklı bir sebzedir A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve fosfor gibi mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir Bezelye bir çok yemek çeşidinde kullanılabilir, ayrıca soğuk yemeklerde ve çorbalarda da kullanılabiliryaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb130c3jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerBakla: Protein ve vitaminler açısından son derece zengin bir sebze olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca açık kahverengidir Kuru bakla, taze baklaya göre daha besleyicidir Kuru baklanın 100 gramında az daha 25 gr Protein, 60 gr Karbonhidrat vardır Hem bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da epeyce zengindiryaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb19e3cjpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerIspanakemir deposu olarak bilinen ıspanak ayrıca A, B, C ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından da çok varlıklı bir sebzedir bu nedenle vücudun direncini arttırır, bilhassa bahar aylarında nükseden hastalıklara karşısında vücudu korur Kemik ve dişleri de güçlendirir Diş çürümelerine karşısında koruyucudurIspanağı salata olarak, kıymalı ya da zeytinyağlı yemek yemek olarak kusur atıştırmalıklar içerisinde bile kullanabiliriz Bütün bu faydalarının yanında ıspanak gut hastalarına, eklem iltihabı olanlara, böbrek taşı şikayeti olanlara tavsiye edilmezyaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb30111jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerBiberiye: Nane ile aynı aileden olan ve adeta her mevsimde bulunabilen biberiye, A, B ve C vitaminleri bakımından epeyce zengindir, keza yüksek oranda demir içerdiği için demir eksikliğine ast kansızlık rahatsızlığında da kullanılabilir Biberiye sos ve salatalara güzel bir tat saptamak için kullanılır hem balık ve et yemeklerinde de tat ve aroması için kullanılmaktadır Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, mide ülserinde, sindirim güçlüğü ve sindirim sisteminin yavaş çalıştığı kabızlık gibi durumlarda, migren tipi baş ağrılarında faydalı olabilir Hatta biberiye yağı adale ve eklem ağrılarını hafifletmekte kullanılabilir tekrar tekrar olduğu gibi aşırı kullanımı önerilmezyaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb44d68jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerTaze fasulye: Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça varlıklı bir sebze olduğu için özellikle mevsiminde haftada 2 kez, bilhassa öğlen öğünlerinde etli veya zeytin yağlı olarak tüketilmesi önerilmektedirKalorisi düşük, yağ bakımından fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı sebebi ile diğer gıdaların sindirimine muavin olduğu ve sindirim sisteminin daha dar çalışmasını sağladığı için keza kötü kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için faydalı bir yiyecektir Özellikle A vitamini yönünden zengindir, cilt ve göz sağlığı için yararlıdır İçerdiği Lutein, zeaxantin ve Beta karoten gibi anti oksidanlar doğruca vücutta yer alan özgürlük radikallerin zararlı etkilerini yok eder, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendiriryaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb60459jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerKuşkonmaz: Zeytinyağlı yemek, salata veya çorba olarak tüketilmektedir Özellikle Akdeniz ülkelerinin şifalı bitkilerindendir A, B, C vitaminleri açık havada kalsiyum, magnezyum ve demir bakımından da zengindir Soğuk algınlığı, dispepsi, şişlik ve ödem atılmasına yardım eder Hem karaciğer ve safra kesesi için de yararlıdır Lif açısından zengindir, içeridiği kalsiyum sebebi ile kemikleri güçlendirir Bağırsak florasında probiyotik bakterilerin çoğalmasını destekler, böylece sindirimi güçlendirirKuşkonmaz bitkisi yüksek oranda pürin içerdiği için böbrek yetmezliği olan hastalar ve gut hastalığı olanların bu şifalı bitkiyi tüketmemesi öneriliryaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb6fd95jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerSemizotu:Vitamin ve mineral bakımından epeyce zengindirSemizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir Kanama hastalıklarında ve peklikte fazla yararlıdırYaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok yerinde bir sebzedirİdrar söktürür,kanı, üre ve sözde pisliklerinden temizler,asap krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirir,böbrekteki kum ve taşı dökerŞeker hastalarının susuzluğunu azaltan bu beslenme,yeşil salata olarak yenilirse daha faydalıdıryaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb82162jpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşillerBrokoli: A, C, E vitaminlerini ve diğer vitaminler bakımından, hem demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından oldukça zengindir Salata olarak, haşlanmış olarak, zeytinyağlı yemek yemek olarak ve çorba olarak sık sık tüketilir Mükemmel bir antioksidandıryaglardankurtaransaglikliyesiller5c43cddb989bfjpegalt Yağlardan kurtaran sağlıklı yeşiller